HYBRIDNÍ NESNÁZE v galerii NoD

V multikulturním prostředí pražského centra NoD nás čekají nejen zajímavá divadelní a taneční představení, ale také v nové sezóně řada výstav. O té první (mezinárodní) nyní podrobněji:

Vážení přátelé umění,

srdečně vás zveme na vernisáž výstavy

PRAG_KASSEL: HYBRIDNÍ NESNÁZE

Kdy: v pondělí 24. 9. od 19.00
Kde: v Galerii NoD, Dlouhá 33, Praha 1

Výstava rozvíjí existující spolupráci ateliéru Dušana Zahoranského a Pavly Scerankové z pražské AVU a ateliéru Floriana Slotawy na kasselské Kunsthochschule. Skupinový projekt se dlouhodobě zajímá o možnosti prostorových forem ve vztahu k proměňujícím se sociálním, kulturním a technologickým paradigmatům. S příklonem k otázkám české a německé vzájemné historie a identity se projekt věnuje tématu významné historické události Mnichovské dohody (1938) a rozpracovává možnosti jejího symbolického potenciálu v jazyce současného vizuálního umění.  

Přizvaná šestice autorů se pokouší na základě podnětů česko-německých vztahů, historické spirály dějinných událostí, reflektovat geopolitického uspořádání a postavení člověka v současné Evropě. A současně vystavět symbolický apel reflektující některé z volných interpretací dějů, pohybů, energií či situačních celků. Těch, které formovaly danou historickou událost. Autoři usilují o nalezení společného uměleckého jazyka, díky kterému budou problematickou událost tematizovat nikoliv ze zavedených pozic příslušníků dvou národů, nýbrž z pozice jednotné generace. A současně reflektovat stigma historického momentu, s odstupem a ve snaze o aktualizaci odkazu v dnešním politickém a společenském kontextu. 

Autoři se zamýšlejí nad symbolickým charakterem významné dějinné události, abstrahují její historickou konkrétnost. Tři němečtí a tři čeští umělci usilují o to využít její potenciál směrem k archetypálnímu chápání vztahu člověka a místa, teritoria, politického aktu či přeskupení. Promýšlejí pojmy vyvlastnění či zbavení, charakteristiky útlaku a kolonizace či impéria. Ptáme se společně, co je to strategie, kalkul a rovnováha sil, zkoumáme možnosti prototypů nových forem politických a mezinárodních vztahů a spolupráce, forem vespolné identity. A přemýšlíme nad rolí obou národů v jejich budování. V průběhu příprav projektu jsme si kladli otázky typu: Jak se proměňuje fenomenální charakter prostoru na základě různých symbolických či politických aktů vůle?, či Jaký je charakter a uspořádání prostoru, který je vytvářen dialogicky, nebo naopak strukturován diktátem? Zajímalo nás, zda existují paralely mezi konkrétní historickou událostí ve fyzickém světě a praxemi v prostředí digitálních technologií a sítí. Jak by mohl vypadat ideální fenomenální a politický prostor sjednocující různá etnika, národy a menšiny? Lze takový prostor modelovat prostředky jazyka vizuálního umění? V základu se však dotýkáme i mnohem intimnějších otázek, jako je místo pro život, domov či jeho opouštění …“, říká kurátor výstavy Pavel Kubesa. 

Projekt PRAG_KASSEL: Hybrid Inconveniece se proto nesnaží o konkrétní historický výklad významného výročí události celoevropského významu, ale pokouší se demýtizovat „mnichovský mýtus“ a nahlédnout jeho imaginární stavební bloky z různých perspektiv se zaměřením na jejich symbolický potenciál. 

Prag_Kassel: HYBRIDNÍ NESNÁZE 
25. 9. – 17. 10. 2018
Vernisáž: 24. 9. 2018 od 19:00
Kurátor: Pavel Kubesa
Vystavující umělci: Elko Braas, Andrea Sobotková, Linus Clostermann, Denisa Šváchová, Luise Hampel, Artur Magrot
Architektura výstavy: Jakub Jansa

Foto: NOD

Jan Urban
pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..