Do šestice ve Ždáru nad Sázavou – KoresponDance!

Již teď se můžete těšit na léto! Konkrétně na festivalu ve Žďáru nad Sázavou.

Krásný zámecký areál ve Žďáru nad Sázavou se v létě opět otevře mezinárodnímu festivalu současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu. To vše pod vedením a režijní taktovkou Centra choreografického rozvoje SE.S.TA.

Jak je na festivalu zvykem, přijedou světově uznávaní umělci z řady zemí, bude probíhat bohatý doprovodný program pro publikum i taneční profesionály a celý zámecký areál se otevře veřejnosti pro relaxaci na nádvořích sživou hudbou, návštěvu komentovaných prohlídek či večerní párty. Zařaďte do svého letního programu mezinárodní festival KorespoDance a věřte, že vás tanec i barokní prostředí doslova vtáhne.

Začíná se v Praze

Hlavní festivalový program bude probíhat od 13. do 15. července v areálu zámku Žďár nad Sázavou, ale pro nedočkavce chystáme ochutnávky daleko dřív. Festivalovou atmosféru můžete přijít nasát již 27. června do Trojského zámku, kde se uskuteční první festivalový den. Vystoupí například katalánský tanečník a choreograf Jordi Galí či mexické uskupení Foco alAire, představíme také kompletní žďárský program. Pokud máte Žďár blízko, nebo se tam vydáte už s předstihem, nechte se vtáhnout do osobitého tanečního stylu souboru Bachtale Khale Phrala a jeho dvou věhlasných členů Wahe Akopjana a DJ Sancheze, kteří po krátké performanci povedou workshop, a to od pondělí 9.7. do čtvrtka 12.7. vždy od 14 hodin v Amfiteátru Pilák. Přijďte se podívat na jejich skvělé výstupy a pokud budete mít chuť, zkuste si s nimi zatancovat.

Bromance“, Foto: Chris Nash, Zdroj: Barely Methodical Troupe

Na co se můžete těšit?

Festival se letos opět pyšní umělci ze tří kontinentů. Za evropskou scénu to budou například Barely Methodical Troupe, street-akrobatické hvězdy světové scény nového cirkusu, kteří jsou držiteli několika mezinárodních cen. Do Žďáru přivezou show „Bromance“, která představuje mix dobré chemie, vtipu a mimořádných dovedností v parkouru, bboyingu, trickingu, hand-to-hand akrobacii či cyr wheelingu. Další evropskou špičkou bude uvedení duetu choreografky Lali Ayguadé „Incognito“, jehož fragmenty se objevily i v krátkém filmu „TimeCode“, který získal několik cen i nominaci na Oskara.

Incognito,“ Foto: Wim Lanser, Zdroj: Lali Ayguadé Company „theAUDITION SALÓN ConTinenTaL“, Foto: Octavio Zeivy, Zdroj: Foco alAire producciones

Z Latinské Ameriky vás přiletí ohromit uskupení multi-talentovaných umělců, Foco alAire producciones, jejich „theAUDITION SALÓN ConTinenTaL“ je barvitá show plná života, skvělého humoru a pohybových a komediálních dovedností.

Živelné ghanské tradice představí Ghana Dance Ensemble. Jejich energie, rytmus a úsměv jsou tak nakažlivé, že z představení vytvořeného speciálně pro KoresponDance bude každý odcházet nabitý a uvolněný.

Doprovodný program pro publikum i profesionály

Vychutnejte si nezapomenutelný zážitek z pohodlí deky, ve stínu barokního zámku nebo aktivně v rámci některého z workshopů. Zchladit se pak můžete v přilehlé Pilské nádrži, která je jen pár kroků od zámku, u jejích břehů se také lze ubytovat v kempu.

KoresponDance má záměrně velmi neformální atmosféru, zveme sice známé osobnosti a hvězdy světové scény, ale v zámeckém areálu jsme všichni pohromadě a můžeme diskutovat, bavit se a vzájemně se obohacovat. Přejeme si, aby si z festivalu obyvatelé Žďáru i všichni další návštěvníci odnášeli netradiční zkušenost s tancem a věděli, co pro ně může znamenat. Jakékoli umění je totiž klíč k osobnímu i společenskému rozvoji,“ popisuje festivalovou náladu jeho ředitelka, hraběnka Marie Kinsky.

Doprovodný program pro publikum i profesionály praská ve švech. Od prohlídek Muzea nové generace, přes komentovanou procházku okolo Konventského rybníka, workshopy breakdancu, afrického tradičního tance, divadla či nového cirkusu až po velkou sobotní afterparty, kde bude diktovat tempo tanečník, choreograf, herec, a hlavně skvělý DJ, J. K. Sanchez spolu s choreografem a tanečníkem Wahem. Profesionálové se navíc mohou těšit na diskusní kulaté stoly, workshop na téma umělecké prezentace se specialistkou na kulturní public relations Marou Serinou nebo na netoworking  rámci NETWORK@KoresponDance, kde se potkají s řadou partnerů organizátora festivalu – Centra choreografického rozvoje SE.S.TA.

Festival pro každého

Každé léto ožívají města hudebními a filmovými festivaly a sjíždí se na ně tisíce lidí, aby si společně užili neopakovatelnou atmosféru open air akcí. Taneční festivaly zůstávají v pozadí, ačkoli právě tanec bourá všechny jazykové a kulturní bariéry, je univerzálním dorozumívacím nástrojem.

Kristian Mensa, Foto: Kristian Mensa, Zdroj: archiv Kristian Mensa

Dobrý tanečník je v každém z nás. Stačí jen otevřít mysl možnostem, které nám naše vlastní tělo nabízí a nebát se kreativně vyjádřit pocity a emoce skrze hudbu,“ dodává Kristián Mensa, známý pod pseudonymem MrKriss. Kristián s breakdancem projel kus světa a v červenci přijede na workshop předat své umění návštěvníkům KoresponDance.

Michaela Novákova SE.S.TA

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Kristian Mensa, Foto: Kristian Mensa, Zdroj: archiv Kristian Mensa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..