Kdo se stal vítězem prvního brněnského filmového festivalu „48 Hour Film Project“?

Jak obstáli amatérští i profesionální filmaři před odbornou porotou a kdo si odnesl Cenu Diváků?

Zúčastnilo se 9 týmů, 6  týmů odevzdalo svůj film včas a soutěžilo o postup na americké Grand-finale Filmapalooza. Jak obstáli amatérští i profesionální filmaři před odbornou porotou a kdo si odnesl Cenu Diváků?

Pořádá: Blue Lune Productions, Kinovision,  48 Hour Film Project, Inc.

Termín festivalu: 16.-24.6.2017

Termín Galavečera: 24.6.2017 v Concert & Culture Hall Radost, Brno

Filmařské týmy losují Žánr a dozví se Postavu, Rekvizitu, Větu a Povolání, které se musí ve filmu objevit. Během časové lhůty 48 hodin napíší scénář, natočí film, sestříhají a odevzdají ve fyzické podobě (na flashce, DVD atp.). Taková jsou pravidla hry. A jaké bylo letošní zadání?

Postava: Oskar Prygl / Odeta Pryglová

Povolání: Kurýr

Rekvizita: Klíč

Věta: Je více filosofie v lahvi vína, než ve všech knihách.

Návštěvníci Galavečera Promítání snímků a Awards Ceremony se mohli setkat osobně s filmaři, producenty i festivalovou porotou. Velký úspěch měl zejména hollywoodský červený koberec. Diváci shlédli 8 snímků a trailer filmu od týmu mnstudio, který by měl svůj snímek dokončit v průběhu září. Cenu za nejlepší film předal náměstek pro kulturu Matěj Holan a hollywoodský herec Brian Caspe, který si pro diváky připravil také proslov v češtině:

“Jako pro herce je pro mě nepochopitelné, jak dát dohromady cerlý film, a to za 48 hodin. (…) Chci gratulovat všem účastníkům, protože to, že jste vůbec dali něco dohromady, je fakt k potlesku! (…) Dneska je pro nás více a více důležité vzít kameru, mobil anebo něco a točit něco. Napsat, točit. Myslím, že to je to, co jste vy všichni ukázali, že umíte a dneska je to v našich kapsách, ta možnost prostě udělat celý film a ti, kteří dneska možná nedostali tolik cen, jak by chtěli, můžete tohle dělat bez ohledu na nějaké studio nebo nějakou větší organizaci, která říká nemůžete, nemáme peníze. Vy jste všichni ukázali, že je to možné jenom s mobilem!” Brian Caspe

https://youtu.be/-E9hJ5sit1c?t=1836

A zde už konečně výsledky 1. brněnského ročníku:

Černá komedie “Gde Proboha Su”

https://www.youtube.com/watch?v=f01YU3IieSU&list=PLnqZmvCtmc7WSr1TLJxT2pN71WvZRiWxT&index=1

tým PIXTREAM, Blanka Havelková a Michal Orsava

– NEJLEPŠÍ FILM, NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ A REŽIE, NEJLEPŠÍ PRODUKCE, NEJLEPŠÍ HEREC (Martin Šeda), NEJLEPŠÍ HUDBA, NEJLEPŠÍ STŘIH A NEJLEPŠÍ UŽITÍ POSTAVY

“Já bych chtěl především poděkovat našemu týmu, který si opravdu sáhl na hranice svých možností ten víkend. (…) Bylo to strašně úmorné a strašně na poslední chvíli. (…) Ale musím říct, že já jsem skutečně rád, že konečně tato soutěž existuje v Brně. Já jsem soutěžil v Praze a právě jsem za to rád, že se to tady podniklo. Jelikož jsem Brňák, tak jsem rád, že to je i tady. Určitě velká pochvala!” Michal Orsava

https://youtu.be/-E9hJ5sit1c?t=4076

Drama “Hráz

– tým GNOMON, Jan Hubáček

RUNNER-UP (2. místo), NEJLEPŠÍ HEREČKA (Lucia Nedělková), NEJLEPŠÍ ZVUK a NEJLEPŠÍ UŽITÍ REKVIZITY

Rodinný film “Samá kráva, samej vůl

– tým Aquarius Pictures, Štěpán Etrych

2nd RUNNER-UP a NEJLEPŠÍ UŽITÍ VĚTY

Žánr Fish out of Water “The Biggest Village

– tým Brno is for lovers, David West

– NEJLEPŠÍ KAMERA

Horor/Fantasy “Cesta strachem

– tým PTPT Lumpalloms, Petra Vrkoslavová

– NEJLEPŠÍ TITULKY

Speciální cenu poroty si odnesl film “Kaňka” týmu AVT Opava (Ondřej Janča), který odevzdal necelých 20 minut po skončení časové lhůty a nemohl se tak účastnit hlavní soutěže.

Byla udělena také 4 čestná uznání: ženský herecký výkon – Naďa Kovářová (Hráz),mužský herecký výkon – Ivan Kozák (Clowne),speciální filmové efekty (Začni) a nejlepší filmový song (Samá kráva, samej vůl)

Porota:

·       Brian Caspe (předseda poroty) – herec (USA), „HellBoy“ a další velkofilmy,

·       Ivan Fíla – režisér (CZ), producent a scenárista,

·       Simona Petrů – dramaturgyně (CZ), Divadlo Husa na provázku,

·       Petr Volgemut – kameraman a fotograf slavných hvězd (CZ), kamera „Legend Within“, fotograf Britney Spears, Prince ad.,

·       Maroš Majko Szalay – TV produkční (SK), MTT / TV Trnava, TV Centrum Bratislava,

·       Jan Lengyel – produkční, producent a režisér (CZ), jednatel a majitel společnosti Pegasfilm s.r.o., spolupracoval na filmech „Bastardi“, „Bastardi 2“, „Rekvalifikace“ ad.

V rámci festivalu se také uskutečnily 3 herecké castingy, kterých se zúčastnilo 54 herců!

Byl to v rámci 48 HFP jeden z prvních pokusů tohoto druhu, jak spojit samostatné herce a již vzniklé týmy dohromady. Jsme nadšeni, že castingy fungovaly a některé z herců si týmy skutečně vybraly do svých filmů. Dokonce to bylo pro některé herce natolik inspirativní, že vytvořili svůj vlastní tým.” říkají producenti.

Blue Lune Productions

Taneční magazín

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..