Za Vaše představy ani letos neručíme!

32 dní nabitých tancem

28.festival TANEC PRAHA

 „Zhlédli jsme více  než 300 představení a opět jsme vybrali  pro tento rok  ta nej nej pro naše diváky, prozrazuje ředitelka festivalu Tanec Praha Yvona Kreuzmannová.“

„Letos  je doprovodný program festivalu opravdu bohatý a rozsáhlý. Týden po týdnu budeme  veřejnost informovat o tom, co je právě aktuální. Poprvé spolupracujeme  s prostorem Jatka  78, událost sezóny proběhne  tradičně v divadle Karlín“ představuje letošní program Yvona.

„Zajímavostí letošního festivalu Tanec Praha je začátek věnovaný dětem  ve věku kolem  deseti let. Reagovali jsme na projekt  Mirky Eliášové  s názvem  Momo. Mirka se věnuje dětem,  naplánovali jsme symbolicky její představení na 1. června, premiéra proběhne    v divadle Ponec, upřesňuje Yvona Kreuzmannová.

 

Mirka Eliášová: „Náš projekt „Momo“  je inspirovaný knížkou Michaela  Endeho „Momo – ukradený čas“, ale není vlastně důležité převyprávět  příběh a zabývat se myšlenkou času, důležité je to, jak náš čas strávíme a prožíváme. Připadalo mi to podstatné pro navázání kontaktu s lidmi. Během přípravy představení jsme kladli důraz na interaktivní média, protože to je přesně to, čím se mladí lidé zabý vají, co prožívají. Jejich dospívání je jiné, než bylo třeba moje. Máme zde interaktivní video projekty, pohyb je snímaný kamerou a přenášený na plátno. Někdy se postava předbíhá v čase, rádi bychom našli cestu k divákům a zapojili je do projektu“, vysvětluje Mirka Eliášová.

DSC_0302

Zeptali jsme se…..

Markéta Perroud, spoluředitelka festivalu Tanec Praha: Proč právě věková skupina kolem  10-ti let? Právě tyto děti jsou většinou opomíjené, protože se s nimi těžko pracuje…..

 DSC_0309

Mirka Eliášová

Mirka Eliášová:  „Je to osobní věc (mám dceru v tomto věku). Často pracuji s dětmi a tahle věková skupina je velice zajímavá, snoubí se v nich citlivost a zároveň vše, co jim současný svět  nabízí. Veškeré prožívání a oddělení se – tento rozpor je skutečně náročné téma. Málokdo si dovolí s těmito dětmi pracovat, je to opravdu to nejtěžší, i pokud jde o diváky, právě proto nás zaujala myšlenka ztvárnit taneční předsta vení právě pro ně.

Ze zkušenosti vím, že děti strašně rády sedí u počítače,  ale zároveň touží se fyzicky pohybovat.  Je důležité, aby se rozpohybovaly. Jejich současnost tvoří technika,  svět kolem nás je dnes takový, je to  jejich současnost, paralelní svět. My dospělí ho nemůžeme chápat, ale můžeme jim ukazovat další možnosti, kam se mohou vyvinout a posunout.“

DSC_0305

Zeptali jsme se…

TM: Pokud dětem zakážeme užívat počítače, mobily či tablety, nenaučí se to, co k životu potřebují. Na druhou stranu je tu i velké riziko, že zůstanou jen u techniky a nikdy se nenaučí komunikovat. Vidíte nějaké východisko?

Mirka Eliášová: „Hm…. My to takhle vnímáme.  Oni opravdu stále sedí u mobilů a počítačů. Ale mám současně i pocit, že si hledají určité hranice. Často jsou hranice nesmírně důležité. Musíme si vytvořit systém, který nám umožní vyniknout a vymezit se.

Vypozorovali jsme, že určité skupiny mají své komunikační kanály nastavené, internet není hrozbou, jak se všeobecně uvádí, ale je nutné pracovat se systémem, otevřít se mu a vymezit si své hranice.“

DSC_0308

Yvona Kreuzmannová a Markéta Perroud

Israel Galván – král současného flamenca

„Celému festivalu vévodí  strhující flamencový free stylový génius Israel Galván (ES), který historicky poprvé zavítá do Prahy. Jedna z největších postav světové taneční scény se představní v Hudebním divadle Karlín 22. a 23. června ve svém díle „La Curva“, tedy „Křivka“.

 Markéta Perroud, spoluředitelka festivalu Tanec Praha hovoří o splněném snu, pokud její oblíbený Israel Galván vystoupí v Praze. Proč?

 

Zeptali jsme se….

TM: Co Vás tolik oslovilo na tvorbě Israela Galvána?

 

Markéta Perroud: „Je to opravdu geniální tvůrce. Israel se narodil do rodiny, která ovládala flamenco. On sám je dokonale zvládnul a pochopil, nyní si s ním ve své tvorbě už jenom hraje.  Baví mě jeho smysl pro humor, využití všech možností a dovedností tradičního flamenca a současně i jeho historie. Israel má také obdivuhodnou schopnost sdělit své vědomosti současnému světu. Fascinuje mě, jak umí pracovat, vyjadřovat se a současně má i dokonalé znalosti a dovednosti.“

 

Řeč těla si každý může vyložit po svém a festival TANEC PRAHA opět nabízí nepřebernou škálu možností – od 23. května do 23. června v Praze a dalších 16 městech a obcích ČR. Program zdobí i další výrazné osobnosti a soubory současné mezinárodní taneční scény jako Jozef Fruček a Linda Kapetanea, Karine Ponties, Anne Van den Broek nebo Anton Lachky Company. Představí se i nadějné talenty v sekci Dance NEWs, nechybí program pro děti i teenagery , ani oblíbené tančírny pod širým nebem, workshopy a projekce filmů v rámci doprovodného programu.

 DSC_0296

Markéta Perroud

Foto: Eva Smolíková

Taneční magazín

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..