Loutkář Nori Sawa chystá v NoDu premiéru Krysaře

Příběh o plýtvající konzumní společnosti – poznáme se?

 

 

 

 

V předvánočním čase 7. prosince uvede v Experimentálním prostoru NoD loutkář Nori Sawa premiéru představení Krysař. Ve spolupráci s Junko Honda, hráčkou na bicí nástroj marimba a Kenji Seizanem Osako, který hraje na japonskou flétnu šahukači, vznikne originální představení, které mísí vlivy českého a japonského loutkového divadla. Podmanivá síla loutek bunraku, principy stínového divadla a light design vypráví tento příběh jako kritiku současné konzumní společnosti.

„Zásadním momentem mého představení je obraz člověka, který se na ulici cpe jídlem a zbytky odhazuje okolo sebe. Zbytky jídla přirozeně lákají krysy, které se díky dostatku potravy brzy přemnoží. Proto musí přijít krysař, který jediný dokáže město očistit. Příznačné je, že krysař za svoji práci nedostane zaplaceno a lidé ho nemají rádi. Přemýšlím o legendě o Krysařovi jako o příběhu o plýtvající konzumní společnosti, jejíž nekontrolovaná masová spotřeba nás může brzy zničit. Tyto obrazy vídám často na svých cestách, nejen v Japonsku, ale i v České republice.“ říká Nori Sawa, a přibližuje tak inspirační zdroje nového představení.

Po Krysařovi následuje několik krátkých příběhů „Žena ze severního moře“ vypráví příběh inuitského kmene ze severního Japonska o životě a smrti nebo „Pták“, starověká legenda o velkém létajícím ptáku. Nori reflektuje příběhy okolo sebe a skrze japonsko-českou tradici jim dává novou svébytnou podobu. Představení je nonverbální, a tak přístupné i těm, kteří neovládají český jazyk.

Japonský loutkář Nori Sawa žije v Praze od roku 1992 a často cestuje, ať už se svými sólovými představeními na mezinárodní festivaly nebo režírovat do různých divadel po celém světě. Vystupoval už ve více než 25 zemích na čtyřech kontinentech a jeho inscenace se hrají v ČR, Slovinsku, Japonsku nebo v Polsku. Ve své tvorbě zpracovává jazykem loutkového divadla velké příběhy světového dramatu: Višňový sad, Macbetha nebo Krále Leara. Beze slov, jen pohybem, hudbou, loutkami a hrou světel. Především dětem jsou pak určeny Noriho pohádky, zábavné, kouzelné, zářící jako jasné diamanty v černém lese. Nori Sawa pravidelně vyučuje a vede workshopy ve školách v Evropě, Americe i Asii, např. DAMU (CZ), Stanford University, University of Chicago, Northwestern University (USA), London Puppetry School (UK) a další. Workshopy jsou zaměřeny na různé věkové skupiny od dětí, po mladé i starší profesionál y i seniory. Nori je členem UNIMA (Mezinárodní loutkářská unie) a držitel Ceny Franze Kafky (1999).

7. 12. 2015 od 20:00 Experimentální prostor NoD

norisawakrysarmensi
Nori Sawa: Krysař
Režie,výprava a provedení: Nori Sawa
Hudba: Kenji Seizan Osako, Junko Honda
Produkce: Art Prometheus z.s.
Foto: Jiří Pasz

Vstupenky:
https://goout.cz/cs/listky/nori-sawa-krysar/dqi/

krysarposter

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..