Striptýzový klub poslán k soudu kvůli exotickému tanečnímu umění

Co odlišuje striptýz od uměleckých výkonů?

Tanečnice pole dance při vystoupení

Předměstský striptýzový klub v New Yorku Nite Moves byl poslán k soudu kvůli nezaplacení  $124,000 na daních.  Klub se brání, že jejich striptýzová vystoupení a exotické tance (v dosti chatrném areálu) jsou umělecký výkon, který je osvobozený od státní daně.

Tanečnice sice tančí na hraně stolů, ale také tančí v soukromých pokojích a jsou úplně nahé. Daňoví úředníci tvrdí, že klub dluží na daních za tyto “soukromé tance”, které si hosté  musí zaplatit extra.

Ale klub se přesto brání, že i soukromé pokoje jsou  místo zábavy, dramatického umění. Aby byl klub  srovnatelný s divadlem, dokazují majitelé, že má šatny, uvaděčky, personál.  Na rozdíl od většiny klubů Nite Moves neprodává alkoholické nápoje.

Důkazní video ukázalo, že tance jsou natrénované, jsou to choreografie, a proto jsou považované za umění. Striptérky jsou  trénované např.  v baletu, stepu, jazzu, gymnastice, břišním tanci. Jejich výkon byla choreografie, což není striptýz.

Nite Moves není první, který tvrdí, že striptýz je umění. V posledních 10-ti letech spousta bavičů hlásá, že jejich striptýz je umění. Navzdory názoru, že sundat oblečení pro peníze je prostě striptýz a hotovo.

Ovšem některé nahé umění je považováno za umění. Např. když Dave St-Pierre nechal své tanečníky vystupovat nahé v divadle Sadler ´s Wells v Londýně. A někdy dokonce i na divadelních prknech  můžeme postrádat umění…

Soudce správního soudu původně rozhodl ve prospěch Nite Moves. Skutečnost, že tanečníci sundají všechny části svého oblečení nebo jen některé jeho části, nečiní z tohoto tance  menší umění než z představení divadelních, která mají  svoji choreografii.

Daňoví úředníci v New Yorku se  ale odvolávají, že klub neposkytl dostatečné důkazy proto, aby byl osvobozen od daně.

Odvolání bylo vyhověno. Nebylo prokázáno, že soukromé tance předváděné  v klubu byly choreografické výkony.

Kdy je tedy nahé umění uměním a kdy ne? Tak co odlišuje  striptýz  od uměleckých výkonů – technika, škádlení, nebo trénink? Nebo nic?

 

 

Taneční magazín

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..