Out of Control

Hudebně-taneční představení, multižánrová hravost

V pondělí 27. května 2024 se od 20:00 v prostorách kláštera Gabriel Loci,
konkrétně v Rajské zahradě, uskuteční premiéra hudebně – tanečního
představení choreografky Michaely Dzurovčínové s názvem Out Of Control, jedná se o další premiéru letošní sezóny kolektivu Dočasná Company. Dílo je protkané pohybem, živou hudbou, improvizací, náhodnými střety a jemným humorem. Reprízy představení se v Rajské zahradě odehrají hned dvakrát následující den, a to od 15:00 a od 20:00.


Michaela Dzurovčínová se před dvěma lety pustila do nevšední výzvy a rozhodla se vytvořit představení, které hravě spojuje hudebníky a tanečníky do harmonické symbiózy. „Viděla jsem mnoho představení, kde se pracovalo s živou hudbou, ale hudebníci zůstávali na určitém místě na jevišti a téměř se z něj nehnuli. Měla jsem pocit, že by mohli být do akce více zapojeni. Chtěla jsem to zkusit. Během procesu tvorby jsme samozřejmě narazili na technické problémy, ale brali jsme to jako výzvu a
snažili jsme se je zapojit do hry," doplňuje choreografka a zároveň studentka 5.ročníku magisterského programu choreografie na pražské AMU.

V inscenaci Out Of Control dochází neustále k jedinečné proměně rolí, kdy tanečníci přebírají roli hudebních interpretů a naopak. Jeviště je zde prostorem, kde se hudební nástroje stávají tanečními partnery a lidská těla zdrojem zvuku. Na jevišti se představí celkem osm tanečních a hudebních umělců: Eva Rezová, Alžbeta Mjartanová, Štěpán Hon, Jan Razima, Sarah Jedličková, Nina Honová, Timur Bereznij, Jeorge Luis Rebollo Castanon. Díky dvouleté intenzivní tvorbě je toto uskupení silně propojené, což je důležitým aspektem takového druhu představení.
„Projekt má pro mě velký přesah. Cítím, že mě obohacuje nejen při společných zkouškách, ale i v běžném životě. Nonverbální komunikace, sdílení, empatie a uvědomování si své role v týmu má pro mě velký smysl a odhaluji tak i svou autenticitu – uměleckou a duševní,” popisuje člen týmu a absolvent katedry bicích nástrojů pražské AMU Štěpán Hon.

V představení se pracuje se strukturovanou improvizací, která má přesně určené hranice a pravidla. Každá scéna má své jasné limity, které však dávají umělcům svobodu tvořit, hrát si a být v přítomném okamžiku. Reagují na vzniklé situace, navzájem si naslouchají skrze pohybový a hudební jazyk a sdílejí společný duševní i hudební rytmus. Co ale s tím, když nastane chyba? Klíčovým motivem projektu je její přijetí, přijetí nedokonalosti jako nového ideálu a pochopení chyby a jinakosti jako cíle celého dění. Pokud jí dovolíme prostoupit, pomůže nám nahlédnout za obzor.
Vidět před sebou lidi, kteří jsou odhodlaní jít za hranice svého pohodlí a poznání. Vidět odvahu a chuť zkoušet, objevovat a zažívat nové a nepoznané. Pozorovat vzájemné respektování druhých a jejich nedokonalostí. To je pro mě kouzelným zážitkem, protože si uvědomuji, jak je to vzácné a neobvyklé. Chtěla bych, aby to viděli i další
lidé, aby to nezůstalo jen za zavřenými dveřmi zkušebny,” dodává k pozvánce choreografka Michaela Dzurovčínová.

Lístky na premiéru a reprízy představení Out Of Control jsou v předprodeji přes platformu GoOut. Více informací naleznete na Facebookové události nebo na webu Dočasné Company. Projekt finančně podpořili Magistrát hl. m. Prahy, Ministerstvo kultury ČR, Akademie múzických umění v Praze, Státní fond kultury a Praha 5.

Dočasná Company Dočasná Company z.s. je kolektiv tvůrců nastupující generace propojující současný tanec a pohybové divadlo. Vytváří symbiotickou platformu pro rozvoj umělecké svobody a překračuje hranice mezi různými styly, žánry a divadelními i nedivadelními formami. Cílem Dočasné Company je tvořit udržitelně a rozmělňovat hranice mezi tvorbou pro širokou veřejnost a intelektuálním uměním pro odborné publikum. Momentálně vytváří několik uměleckých projektů převážně v Praze, ale působí i v regionech. Členové Dočasné Company se mimo jiné aktivně zapojují i do lektorské a pedagogické činnosti.

Anotace
Zkusme se podívat na svět jinak, s hravostí a zvědavostí.
Zkusme slepě nenásledovat zažité způsoby žití, ale objevovat jiné pohledy a přístupy. Zkusme se oprostit od toho, co je správné a nesprávné, zhluboka se nadechnout a okusit pocit svobodného bytí, kdy nejsme svazování formami a určenými postupy. Zkusme místo okamžitého soudu, který nám automaticky zaplní mysl a ovlivní naše chování, začít více pozorovat, hledat možnosti, jak porozumět a pracovat na schopnosti tolerance. Co kdybychom chyby a nedokonalosti začaly vnímat jako akt tvořivosti?

Tvůrčí tým:
Choreografie a koncept: Michaela Dzurovčínová
Dramaturgie: Anna Benháková
Interpretace: Eva Rezová, Alžbeta Mjartanová, Štěpán Hon,. Jan Razima, Sarah Jedličková,
Nina Honová, Timur Bereznij, Jeorge Luis Rebollo Castanon
Světelný design: Filip Horn
Zvuková režie: Sarah Jedličková
Produkce: Adéla Kašparová
Kostýmy: Polina Akhmetzhanová
Scénografie: Jana Kahounová
Pedagogické vedení: Mgr. Bohumíra Eliášová, Ph.D.

Premiéra: Out of Control – 27.5.2024, Gabriel Loci, Rajská zahrada, 20:00

Foto: Anna Benháková

Vanda Hejnová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..