Česká taneční tvorba slaví úspěch

TOP20 vybraných děl na platformě Aerowaves má dva české zástupce!

Česká taneční tvorba slaví úspěch – mezi TOP20 vybranými díly  na platformě Aerowaves má dva zástupce!

Evropská síť na podporu začínajících choreografů Aerowaves – Dance Across Europe zveřejnila TOP20 vybraných děl. Mezi dvaceti nejvýraznějšími a nejzajímavějšími osobnostmi, uskupeními a projekty  ze současné taneční tvorby jsou také čeští zástupci: Choreografka Sylva Šafková s mužským duetem Why Things Go Wrong, který vytvořila pro 420PEOPLE, konkrétně pro Viktora Konvalinku a Michala Heribana. A Sabina Bočková s Jazmínou Piktorovou a jejich „pohybově-objektová performance pro všechny od 4 let“ s názvem Mikrosvěty.

Máme obrovskou radost, že zrovna inscenace jako jsou Mikrosvěty se dostala      do výběru Aerowaves. Věříme, že se tím v evropském tanečním měřítku rozšiřuje prostor pro podporu taneční tvorby pro děti, která je pořád spíše okrajovou záležitostí, a doufáme, že nám Aerowaves přinesou mnoho nových mikrodobrodružství s malými i velkými diváky,“ reaguje Sabina Bočková.

Představení Why things go wrong se snaží poukázat na určitý vzorec chování, který je příčinou mnoha vysoce negativních následků, a přesto bývá společností často tolerován. I s ohledem na aktuální dění ve světě to je pro mě velmi aktuální téma a mám radost, že jeho zpracování oslovilo také mezinárodní porotu Aerowaves. A samozřejmě si vážím možnosti prezentace tohoto díla a souboru 420PEOPLE v zahraničí v rámci Aerowaves platformy,“ dodává Sylva Šafková.

Aerowaves působí ve 33 zemích Evropy, v roce 2025 oslaví 30 let existence. „Aerowaves je pro mne evropskou rodinou milovníků tance, kteří jsou ochotni trávit desítky hodin nad video ukázkami stovek děl, která se každým rokem hlásí, a pak věnovat čas zhlédnutí celých děl před hlasováním. Letos jich bylo přes 700 a nutno říci, že výsledek velmi demokratického hlasování je vždy nepředvídatelný, takže tím více potěší, že se mezi TOP20 děl dostala hned dvě česká. Je to velká radost a skvělá vizitka České republiky, moc gratuluji!“ zdůrazňuje Yvona Kreuzmannová, vůdčí osobnost Tance Praha, která patří ke spoluzakladatelkám Aerowaves a nyní je ve vedení platformy.

Tanec Praha letos figuroval jako „prezentující člen“, podílel se na výběru a hodnocení přihlášených, byl kontaktním místem pro české umělce, kteří chtěli přihlásit své dílo a kteří měli zájem o konzultaci. Finální dvacítka děl a autorů z výběru Aerowaves se představí na festivalu Spring Forward 21. – 23. března 2024 v Darmstadtu, Wiesbadenu a Mohuči.

Foto: Vojtěch Brtnický 

Markéta Faustová

pro Taneční magazín 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..