Velká podzimní repríza Vítej na světě II

Baby Balet Praha tančí na písně Uhlíře a Svěráka

Vítej na světě II je celovečerní rodinný titul tanečního divadla v interpretaci souboru Baby Balet Praha, mladších studentů konzervatoře Taneční centrum Praha. Velká podzimní repríza nového představení se uskuteční v neděli 12. listopadu 2023 od 18 hodin v Divadle na Vinohradech. Autorkou scénáře je Vlasta Schneiderová.

Autorský tým zkušených tvůrců dětských choreografií mapuje pět životních etap: narození, dětství, školní léta, pubertu a dospělost. Jednotlivých choreografií taneční koláže se kromě Vlasty Schneiderové ujali Tereza HlouškováTereza ChladováJan Schneider, Pavla KönigsmarkováAntonín SchneiderLinda SvidróJitka Tůmová a Eliška Vodičková.

Dramaturgie využila mimořádně chytré a poetické texty čtyřiadvaceti písní Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře, které posloužily jako inspirace pro jednotlivé choreografie. Zdeněk Svěrák vytvořil pro jednotlivé životní etapy originální autorský text, který také namluvil.

Stavovske divadlo Praha, 2.2.2016

Trailer k představení Vítej na světě II: https://youtu.be/RV-v72qv_ow

„Ani Jaroslava Uhlíře ani mne nikdy nenapadlo, že by naše písničky mohly sloužit jako inspirace pro balet,“ říká Zdeněk Svěrák„Ale stalo se a povedlo se. A těší nás, s jakou chutí a nápaditostí to mladí tanečníci provedli.“

Inscenace Vítej na světě II však nesměřuje pouze k dětským divákům. Představení se nesnaží být ani infantilní, ani podbízivé. Naopak, tanečními a scénickými prostředky, doplněnými projekcí, usiluje o vyjádření životní moudrosti, dramatičnosti a humanismu, které jsou v textech písní obsažené.

Tvůrčí tým

Námět, scénář a režie: Vlasta Schneiderová

Choreografie (abecedně): Tereza Hloušková, Tereza Chladová, Pavla Königsmarková, Antonín Schneider, Jan Schneider, Vlasta Schneiderová, Linda Svidró, Jitka Tůmová, Eliška Vodičková

Hudba: Jaroslav Uhlíř

Texty: Zdeněk Svěrák

Kostýmy: Roman Šolc, Markéta Kubíčková

Realizace kostýmů: FAMOOD

Scénografie: Roman Šolc, Viktor Svidró a choreografové

Projekce: Viktor Svidró, Vladimír Sojka

Nahrávka zvukové stopy: Ondřej Urban

Producent: Mezinárodní centrum tance, z.s.

Stavovske divadlo Praha, 2.2.2016

Foto: Archiv  TCP 

Mgr. Johana Mravcová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..