Brazílie s nadšením tleskala české i ukrajinské taneční scéně

Plné sály, standing ovations, vřelé reakce…

Plné sály, standing ovations, vřelé reakce… Výjimečné turné tří titulů vytvořených v České republice s umělci z Čech, Ukrajiny i Brazílie na festivalu Dança em Trânsito vzbudilo mimořádný zájem a pozornost. Během dvou týdnů od 2. do 15. srpna brazilské i mezinárodní publikum vidělo sérii 12 představení v divadlech i veřejném prostoru čtyř měst. Po úvodním Rio de Janeiru následovala města Brasília, Goiânia a São Paolo.

Rio de Janeiro získalo během pandemie skvělé zázemí pro tanec – na jaře 2022 byl otevřen dancehouse s názvem Espaço Tápias. Jeho ředitelka Giselle Tápias zároveň pořádá již řadu let festival Dança em Trânsito, který probíhá vždy v létě (červenec – srpen) v řadě měst po celé Brazílii. Do Ria zve lídry významných evropských i zaoceánských festivalů tak, aby zhlédli co nejvíce z jihoamerické i evropské taneční scény. K akci patří diskuse a networking mezi oběma kontinenty. Díky tomu vznikla myšlenka spolupráce s festivalem TANEC PRAHA.

Turné zahrnovalo čtyři site-specific verze Rotas Afora, vždy pro jiný veřejný prostor – v díle Flávie Tápias vystoupilo 8 tanečníků a tanečnic a 1 hudebník z Prahy spolu s Brazilci. Pět představení Jámy lvové úspěšného souboru POCKETART Johany Pockové a Sabiny Bočkové s živou hudbou Lukáše Palána, z toho 3 x in-door či out-door a navíc dvakrát ve verzi UNLIMITED se zapojením místních performerů z Ria. A do třetice ukrajinská choreografka Yana Reutova žijící po vypuknutí války v Praze 3x uvedla trio Invisible Traces vytvořené pro české performery Lukase Bliss Blahu, Jitku Čechovou a Žanetu Musilovou. V poslední lokaci v alternaci české tanečnice Jitky Čechové Brazilkou Clarou da Costa. Clara alternovala již během turné v ČR Yanu Reutovou v jejím projektu pro galerii Louny a položily tak základ další spolupráci jak pro tento festival, tak i pro další rok.

 „Ministerstvo kultury ČR nabídlo mimořádné možnosti spolupráce díky EU – Recovery Fund. Národní plán obnovy tak podporuje mezinárodní koprodukce a jejich turné výrazně více než kdykoli předtím,“ říká Yvona Kreuzmannová, zakladatelka a ředitelka Tance Praha, a dodává: „Uspěli jsme s oběma žádostmi na velké projekty spolupráce se zahraničními festivaly – kanadským Quartiers Danses na září a brazilským Dança em Trânsito na srpen – to je zcela výjimečná šance i zkušenost pro naše umělce. A říkám-li naše, mám na mysli Čechy i cizince pracující u nás, tedy i z Ukrajiny. Do Brazílie jich odjelo devět.“

Představení Rotas Afora v hlavním městě Brasília si nenechala ujít velvyslankyně České republiky v Brazílii Pavla Havrlíková spolu se zástupcem ukrajinské ambasády. „Harmonie současného tance a architektury – jakoby bylo představení ROTAS AFORA šito na míru právě pro niemayerovskou Brasílii. Umělci protančili rampou Muzea republiky až do jeho útrob následováni diváky, takže se smazala pomyslná hranice mezi scénou a hledištěm a diváci se stali přirozenou součástí celého příběhu. Nádherná myšlenka, skvělý zážitek!“ reagovala paní velvyslankyně.

Stejně příznivé reakce provázely i uvedení dalších dvou produkcí umělců z Prahy – Jámy lvové a  Invisible Traces – na festivalu Dança em Trânsito.

Markéta Faustová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..