Otáčivé hlediště v Českém Krumlově navštívil prezident Petr Pavel

Otáčivé hlediště se letos točí již 65. sezónu

Letošní rok je významný pro Jihočeské divadlo i pro centrum ARPIDA. Otáčivé hlediště se letos točí již 65. sezónu a centrum ARPIDA oslavuje 30 let od svého založení.

Obě jubilea se symbolicky spojila na benefičním představení Ženy Jindřicha VIII. aneb Chudák král(em), jehož výtěžek poslouží k vypracování stavebního projektu sociálně terapeutických dílen pro dospělé osoby s tělesným a kombinovaným postižením.

Mezi diváky byl i prezident Petr Pavel s chotí a stal se tak vůbec prvním prezidentem, který Otáčivé hlediště navštívil.

Před představením se prezident zúčastnil krátkého neformálního setkání v zámecké zahradě poblíž letohrádku Bellarie, kde se setkal s ředitelem Jihočeského divadla Lukášem Průdkem, ředitelem centra ARPIDA Markem Wohlgemuthem i s hejtmanem Jihočeského kraje Martinem Kubou. Pochvaloval si možnost spojení více věcí v jedné události – svoji první návštěvu Otáčivého hlediště, příležitost pobýt v krásném kraji s lidmi, kteří jsou v naprosté pohodě a ještě možnost pomoci dobré věci.

Točna se v Českém Krumlově poprvé zatočila v roce 1958 čtyřiceti divákům. O rok později bylo diváků již 400 a točnu svou vlastní silou pohánělo 40 vojáků. Zájem o plenérové divadlo byl obrovský. O další rok později se totiž jeho kapacita opět navýšila, a to rovnou o sto procent. Vojáky vystřídal motorový pohon a 800 diváků si v klidu mohlo vychutnávat zážitky z divadla s největším stropem na světě. Po rekonstrukci točny v devadesátých letech, která divákům přinesla větší komfort, uveze Otáčivé hlediště 644 diváků. Zatím posledními úpravami si Otáčivé hlediště prošlo v roce 2020, kdy došlo k opravě elektroinstalace a nosné konstrukce.

 

 

Mgr. Lenka Cimlová Ostrá 

pro Taneční magazín

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..