Fatmorgana

Končí 10.sezóna Studia Hrdinů

Studio Hrdinů uvede 16. června 2023 premiéru představení Fatamorgana polského renomovaného choreografa Pawła Sakowicze. Pokračuje tak v realizaci pohybově-taneční dramaturgické linky, ke které zve zahraniční tvůrce. Fatamorgana je představením o (romantické) krajině, mystériu noci a splynutí s ní v jednu krajinomalbu, tedy především o divákově schopnosti napojit se a vstoupit do snového světa.

Paweł Sakowicz se českému publiku představil ve Studiu Hrdinů v roce 2021 na festivalu Norma se svým uhrančivým sólem Jumpcore, nyní v Praze představí svou choreografickou práci v představení Fatamorgana. Na začátku vzniku tohoto představení byl v kontextu českého nezávislého divadla celkem netypický krok, a to casting performerů v roce 2022. „Hledal jsem lidi, kteří mají víc kvalit souběžně: zvídavost, smysl pro humor, dobrou taneční techniku, charisma, ale také skromnost. Lidi, kteří se umí chytře pohybovat v čase a prostoru. Mám radost, že v naší skupině jsou různě staří lidé s různými zkušenostmi,” říká o svém týmu choreograf.

Taneční představení Fatamorgana choreografa Pawła Sakowicze rafinovaně variuje svou snovou krajinu. Svůj konceptuální přístup dokresluje komplexním světelným, prostorovým i zvukovým designem, zkoumá tak koncept noci jako mystérium, díky kterému se obyčejné předměty, zvuky a těla stávají jinými a tajemnými. Skupina postav se pohybuje s obezřetností: jednou v neobyčejně pomalém gestu, jindy se chvěje vzrušením z neznáma. „Mám rád, když něco, co působí jako improvizace se později vyjeví jako formální: množí se to, zpomaluje, opakuje se v menších variacích,” poodhaluje ke své práci Sakowicz. „Paweł Sakowicz přináší do pražského divadelního světa současný umělecký jazyk, který si nenárokuje realitu jako nejvyšší hodnotu. Naopak, jeho svět je bytostně nerealistický a vše co se v něm setkává s naší žitou realitou je v důsledku rušivé a komické,” říká umělecký ředitel Studia Hrdinů Jan Horák k probíhající spolupráci.

Paweł Sakowicz

Paweł Sakowicz je choreograf a tanečník žijící ve Varšavě. Kromě své vlastní choreografické tvorby se věnuje i kolaborativním projektům s divadelními a filmovými režiséry. Hlavními tématy jeho umělecké činnosti jsou historie tance a otázky kulturní apropriace v choreografii. Je autorem projektů TOTAL (nadace Art Stations), Jumpcore, (Národní galerie umění Zachęta, Aerowaves Twenty19), Masakra (Nowy Teatr, Varšava), Drama (festival Body/Mind), Amando (Národní muzeum ve Varšavě), Imperial (Komuna Warszawa) a zvukové instalace VORTEX (Divadelní institut, Varšava), které prezentoval mj. na třech ročnících festivalu Polská taneční platforma, na La Biennale de danse ve Val-de-Marne, ve švýcarském Muzeu Susch, v prostoru Tramway Glasgow, na divadelních festivalech Santarcangelo, Norma, Božská komedie, či v NYU Skirball v New Yorku nebo CAC v New Orleans.

Fatamorgana

choreografie: Paweł Sakowicz

dramaturgická spolupráce: Jan Horák

scéna: Valentýna Janů

kostýmy: Paweł Sakowicz

hudba: Agnė Matulevičiūtė

světelný design: Václav Hruška

hrají: Lukáš Adam, Sára Arnstein, Jan Bárta, Adéla Gajdošová, Karolína Růžičková, Natálie Řehořová

Premiéra: 16. června 2023 od 20.00

Reprízy: 17. a 19. června, 8. a 9. října 2023 od 20.00

Madla Horáková Zelenková

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..