Badman

Držitelka ceny Thálie 2022 Nela H. Kornetová se vydává na české turné

Performerka Nela H. Kornetová získala za svou autorskou performanci Badman cenu Thálie 2022 v kategorii Alternativní divadlo. V průběhu května budou moci tento česko-norský projekt vidět diváci v Pardubicích, Ostravě, v Plzni a v Praze.   

Nela H. Kornetová v současnosti působí převážně v Norsku mimo jiné jako členka uměleckého kolektivu T.I.T.S. a její sólová performance Badman vznikla právě v Norsku v době pandemie. Díky podpoře bilaterálního fondu EHP a Norska se v květnu 2023 uskuteční české turné, které je jedinečnou příležitostí pro seznámení se s tvorbou této výrazné autorky.

Badman je sólová audiovizuální performance o toxické maskulinitě, síle a agresivitě, kterou na jevišti tlumočí jediná ženská performerka. Nela H. Kornetová využívá videoprojekce, moderní technologie, zvuk, vizuální objekty i přímou interakci s diváky, které vtahuje do svého niterného světa. Ten reflektuje zmar lidstva poháněného destruktivními silami, nenávistí a touhou po moci. Abstraktní obrazy střídají konkrétní odkazy na dnešní i historické osobnosti, které nezvratně změnily svět k horšímu. Kornetová je ve svém projevu autenticky angažovaná a místo pasivního přijetí volí nekompromisní vzdor.

Představení vzniklo ještě před napadením Ukrajiny Ruskem, nicméně reaguje právě na tyto skryté hrozby moci, které se v dějinách lidstva bohužel opakují.

Nela H. Kornetová & T.I.T.S.: Badman – české turné

  1. 5. | Divadlo 29, Pardubice
    18. 5. | Studio G, Ostrava (v rámci festivalu Move Ostrava)
    25. 5. | Moving Station – kulturní prostor, Plzeň (v rámci festivalu Nastevřeno)
    29. 5. | Studio ALTA, Praha 

Koncept & performer: Nela H. Kornetová (CZ/NO)
Dramaturgie: Anders Firing Aardal (NO)
Text: T.I.T.S. společně s Karmenlara Ely (USA/NO)
Scénografie, světla, video: Jan Hajdelak Hustak (CZ/NO) & Heidi Dalene (NO)
Hudba: Bjorn Honsson (SWE)
Outside eye: Geddy Anniksdal (NO)
Koproducenti: Grenland Friteater, Black Box theater, Blå Grotte, Scenekunst Østfold, Studio Alta, Shin Theatre, Na Cucky theatre
Podpořili: Kulturrådet Fri scenekunst, Kulturrådet Fond for lyd og bilde, Fritt Ord, Fond for utøvende kunstnere, Nadace Život Umělce

65 min. / česky a anglicky + české a anglické titulky

České turné je podpořeno z bilaterálního fondu EHP a Norska.

Tatiana Brederová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..