Pobyt

O tíze bytí – repríza ve Venuši ve Švehlovce

  1. prosince 2022 se uskuteční v pražském prostoru Venuše ve Švehlovce repríza inscenace Pobyt. Tato celovečerní choreografie Jana Razimy ohledává téma existencialismu za pomoci pohybového slovníku současného tance, fyzického divadla a výrazné vizuality. Autorské dílo pro pět tanečníků je uváděno pod hlavičkou spolku Dočasná Company.

Inscenace Pobyt je celovečerním debutem choreografa Jana Razimy. Její premiéra se uskutečnila po dvouletém procesu tvorby na začátku května 2022 v divadle PONEC, nyní se dočká reprízy v žižkovské Venuši ve Švehlovce. Pro Razimovu tvorbu je, kromě silné vizuální stránky a volby aktuálních společenských témat, typický výběr výrazných interpretačních osobností a nejinak je tomu i u Pobytu – ostatně s většinou tanečníků této inscenace pracoval i v minulosti. Na jevišti diváci uvidí Annu Benhákovou, Michaelu Dzurovčínovou, Lucii Matouškovou, Armana Kupelyana a Tomáše Pražáka.

Pro tanečníky je interpretace tohoto díla výzvou jak myšlenkovou, co se týče zpracovávání náročných filozofických otázek, tak fyzickou, jak ostatně potvrzuje Michaela Dzurovčínová: „pracujeme s pohybom, ktorý vyzerá fyzicky nenáročne, hoci sa častokrát dostávame do extrémne náročných polôh. Honzové choreografie ma stále nútia prekračovať svoje možnosti, strachy a pohodlie, vďaka čomu mám možnosť profesíjne rásť a posúvať sa.“ 

Tematicky inscenace pracuje s existencialismem, s pocity bezmoci a osamocení. Razima se pro tvorbu inspiroval v knize Alberta Camuse Mýtus o Sysifovi a také pojmem moderní filozofie „Dasein“, který je překládán Janem Patočkou právě jako „pobyt“. „První myšlenky k tomuto projektu se začaly rodit v době covidové pandemie. Mýtus o Sisyfovi byl pro mě vstupní branou k celému tématu existencialismu”, doplňuje choreograf Jan Razima. „Divák motiv Sisyfa může poznat v hned několika částech inscenace, ale od určitého bodu jsme se zabývali existencialismem jako takovým. Došel jsem k tomu, že prakticky můžeme udělat na jevišti cokoliv a stále to bude mít existenciální rozměr. Vystihnout ale pravou podstatu bylo velmi náročným úkolem. Ještě nikdy jsem v procesu tvorby tolik původního materiálu nevystřihl. Odhaduji, že tak 80% šlo v průběhu zkoušení pryč.”

K choreografii vznikla také autorská hudba – vytvořil ji Michael Andrew Burt, rodák z Ameriky a student Katedry skladby na Hudební a taneční fakultě Akademie múzických umění. Pro kompozici se mimo jiné inspiroval zvuky kácení stromů či borcení ledovců.

Repríza inscenace Pobyt proběhne 13. 12. 2022 od 20:00 ve Venuši ve Švehlovce (Slavíkova 1499, 130 00 Praha 3 – Žižkov). Lístky jsou v předprodeji přes platformu GoOut. Více informací naleznete na Facebookové události nebo na webu Dočasné Company. Projekt finančně podpořili Magistrát hl. m. Prahy, Akademie múzických umění a Hudební a taneční fakulty AMU.

Trailer:

Natálie Matysková

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..