Poslední víkend

Poslední premiéra roku 2022 v Jihočeském divadle

Poslední premiéra roku 2022 bude patřit činohře. Adaptace slavného románu Agathy Christie Poslední víkend v režii Martiny Schlegelové a dramaturgii Olgy Šubrtové nás zavede na malebné anglické panství, kde nechybí vybraná společnost, propletené vztahy, ale ani staré tajemství a samozřejmě vražda. Režisérka se rozhodla inscenaci nastudovat jako dynamickou „filmovou“ koláž, kterou doplní živá hudba Jana Čtvrtníka a zpěv Martiny Novákové. Martina Schlegelová, popisuje svůj pohled na román takto: „Poslední víkend mám obzvlášť ráda. V románu nejde tolik o zločin samotný a o jeho vyšetřování, jako spíš o celé předivo vztahů a skutků, které k tomu zločinu vedly. Ta knížka má nezapomenutelnou atmosféru, je plná zářijové nostalgie, kdy končí léto a v zahradě se občas po ránu válí mlha. Kdy nás opouštějí lásky, my zůstáváme sami a hledáme, jak jít dál.“ V inscenaci Poslední víkend se představí takřka celý soubor činohry Jihočeského divadla.

Premiéra 16. prosince 2022 v Jihočeském divadle.

V listopadu se činohra rozloučila s inscenací Dobrý proti severáku. Naši diváci mají až do 24. prosince jedinečnou možnost prožít tento romantický příběh jako audio seriál na YouTube kanále Jihočeského divadla.

Festival pro Zavěšenou vstupenku spojuje divadla pro děti napříč Českou republikou

Zavěšená vstupenka je projekt, který už pátým rokem funguje v brněnském Divadle Polárka, královéhradeckém Divadle Drak, kladenském Lampionu a v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. Na scénách těchto divadel bude po celý kalendářní rok 2023 probíhat Festival pro Zavěšenou vstupenku. V rámci tohoto festivalu odehrají soubory vzájemně na svých scénách celkem dvanáct představení pro rodiny s dětmi.

Zavěšenou vstupenku je možné zakoupit v pokladně Jihočeského a Malého divadla. Na místě ji „zavěsíte“ na nástěnku a  následně ji Jihočeské divadlo prostřednictvím spolupracujících neziskových organizací předá sociálně znevýhodněným dětem, které si návštěvu divadla nemohou dovolit. Cena Zavěšené vstupenky odpovídá ceně vstupenky do Malého divadla na odpolední představení, tedy 150 korun. Více informací naleznete na našich webových stránkách.

Obchodní oddělení si pro naše diváky připravilo další vstupenkové balíčky, které budou v prodeji od 9. prosince. Balíček českých literárních bestsellerů nabízí tři úspěšné divadelní adaptace (Selský baroko, Rybí krev a Ďáblův sluha) od českých autorů Jiřího Hájíčka a Vlastimila Vondrušky.

Balíček s názvem Operní TOP trio! aneb Malé operní předplatné nabízí inscenace Mefistofeles, Così fan tutte a koncertní provedení dvou strhujících kantát Carmina Burana Carla Orffa a Kytice Bohuslava Martinů. Detail balíčků najdete na webových stránkách Jihočeského divadla.

Mgr. et Mgr. Pavla Hornychová 

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..