Ohnivá klasika

Světoznámý slovenský orchestr Cigánski Diabli vystoupí s Moravskou filharmonií

Moravská filharmonie v pátek 11. listopadu zahájí svoji multižánrovou koncertní řadu s jedinečným slovenským seskupením Cigánski Diabli, držitelem třech ocenění Grammy Slovenské hudební akademie. Program Ohnivá klasika nabídne nejznámější melodie z Bizetovy Carmen a originální fúze mnoha hudebních žánrů pod vedením uznávaného slovenského dirigenta Adriána Kokoše.

O svatomartinském večeru spojí Moravská filharmonie své síly s orchestrem Cigánski Diabli v jejich autorském hudebním projektu Ohnivá klasika. Nadčasový příběh nešťastné lásky a Bizetův skladatelský um se přetavily do autorovy slavné opery Carmen. Tentokrát však toto dílo, jenž vyniká výraznými prvky španělského a cikánského temperamentu, ožije v podobě, v níž jsou Bizetovy romantické melodie mistrovským způsobem propojeny s prvky jazzu, flamenca, etna, gypsy music a dalších. Zpěv Silvie Šarközi realisticky vykreslí postavu jemné a zároveň vášnivé a nespoutané Carmen. „Multižánrovou řadu jsme založili před dvěma lety a stále ji považujeme za programovou novinku. Coby pořadatelé vnímáme tuto skutečnost jako značnou odpovědnost a rovněž si uvědomujeme, že diváci jsou plní očekávání. I z tohoto důvodu jsme vsadili na jistotu a pozvali do Olomouce špičkový ansámbl Cigánski Diabli, který je mezinárodně proslulý svým výjimečným interpretačním uměním,“ uvedla dramaturgyně Moravské filharmonie Ivana Kalina Tabak.

Celá první polovina koncertu bude mít podobu jakéhosi hudebního souboje. Symfonický orchestr bude totiž vystupovat v naprosto rovnocenném postavení jako soubor Cigánskich Diablů, a nebude tedy mít pouze doprovodnou funkci. Ono ideové „music battle“ mezi dvěma sólistickými tělesy pak dodá celému večeru neskutečnou energii a náboj. To vše za přispění neobyčejné virtuozity, která je neodmyslitelnou součástí uměleckého projevu Cigánskich Diablů.

Druhá část večera přinese melodie populární, klasické, filmové, lidové i hudbu žánru world etno. V rámci této části zazní kupříkladu virtuózní Znělka (parafráze a variace na Uherskou rapsodii č. 3 Ference Liszta a slovenskou lidovou píseň Macejko), virtuózní Valčík a Imprese pro cimbál, populární Montiho čardáš nebo Oscarem ověnčená hudba z filmu Schindlerův seznam. Nelze opomenout ani baladu nazvanou Pocta obětem Holocaustu, v níž zpěv a hudba velmi citlivě vyjadřuje snad všechny emoce, které se projevovaly v tak tragické situaci.

“Na Ohnivou klasiku ve spolupráci s Moravskou filharmonií se moc těšíme. Po výborné spolupráci před několika lety je skvělé se znovu dostat na jedno pódium. Tato filharmonie je jedním z výjimečných těles, které se dokážou flexibilně přizpůsobit a přenášet emoce, které cítíme, včetně temperamentu a virtuózních prvků aranží, které hrajeme, přímo do skladeb našeho projektu,“ řekl Jozef Farkaš, violista a zástupce orchestru. Ohnivá klasika v podání Cigánskich Diablů a Moravské filharmonie zazní pod taktovkou slovenského dirigenta Adriána Kokoše, který se jako jeden z mála slovenských dirigentů úspěšně věnuje spojování různých žánrů v hudbě. Je uznávaným interpretem a propagátorem slovenské vokálně-instrumentální hudby. Pravidelně se podílí na uměleckých pořadech pro rozhlas a Slovenskou a Českou televizi.

Koncert začíná v 19.00 hodin a je bez přestávky. Podrobný program a možnost zakoupení vstupenek jsou k dispozici na webových stránkách Moravské filharmonie Olomouc www.mfo.cz.

Klára Mars

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..