Nová generace choreografů ve Mlejně

Jeviště KD Mlejn bude patřit studentkám choreografie HAMU

V sobotu 12. listopadu bude patřit jeviště pražského Kulturního domu Mlejn studentkám choreografie HAMU Kateryně Lopakhtině, Adéle Kašparové a Ester Trčkové. Složený večer tří tanečních inscenací nabídne menu složené z různých přístupů k tanci a pohybovému divadlu mladých autorek. Večer bude uveden v rámci cyklu Nová generace, který prezentuje nové choreografické talenty a jejich pohled na současné umění veřejnosti.

V první části večera bude k vidění choreografie studentky Kataryny Lopakhtiny Astrea, dílo inspirované mytologickou postavou řecké bohyně Astreou, bojovnicí za spravedlnost. Jedná se o sólo, jehož tvůrkyně je zároveň jeho interpretkou. Dále se diváci mohou těšit na dílo Adély Kašparové Is This Enough?, které na jevišti pracuje nezvykle pouze s mužskou energií. Choreografka se v této práci zabývá tématem postavení mužů ve společnosti, jaké nároky jsou na muže kladeny a jak se s tím jednotlivci vypořádávají. Kašparová je tělem i duší street dance tanečnicí a ve své tvorbě propojuje tento styl se současným uměleckým tancem.

„Často jsem inklinovala k pocitu nutnosti tvořit v divadle pouze to, co je „běžné“. Necítila jsem se ale ve své kůži, proto jsem se rozhodla zariskovat a využít to, co je mi nejbližší, na divadelním jevišti. Street dance je velmi energický, rytmický, rozmanitý. Věřím, že může divákovi přinést nevšední zážitek,” doplňuje choreografka Kašparová.

V druhé části večera bude uvedena inscenace The Miners Ester Trčkové, která se opírá o téma štěstí. S nadsázkou upozorňuje na jeho pomíjivost a nedosažitelnost. Trčková zpracovala téma s interprety uskupení SPOLK metaforicky, za doprovodu výrazné scénografie a s lehkým humorem tak, jak je pro autorku typické.

„Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Chodí štěstí dokola, sem tam sedne na vola. Lepší vrabec v hrsti, než-li holub na střeše. Smůla ve hře, štěstí v lásce. Odvážnému štěstí přeje. Kdo hledá, najde. Může být nahoře, dole, na stromě, na ulici, pod postelí, ve skříni, v kabelce nebo v nás. Proč hledáme štěstí a proč ho pořád nemůžeme najít?” (z anotace The Miners).

Složený večer inovativních přístupů k taneční tvorbě pomůže divákům proniknout do nejnovější tvorby zástupkyň nastupující generace umělců a jejich nahlížení světa a společnosti kolem nás. Právě to je i cílem celé zastřešující platformy Nová generace, kterou již téměř před 20 lety založila absolventka a pedagožka oboru choreografie na Katedře tance HAMU Mgr. Bohumíra Eliášová, PhD.

Vstupenky jsou v předprodeji na webu nebo pokladně KD Mlejn. Více informací naleznete na facebookové události.

Program večera:

Astrea

Choreografie a interprtace: Kateryna Lopakhtina

Hudba: Woodkid

Is This Enough?

Choreografie: Adéla Kašparová

Interpretace: Adam Capouch, Tadeáš Chmel, Vojtěch Koběrský

Hudba: Anna Kolářová, Ondřej Rozum

Kostým: Ruslana Basenko, Sabina Škodová

Produkce: Barbora Koťová

Pedagogické vedení: Mgr. Bohumíra Eliášová, Ph.D.

The Miners

Choreografie: Ester Trčková

Interpretace: Kateřina Jabůrková, Žaneta Musilová, Adam Kmenta, David Králík, Barbora Ptáčková

Hudba: Tomáš Borl

Scénografie a kostýmy: Veronika Traburová

Dramaturgie: Marta Hermannová

Pedagogické vedení: Mgr. Bohumíra Eliášová, Ph.D.

Foto: Sofia Karp, Andrea Jircová, Michal Hančovský 

Natálie Matysková

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..