Noc divadel v ČR již po desáté

Letošním tématem jsou Hrdinové

V sobotu 19. listopadu proběhne jubilejní desátý ročník Noci divadel s podtitulem Hrdinové. Program připravilo přes 80 divadelních souborů, divadel a institucí z 30 měst České republiky. Největší divadelní svátek tak opět nabídne prohlídky, divadelní dílny, diskuse s tvůrci, představení a performance – zdarma nebo za symbolické vstupné. Pro návštěvníky Noci divadel, kteří si nestihli naplánovat program v předstihu, bude otevřená hlavní budova IDU (Celetná 17, Praha 1) od 14 do 20 hodin. 

Noc divadel 2022 | Hrdinové

Noc otevřených divadel a výjimečných zážitků prezentuje divadlo tvořivým způsobem v netradiční formě vždy třetí listopadovou sobotu už deset let. Tématem letošního ročníku Noci divadel jsou Hrdinové. Návštěvníci se tak budou moci seznámit jak s hrdiny divadelních her i divadelní práce a jejího zákulisí. A jako každým rokem se do tématu promítnou i aktuální společenské otázky, které divadelní scéna reflektuje.

Téma letošní Noci divadel přivedlo organizátory také ke spolupráci s projektem Paměť národa, ve kterém nezisková organizace Post Bellum dokumentuje a vypráví příběhy pamětníků. „Mnoho divadel se zapojí do sbírky ke Dni válečných veteránů, která probíhá během listopadu po celé ČR. Pořízením květu vlčího máku návštěvníci Noci divadel mohou vyjádřit úctu těmto hrdinům. Výtěžek je použit na přímou pomoc pamětníkům a na zachování jejich příběhů. V budově IDU také proběhne doprovodný program připravený ve spolupráci s lektory Paměti národa,“ vysvětluje Martina Pecková Černá z Institutu umění – Divadelního ústavu (IDU), který Noc divadel v České republice od roku 2013 koordinuje.

Noc otevřených divadel a výjimečných zážitků již podesáté

V sobotu 19. listopadu představí divadla po celé republice nabitý program plný her, prohlídek, divadelních dílen, diskusí s tvůrci a představení. Divadlo loutek Ostrava si připravilo program s hrdiny a o hrdinech. Během tvůrčí dílny se budou vyrábět světelné loutky a loutkové lampiony, proběhne vernisáž výstavy a před budovu a v okolí divadla zakončí večer program Hrdinové ožívají. Návštěvníci se mohou těšit na obří loutky, orloj, světelné efekty či opékání špekáčků. Východočeské divadlo Pardubice nachystalo dobrodružnou cestu divadlem plnou soutěží v mnoha hereckých disciplínách. Zkusit si divadlo na vlastní kůži – to je hlavní téma večera. Ostravské Divadlo Petra Bezruče programem Noci divadel podpoří „své“ hrdiny – zdravotníky z Fakultní nemocnice Ostrava a jejich Oddělení pracovního a preventivního lékařství, které mj. poskytuje ambulantní péči uprchlým občanům z Ukrajiny. Královehradecké Divadlo Drak umožní nahlédnout do míst, kam se běžně divák nedostane, nebo kam dokonce nesmí. Městská knihovna v Praze se zapojí prostřednictvím Divadelního a filmového oddělení, které letos oslaví výročí 80 let od svého založení. Jihočeské divadlo připravilo program nazvaný „Neviditelní hrdinové JD“ – diskusi se zaměstnanci divadla, kteří během představení nejsou obvykle vidět. Národní divadlo v Praze připravilo bohatý program v budově Státní opery. Interaktivní „bojovka“ účastníky zavede do jinak nepřístupných částí budovy, podzemí, do zkušeben i do zákulisí. Kompletní program vše zapojených divadel najdete na www.nocdivadel.cz.

Pražské infocentrum Noci divadel v budově IDU

Koordinátor Noci divadel v ČR Institut umění – Divadelní ústav (IDU) opět otevírá své sídlo jako hlavní festivalové infocentrum. Pro návštěvníky Noci divadel, kteří si nestihli naplánovat program v předstihu, bude 19. 11. otevřená hlavní budova IDU (Celetná 17, Praha 1) od 14 do 20 hodin. Úplně poprvé se v rámci Noci divadel bude možné podívat také do nedávno zprovozněné druhé budovy IDU na adrese Nekázanka 16. Od 15 do 18 hodin budou mít návštěvníci v Informačně-dokumentačním oddělení možnost zjistit, jak se buduje paměť českého divadla. Ve spolupráci s lektory Paměti národa odkryjí osudy vybraných divadelních osobností a opomenutých hrdinů minulosti. Pro rodiny s dětmi jsou tradičně připraveny akční bojovky, kvízy a další interaktivní program.

Noc divadel je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night, který v roce 2008 odstartovala chorvatská Noc Kazališta. Myšlenka společného divadelního svátku se postupně rozšířila do více jak desítky evropských zemí. Přes 50 tisíc lidí v České republice najde každoročně třetí listopadovou sobotu cestu do divadla. Noc divadel v ČR je největší akcí v rámci European Theatre Night.

Kompletní program akce najdete na www.nocdivadel.cz

Eliška Míkovcová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..