Program KoresponDance 2022!

Oslavy 10. ročníku festivalu KoresponDance jsou doslova na spadnutí! Hlavní festivalové dění největší přehlídky současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu v České republice začíná  14. 7. 2022! I letos se můžete těšit na vytříbenou mezinárodní i domácí účast osobností taneční a cirkusové scény!

Od čtvrtka 14. 7. do neděle 17. 7. ve Žďáru nad Sázavou – na zámku
a v přilehlém okolí.

Z letošní nabídky doporučujeme zejména představení OMMA, které vytvořil světový tanečník a choreograf Joseph Nadj pro osm afrických umělců, pocházejících z osmi různých zemí. Jde o kulturní konfrontaci plnou energie, humoru, citlivosti a síly. Pak magické představení Materia, kde Andrea Salustri přetváří pohybové umění v iluzi prací s obyčejnou hmotou, polystyrenem, s níž tvoří neuvěřitelné světy a příběhy. Dále si nenechte ujít novocirkusovou performanci Runnes, kterou vytvořila skupina Hippana.Maleta: žongléři v ní promlouvají o svém životě v kontinuálním běhu, zatímco jsou nečekaně řízeni hudbou.

Josef Nadj – OMMA

Festival 14. července zahájí mezinárodní taneční projekt BeInternational, kdy mladí choreografové v několika speciálních site-specific představeních zcela změní tradiční pohled na ulice Žďáru a nečekaná místa. Benefiční koncert pro mír s hudebnicí Ekaterinou Levental ve večerních hodinách nabídne klasickou i tradiční hudbu z celé Evropy, nejen z Ukrajiny nebo Ruska. Vstupné na koncert je dobrovolné a výtěžek poputuje na konto Oblastní charity Žďár nad Sázavou na pomoc ukrajinským uprchlíkům.

Podobně jako při první, červnové části festivalu v Pražské kabelovně si i v rámci žďárského festivalu klade jeden z jeho hlavních projektů ambici spojit ale i konfrontovat umění s industriálním prostředím. Australský choreograf James Batchelor zapojí do svých Metasystémů ve žďárské továrně TOKOZ přímo její zaměstnance, aby veřejnosti nabídl zcela výjimečný pohled na to, jak zde probíhá jejich každodenní práce.

James Batchelor – Metasystémy

Vedle prvního z letošních témat, kterým je Továrna v pohybu, probírá 10. ročník festivalu další z důležitých i palčivých témat současnosti, jímž je Voda. Do této dramaturgické linky se mimo jiné zapojí i jedna z unikátní site-specific trilogie uskupení Bollwerk, které vystoupí přímo ve vodě, a to v rekreačním areálu Pilák. V dalších představeních nás ale také zavede na magickou Zelenou horu i do továrny TOKOZ. Přítomní se stanou diváky i aktivními účastníky a získají novou perspektivu, jež jim pozmění vnímání městské reality. Cirque Inextrémiste si budou pohrávat s rizikem a prostřednictvím interaktivního představení Damoclès pomohou získat publiku kontrolu nad jeho komfortní a nekomfortní zónou. Výsledek bude jistě poutavý i napínavý.

Katarzní bude duet performerky Markéty Stránské a tanečníka a choreografa Jeana Gaudina. Inscenace Or to Be reflektuje tísnivou prázdnotu, kterou současný svět zažívá za hutného doprovodu neustálé komunikace a nekonečného vršení zážitků. Streets of Žďár, to je site-specific mezinárodní setkání mladých umělců, které v sobě propojuje sborový zpěv, klasickou hudbu, architekturu a street dance
a rozezvučí i roztančí nádvoří zámku.

O tom, že s tancem je možné začít prakticky kdykoliv, přesvědčí izraelská choreografka a performerka Galit Liss. Ve svém projektu I’m Here 1 vykouzlí nečekanou taneční podívanou, jejímiž aktérkami se stanou seniorky z Vysočiny. Připojí se i dámy z Izraele, které vystupují ve většině jejích děl a přispějí ze svých zkušeností ke kulturní výměně. Mezi hlavními osobnostmi nebude chybět ani výtečná finská choreografka Maria Nurmela. Tentokrát přiveze svůj abstraktně intimní spektákl Closer to the Wild Heart. Osobitá poetika díla jde ruku v ruce s výraznou scénou a citlivým důrazem na křehkost lidského bytí a těla. Zároveň však utvoří zajímavý kontrast mezi prostorem a tanečnicí, monumentálním středověkým zámeckých sklepem a jemností ženského těla.

Galit Liss – I’m Here 1, seniorky z Vysočiny

Prostor dostane také taneční koncert stepařky Marie Nije a její malé kapely. Koncert zároveň povypráví o neklidných začátcích stepu, jeho společných kořenech
s jazzovou hudbou a divákům přinese souhru jazzového tria s tanečnicí. Čistý
a brilantní tanec na sklonku festivalového programu ztvární úspěšná pražská tanečnice Johana Pocková se svým ženským kolektivem PocketArt. V projektu Treatment of Remembering se budou ženy prostřednictvím tance společně s diváky rozpomínat v čase, kdy člověkem vyčerpaná příroda již neexistuje.

Festival nezapomíná ani na děti. Ty s profesionálními umělci uvedou představení, v jehož středobodu budou obě z letošních témat – voda i průmysl, nebo se mohou zapojit do kreativně-vzdělávacího projektu Škola tančí. V průběhu celého festivalu bude probíhat i bohatý Doprovodný program. Ve filmové části se návštěvníci mohou těšit na dvacet tanečních filmů z jedenácti zemí včetně těch z produkce KoresponDance. Profesionální i běžné publikum včetně dětí pak dostane možnost zúčastnit se workshopů a masterclassů.

Vstupenky je možné zakoupit v předprodeji v síti GoOut nebo na místě. Platba kartou není umožněna. K dispozici je celodenní, víkendové i rodinné vstupné. Festival se koná za každého počasí. Další informace o programu a vstupenkách jsou dostupné na www.korespondance.cz.
Barbora Dušková

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..