Divadelní festival Kutná Hora zveřejnil program

8. ročník festivalu

Osmý ročník mezinárodního Divadelního festivalu Kutná Hora proběhne od 8. do 10. září 2022. Jako každý rok nabídne přehlídku vybraných nezávislých divadelních souborů a performerů z České republiky a v letošním roce představí zahraniční umělce ze Slovenska, Slovinska, Německa, Ukrajiny a Ruska. Většina festivalového programu proběhne v prostoru Pivovaru Sedlec, ale program pro děti bude už tradičně umístěn do centra Kutné Hory, na Palackého náměstí.

Festival zahájí 8. 9. v 19:30 světová premiéra výtvarně-zvukové site specific inscenace Ó, která je připravovaná přímo pro festival spolkem Špatné divadlo. Spolek tvoří herec Jakub Vaverka společně s dramaturgyní, režisérkou a performerkou Janou Stárkovou a scénografem a performerem Ondřejem Menouškem, kteří společně začali tvořit již během studií. Do práce na inscenaci pozvali intermediální umělkyni běloruského původu Marii Komarovou. Po premiéře zahrají WWW NEUROBEAT. Známá kapela slučuje postupy hiphopu, industriálu, elektroniky a volné skladby. Texty Lubomíra Typlta provokují posluchače, aby namáhal svou představivost, a jejich naléhavost umocňuje široká škála básnických a fonetických prostředků.

„Dramaturgie festivalu není stavěná kolem předem určeného tématu, pro festival vybíráme nejnovější produkce. Vždy se ale snažíme vybírat je tak, aby byly vnitřně tematicky propojeny. Letos se v centru ocitá člověk a otázka zodpovědnosti za jeho činy. Člověk jako strůjce války, ale i její největší oběť,“ říká kurátorka festivalu Ewa Zembok.

Z českých souborů budou moci diváci vidět například pražské Divadlo X10 s inscenací Úspěch. Inscenace mapuje vzestup nacismu, tendence doby a konkrétní lidské motivace, které vyústily v tragédii druhé světové války. Divadelní experimentátor Jan Mocek představí performance Present: Perfect, pohybující se na hranici divadla a vizuálního umění a zkoumající zodpovědnost člověka. Mockovy projekty kombinují prvky popkultury, politiky a dokumentu a zaměřují se na současná témata.

Ze Slovenska přijede nezávislé divadelní seskupení Odivo s loutkovou multimediální performancí Svetlonos. Inscenace se zaměřuje na existenci světla a tmy nejen ve světě, ale hlavně v nás samotných a hledá tak samotné jádro zla. Nejznámější slovinské nezávislé divadlo Glej přiveze dvě inscenace. První s názvem Under construction je generační výpovědí o společenství, čase, městě, idejích a převzetí zodpovědnosti za budoucnost. Druhá inscenace vytvořená v koprodukci s mariborským divadlem Moment nese název How did we get here. Storytelling dvou herců pojednává o tom, co v nás zanechává válka.

Válkou se zabývají i ruští performeři. Janis Povilaitis se ve svém projektu s názvem Dobrodružství zbloudilého vojáka neboli já jsem jen vykonával rozkazy vyrovnává s dopady války na člověka, který se ocitá ve válce, ve které se ocitnout nechtěl. Feministické protiválečné představení Russian Book of Dead absolventky Vyrypajevovy školy Ingy Antarktingy je generační výpovědí ruských disidentských třicátníků, je vyjádřením vzdoru proti válce a zkoumá její dopady na jednotlivce.

Festival nabízí i bohatý doprovodný program ve formě přednášek, debat a promítání, a je zároveň důležitou platformou pro setkávání profesionálů z oboru nezávislých scénických umění.

DFKH 2022 – PROGRAM

ČTVRTEK 8. 9. 2022

16:00 Jana Kozubková: RUSALKA OD VYDŘÍ ŘEKY / Palackého náměstí / pohádka

18:00 Y: ŠŠŠŠŠŠ: Petr & Anna & Antonie & Alex vernisáž

18:30 Y: ŠŠŠŠŠŠ: Ela Plíhalová přednáška

19:30 Špatné divadlo: Ó festivalová premiéra

21:00 WWW NEUROBEAT koncert

PÁTEK 9. 9. 2021

12:00 DISKUSE: KULTURA V REGIONECH (moderuje Kryštof Koláček, Divadlo X10) / Dačického dům

16:00 Ústav úžasu: KARLOVA A JAROMÍROVA STUDÁNKA / Palackého náměstí / pohádka

17:00 Y: ŠŠŠŠŠŠ: Natalie Sykorová hudebně-zvuková performance

18:00 Odivo: SVETLONOS

19:30 Divadlo X10: ÚSPĚCH

22:45 Y: ŠŠŠŠŠŠ: timmi poslechovka

16:00–23:00 KINO DFKH (šapitó):
Play Havel
Kolektiv Prádelna: Jak vyjádřit touhu nemožného
Y events: We Are Not Alone / slow TV


SOBOTA 10. 9. 2021

12:30 Janis Povilaitis: DOBRODRUŽSTVÍ ZBLOUDILÉHO VOJÁKA NEBOLI JÁ JSEM JEN VYKONÁVAL ROZKAZY

13:30 Inga Antarktinga: RUSSIAN BOOK OF DEAD

15:00 Lea Kukovičič: FORSALE inscenovaná přednáška

16:45 Glej a Moment: HOW DID WE GET HERE

18:30 Jan Mocek: PRESENT PERFECT

20:15 Y: ŠŠŠŠŠŠ: PSYCHEDELIC CHOIR hudební performance

21:30 Glej: UNDER CONSTRUCTION

22:50 Y: ŠŠŠŠŠŠ: Y events Djs rave

Program probíhá v Pivovaru Sedlec (Zámecká 136), pokud není uvedeno jinak. Změna programu vyhrazena.

 

DOPROVODNÝ PROGRAM:

 

PO PÁTÉ ODPOLEDNE
KURÁTOŘI / CURATORS Lianne Mol & Yael Sherill

IDEA A VEDOUCÍ PROJEKTU / IDEA & PROJECT MANAGER Ewa Zembok

MÍSTNÍ KOORDINÁTORKA / COMMUNITY MANAGER Radka Zahradníková


Od 1. do 10. září se šestice obyvatel Kutné Hory prostřednictvím série uměleckých intervencí v centru města podělí o své nejšílenější koníčky. Projekt se odehrává v průčelích opuštěných obchodů a v prostorech, které zbyly po billboardech. Po páté odpoledne tím pádem pomocí komunitní soudržnosti narušuje doménu komerce.

Projekt iniciovala produkční platforma Rekultur ve spolupráci s DFKH. Kurátorem projektu je berlínská agentura Curatiorial Collective for Public Art, jež se zaměřuje na konceptualizaci a produkci umění ve veřejném prostoru.

PLAY HAVEL

KNIHOVNA VÁCLAVA HAVLA A DIVADLO X10


Divadlo X10 uvede ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla exkluzivní projekt vycházející z dramat známého autora, posledního československého a prvního českého prezidenta Václava Havla. Play Havel zavede diváka prostřednictvím webové stránky do budovy zvláštního úřadu, kde se bude moci rozhodnout, kterou kancelář navštíví. Příběh se tak každému divákovi skládá zcela odlišně. Formálně Play Havel pracuje se záběry z první osoby, jež diváka vtáhnou přímo do děje. Tvůrci označují Play Havel za experimentální webový site specific. Projekt byl natočen v kulisách Domu uměleckého průmyslu, jež stále připomínají svoji úřednickou minulost. Monology ztvárnili herci progresivního pražského Divadla X10. Play Havel bude oficiálně spuštěn na podzim 2022, odkdy bude volně k dispozici přes webovou stránku playhavel.cz. Play Havel bude uveden i v hybridní filmově-divadelní verzi pro kina.

JAK VYJÁDŘIT TOUHU NEMOŽNÉHO

KOLEKTIV PRÁDELNA

Film začíná nenápadně jako první čtení budoucí divadelní hry, v níž hrají hlavní roli tři ženy s intenzivní zkušeností života na pražských ulicích. Společně s nimi vystupuje ještě herečka Lucie a umělkyně Magda. Tato “hra” se ale asi v polovině začne rozpadat a ženy začnou otevřeně mluvit o své zkušenosti přechodu z dětského domova do “normálního”, svěřují se, jak s nimi komunikují lidé ve veřejném prostoru i v institucích a co to dělá s jejich sebevědomím, důstojností a vztahem ke společnosti. Ve filmu najdete celou řadu milých a zábavných momentů, ale především debatu, která jde na dřeň a k podstatě problému. Ukazuje, že Monika, Linda, Balú (a ve filmu nepřítomná, ale scénáře se účastnící Helenka) dokážou zcela jasně a působivě popsat svojí životní situaci. Na konci se díváme na tři velmi inteligentní, bystré, pohotové, citlivé ženy, které si prošly v životě peklem, a uvědomujeme si, že to tak nejspíš být nemuselo. Vyjevuje se zásadní nespravedlnost, protože se díváme na lidi, kterým naše společnost nedala absolutně žádnou šanci a naději na úspěch, ale ony mají pořád sílu žít a tvořit.

Jan Bělíček

Kolektiv Prádelna

Kolektiv Prádelna vznikl během zimy 2019–2020 tříměsíční rezidencí žen a trans lidí v

sociální tísni spolupracující s organizací Jako doma v galerii INI prostor, kterou iniciovala

umělkyně Magdalena Kwiatkowska. Práce kolektivu se inspiruje feminismem a představou

umění jako demokratického prostoru, kde se mohou vyjadřovat všichni a kde dochází k

rovnocennému uskupení zkušeností, které ve společnosti jinak zůstávají od sebe izolované

a odlišně viditelné/slyšitelné. Členky kolektivu Linda Hauerová, Jitka Havlíčková alias Balu,

Helena Kracíková, Magdalena Kwiatkowska a Monika Koucká se věnují psaní, kreslení či

točení filmů a společně problematizují stereotypní zobrazování lidí v sociální nouzi.

Y: WE ARE NOT ALONE / slow TV

DIVADLO X10

Potřebujeme hýčkat svá křehká těla, pečovat o těla cizí a připouštět si vlastní zranitelnost. Potřebujeme hledat balanc mezi prací a pohodou, tělem a prostředím, samotou a vzájemností. Potřebujeme najít sdílené „my“.

Formát slow TV, v němž se každou hodinu, od východu do západu slunce, střídají pomalé pořady, pomáhá strukturovat běžný pandemický pracovní den. Třídílná série desetihodinových vysílání vyzývá ke sdílení prostoru a času společně s umělci a umělkyněmi, kteří se stávají tvůrci a tvůrkyněmi jednotlivých pořadů. Jejich obsah nevyžaduje plnou pozornost, snaží se zbavit diváky viny z nedostatku pozornosti či pocitů FOMO [Fear of Missing Out – česky “Strach z promeškání”]. Prostě běží na pozadí lidských každodenních aktivit, funguje jako živý obraz, hledá prostor mezi pozorností a bytím.

Pozvaní zahraniční experti:

 

Beáta Barda (HU), umělecká a výkonná ředitelka Trafo House of Contemporary Arts

Nika Bezeljak (SI), divadlo Moment, kurátorka festivalu International Festival of Independent Performing Arts Crossing, platforma Trigger

Veselin Dimov (BG), divadelní režisér a manažer, sofijské centrum současného umění TOPLOCENTRALA

Marek Godovič (SK), autor, dramaturg a scénárista, odborný pracovník v Divadelnom ústavě

Ulrike Kuner (AT), ředitelka organizace IG Freie Theaterarbeit, předsedkyně EAIPA

Valentina Moroz (BY), ředitelka divadla Laboratory of Social Theatre

Julia Opitz (DE), delegátka organizace the Bavarian Association of free performing arts

Zoran Petrovič (SI), producent a člen umělecké rady divadla Moment ve slovinském Mariboru a festivalu International Festival of Independent Perform Arts Crossings

Anna Sīle (LV), řídí jedno z největších nezávislých divadel v Lotyšsku – Dirty Deal Teatro

Axel Tangerding (DE), architekt, režisér a herec, člen představenstva organizace Music Theatre NOW Network a EAIPA

Foto: Patrik Borecký 

 

Barbora Koláčková

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..