Nultý bod

Letošní festival pracuje s lidskou identitou a její mnohovrstevnatostí

Hlavní program 14. ročníku mezinárodního festivalu Nultý bod se bude konat od pondělí 11. do čtvrtka 14. července 2022

Mezinárodní festival Nultý bod v Praze pravidelně představuje zajímavá a objevná představení současné zahraniční i české tvorby na poli cross-over projektů se zaměřením na taneční, vizuální divadlo a performance.

Letošní již 14. ročník festivalu se zabývá myšlenkami souvisejícími s lidskou identitou a vnímáním její mnohovrstevnatosti. 

 

Slavnostní zahajovací večer proběhne v pondělí 11.července v Divadle X10. Festivalový program zahájí sólové představení performerky Maritei Dæhlin nazvané I want to be traditional.

Tato performerka v současné době žije a pracuje v Norsku a Mexiku, svou prací se pohybuje mezi divadlem, videoperformancí, performancí a textem. Její umění působí hravě, minimalisticky, nelineárně a někdy absurdně. Ve svém představení, které pro festival uvede vůbec poprvé mimo Norsko, vtáhne diváky do ojedinělé formy, kde identitu ukazuje jako bravurně zvládnutou kombinaci těla a rytmického  jazyka.

V další festivalové dny se s diváky budeme setkávat již tradičně, ale letos naposledy, v prostoru karlínské  Invalidovny a  Studia ALTA,  a v jeho  přilehlých zahradách. Venkovní podium postaví Nultý bod pro taneční představení TANZANWEISUNGEN choreografa Moritze Ostruschnjaka: It won’t be like this forever, které je jedním z oceňovaných projektů vybraných v Aerowaves Twenty pro rok 2021.

Celé jedno odpoledne zaplní kolektivní performance umělců z více než týdenního rezidenčního formátu House of Research, která bude určitě experimentálním performativním zážitkem v podání několika umělců z oboru performing arts, jmenovitě: Joany Simões, anto_nie, Márii Ševčíkové, Janaíny Moraes a Pauline Payen.

Tak jako v minulých dvou letech se festivalová dramaturgie snaží uvést také projekty, které festival v minulosti podpořil uměleckou rezidencí: “Tato vzniklá díla se snažíme postupně do programu začlenit a ukázat divákům výsledek nebo jejich další cestu. Letošní rok z těchto spoluprací uvedeme novocirkusové představení  Alžběty Tiché: STAV, přičemž tento projekt bude mít svou premiéru ve své venkovní verzi v jinak uzavřeném jižním křídle zahrady Invalidovny. Věřím, že to bude velmi atraktivní umělecká podívaná v historicko- přírodních kulisách” říká ředitelka festivalu Lída Vacková.

Ukázku dalšího kroku procesu projektu Under the Surface také představí spolek RasSpielraum s Kateřinou Szymanski, tentokrát se zaměří na umělecké zpracování krajinných analýz v programovacím jazyce R. A bude se i společně stolovat a vařit!

Čtvrteční program zakončí nejnovější performance již etablového českého souboru Holektiv nazvaná MASS, která měla svoji premiéru na jaře letošního roku. Festival letos uzavře producentská platforma Antimother, která si pro diváky připravila neotřelý, téměř čtyřhodinový, hudební program.

Detailní program festivalu je zveřejněn na stránkách https://www.nultybod.cz/program/.

Předprodej vstupenek na  www.goout.cz

PROGRAM NULTÝ BOD 2022

performance datum a čas místo
MARITEA DAEHLIN:

I want to be traditional

performance

 

11.7. od 20:00

 

 

Divadlo X10
 

Dům výzkumu 

 

Antonie  Bernardová

Janaína Moraes

Joana Simōes

Mária Ševčíková 

 

kolektivní performance

 

12.7. od 18:00 – 19:30

 

STUDIO ALTA – ZÁPADNÍ KŘÍDLO INVALIDOVNY
RasSPIELRAUM a Kateřina Szymanski: UNDER THE SURFACE

 work in progress

12.7. od 20:00

 

STUDIO ALTA – ZÁPADNÍ KŘÍDLO INVALIDOVNY, OBÝVÁK

 

Helle Bach & Tomáš Janypka:

Lonesome COWBOY 

 work in progress

13.7. 18:00 STUDIO ALTA – ZÁPADNÍ KŘÍDLO INVALIDOVNY,      EVENT ROOM
Alžběta Tichá: STAV

 performance

13.7. 19:00 a 21:00 STUDIO ALTA – ZÁPADNÍ KŘÍDLO INVALIDOVNY, ZAHRADA JIH
MORITZ OSTRUSCHNJAK: TANZANWEISUNGEN (IT WON’T BE LIKE THIS FOREVER)

taneční performance

13.7. 20:00  

 

STUDIO ALTA – ZÁPADNÍ KŘÍDLO INVALIDOVNY, ZAHRADA
Holektiv: MASS

 performance

 

14.7. 18:00

 

STUDIO ALTA – ZÁPADNÍ KŘÍDLO INVALIDOVNY, DIVADLO
ANTIMOTHER: OC/DC KABARET vol.2   > Yeah You (UK)  |  Budokan Boys (US)  | Mme Psychosis (PL)  | Jano Doe & False Trance (SK & CZ)  | DJ Škrtím Srnky (SK)

koncerty

14.7. 19:00 – 23:00 STUDIO ALTA – ZÁPADNÍ KŘÍDLO INVALIDOVNY, ZAHRADA

Zora Nečásková Hubková

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..