Moetivi Karavan

Speciální rodinná inscenace v karavanu vás vezme na cestu za domovem

Autorská inscenace Dominiky Špalkové a Báry Ungerové hledá odpověď na otázku, co dělá domov domovem. Originální projekt se odehrává ve speciálně upraveném karavanu, který je zároveň výtvarnou instalací a do nějž se vejde pouze osm diváků. Moetivi Karavan / Expedice k domovu má premiéru v Lubné u Poličky, kde projekt vznikal, už 21. června na den letního slunovratu. Po premiéře se karavan vydá na turné po českých festivalech.  

Autorky inscenace a zároveň performerky Dominika Špalková a Bára Ungerová se inspirovaly krajinou, rytmem, setkáváním s lidmi a jejich příběhy. Střípky vzpomínek, pocitů, tvarů a ornamentů otiskly do experimentální a svým formátem ojedinělé inscenace Moetivi Karavan / Expedice k domovu, určené pro rodiny s dětmi.

Karavan, v němž se inscenace odehrává, je zároveň výtvarnou instalací. Rozžíváním objektů a předmětů, výtvarných fragmentů, použitím loutky či masky a zastoupením silné hudební složky vzniká intimní a hravá scénická událost.

Hudebnice a výtvarnice Bára Ungerová pod vlastní značkou Mœtïvï vytváří autorské designérské předměty a kresby a v tomto stylu vyzdobila interiér karavanu. Dominika Špalková kurátorsky ráda objevuje a nachází krásu tam, kde je pro ostatní zatím neviditelná. Dává ji do nových kontextů, propojuje žánry a hledá nové tvary. I proto je tato inscenace něčím mezi divadlem a instalací.

Autorky k projektu inspirovala především doba, kdy hodně cestovaly (Bára s kapelou DVA a Dominika s Divadlem Drak) a doma téměř nebyly. „Napadlo nás, že pocit domova si uvědomuješ ve chvíli, kdy ti chybí. Když jsi mimo domov a těšíš se do něj. Zároveň si ale můžeš ten pocit najít, kdekoliv zrovna jsi. Například já jsem doma, kdekoliv si můžu sednout na zem, vybalit si z batohu sešit a tužku a kreslit si,” popisuje Ungerová.

V inscenaci se k tématu domova přidává inspirace dětstvím, kořeny, hrou, motivem opakování. Performerky chtějí v divácích navodit pocit příjemného rituálu, pohodlí, bezpečí a útulnosti v malém domě, který si člověk může svobodně převést, kamkoli chce. „Nechtěly jsme dělat divadelní představení, ani čistě výtvarný tvar. Bavilo nás hledání toho mezi tím. Chceme vyvolat a sdílet přátelskou atmosféru, možná vzpomínky na lidi a situace, které nám pocit domova tvořily, a zamyslet se, jak jej tvoříme my,” dodává Špalková.

Na inscenaci se podílela také scénografka Vendula Tomšů, s níž Dominika Špalková spolupracovala mimo jiné na projektu Miřenky Čechové !O! – Family Therapy. Tomšů vytvořila loutky a masky a podílela se na dalších technických i estetických záležitostech. V inscenačním týmu je kromě ní také sound designer Ladislav Mirvis Mirvald a light designer Jiří Šmirk. Během představení zazní hudba skupin DVA, Zrní nebo projektu Markéty Lisé Kutya.

Autorky mají za sebou expedice do Norska a na Island, kde vznikly v rámci jednoho projektu dvě další paralelní inscenace se stejným tématem. Norská inscenace partnerské organizace Arctic Culture Lab bude mít premiéru na podzim. Islandská verze režisérky Grety Clough a souboru Handbendi Brúðuleikhús měla premiéru začátkem června a momentálně reprízuje na dvacetidenním turné. Na základě inscenací vyjde také dramaturgická kniha, která zmapuje celou tříletou cestu vzniku projektu. Součástí bude také anketa, v níž přátelé autorek a různé osobnosti odpoví na otázku, co pro ně znamená domov.

Moetivi Karavan / Expedice k domovu

Autorky a performerky: Dominika Špalková a Bára Ungerová
Autorská spolupráce na začátku cesty: Lucie Dlabolová
Autorská spolupráce na konci cesty: Vendula Tomšů
Design: Barbora Ungerová
Scénografie: Vendula Tomšů
Hudba: DVA, Zrní, Kutya
Zvuk: Ladislav Mirvis Mirvald
Světla: Jiří Šmirk
Fotodokumentace: Jiřina Šmídová, Barbora Ungerová
Technický support: Jan Unger, Jan Tomšů
Producent: ProFitArt
Partnerské organizace: Arctic Culture Lab (Norsko), Handbendi (Island)
Podpořeno z Fondu EHP – program Kultura.

Premiéra: 21. června 2022, Lubná u Poličky
(rezervace na production@profitart.cz do 19. 6.)

Další uvedení: 23. a 24. června: festival Luhovaný Vincent, Luhačovice
25. a 26. června: festival Regiony, Hradec Králové
17. a 19. července: festival Za dveřmi, Praha
23. a 24. července: Na Staré plovárně, Jihlava

Pro další termíny a aktuální informace sleduje www.profitart.cz.

Foto: Jiřina Šmídová

 

Pavla Haluzová

pro Taneční magazín 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..