10. ročník festivalu KoresponDance

Originální výběr ze současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu

Oficiální trailer 10. festivalu KoresponDance

Pohybový, energický, magický, poetický, čistý, citlivý… Takový bude 10. ročník mezinárodního festivalu současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu KoresponDance. Jeho jubilejní edice láká na bohatý program zasazený do netradičních prostor, v němž si přijde na své úplně každý. Hlavní program nabídne 21 různých představení umělců z 11 zemí. Dále jej doplní filmové projekce, workshopy a master classy či koncert, festivalové dění si užijí také děti.

KoresponDance jako největší site-specific festival současného tance v České republice se každoročně koná v letních měsících v Praze a ve Žďáru nad Sázavou. Kromě zdejšího barokního zámku se představení letos odehrají i v továrnách nebo dokonce ve vodě a vyzvou nás k setkání a společnému dialogu. Festival započne v Praze 28. června, a to v industriálním prostředí PRAKAB Pražské kabelovny a jeho hlavní část bude ve dnech 14.–17. července pokračovat na různých místech města Žďár nad Sázavou. Většina představení se uskuteční open air, počítáno je ale i s mokrou variantou. Festival pořádá Centrum choreografického rozvoje SE.S.TA. Vstupenky na festival ve Žďáru bude možné zakoupit v předprodeji v síti GoOut od 13. června, vstup na pražskou část je volný.

dav

Festival se za deset let své existence proměnil z pilotní akce pro necelou tisícovku lidí po akci sahající k téměř osmitisícové návštěvnosti. O tom, že neustále zvedá svou laťku, vymýšlí nové koncepty, jak publikum oslovit a přinést vysoce kvalitní umění, přesvědčí i program tohoto ročníku. „Představíme letos jedenáct souborů, produkujeme pět projektů a dvě představení s dětmi pro děti. Také letos budou součástí programu taneční filmy anebo výstava k desetiletému výročí. Věříme, že z pestré programové nabídky si vyberou všichni příznivci tanečního umění napříč generacemi, včetně dětí či seniorů,“ říká ředitelka festivalu i Centra choreografického rozvoje SE.S.TA, Marie Kinsky.

Festival KoresponDance je nejen mezinárodní, ale také interdisciplinární. Ve svém nadcházejícím programu navazuje na komunitní projekty, letos s tématem Továrna v pohybu. Toto hlavní akcentované téma bude unikátně zpracováno na pražské i žďárské edici festivalu. Ve dvou funkčních továrnách se setkají jejich zaměstnanci a profesionální umělci ke společné tvorbě. „Ambicí projektu je ukázat, že taneční umění má potenciál oslovit nejen profesionální umělce, ale schopnost vyjádřit se pohybem v sobě nese úplně každý,“ vysvětluje Marie Kinsky. Filozofie festivalu rovněž neopomíná ekologický aspekt, a to zejména prostřednictvím svých představení. Druhé z letošních témat, Voda, bude proto reflexí na současný stav životního prostředí a klimatické změny. A tak se některá představení odehrají v kulisách vodních ploch či přímo ve vodě.

dav

KORESPONDANCE V PRAZE

Pražská část pozve do industriálního prostředí PRAKAB Pražské kabelovny, kde se za plného provozu odehraje první z komunitních projektů. Ten dá vzniknout originální choreografii pracovníků továrny ve spolupráci s česko-švýcarskou novocirkusovou skupinou Cie Pieds Perchés a dalšími českými a zahraničními umělci, v režii švýcarské umělkyně a akrobatky Stephanie N’Duhirahe. Program dále naváže impozantním pohybovým uměním s polystyrénovými objekty italského umělce Andrey Salustri a novým cirkusem plným zábavy, rytmu a pohybu pánského mezinárodního tandemu Hippana Maleta. Nedílnou součástí pražského dne bude již tradiční KoresponDance Battle, taneční soutěž všech možných stylů s mladým charismatickým breakdancerem Kristiánem Mensou, která 10. ročník festivalu odstartuje.

HLAVNÍ ČÁST FESTIVALU VE ŽĎÁRU

Hlavní část programu se již tradičně odehraje ve Žďáru nad Sázavou, zejména v lokalitě zámku, jenž nabízí rozmanitá zákoutí, a v přilehlém okolí, jako jsou magický poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, působivý amfiteátr v areálu Pilák či industriální prostor místní továrny TOKOZ, ale vyrazí také přímo do ulic města.

Mezi headlinery 10. ročníku na první místo patří maďarský tanečník a choreograf Josef Nadj, jenž přiveze projekt OMMA s osmi muži z různých koutů Afriky, kteří rozpohybují a roztančí scénu. Australský performer James Batchelor bude uměleckým realizátorem prvního z komunitních projektů ve Žďáru. Bude pracovat s objekty v tamní továrně TOKOZ a s jejími zaměstnanci a vytvoří tak neobvyklou site-specific podívanou. Izraelská choreografka a performerka Galit Liss zas předvede výsledek své práce s ženami ve zralém věku, jež budou vyprávět své životní příběhy prostřednictvím pohybu. Hlavními hrdinkami jejího projektu budou ženy z Vysočiny.

Trojice českých performerek, jež si říká PocketArt, se ve své minimalistické, ale dominantní scénografii zamyslí nad naším vztahem k přírodě a životnímu prostředí. Uskupení Bollwerk s unikátní site-specific trilogií vystoupí přímo ve vodě, Cirque Inextrémiste vtáhnou do hry samotné publikum a vytvoří tak poutavou i napínavou podívanou. Duet performerky Markéty Stránské a tanečníka a choreografa Jeana Gaudina zas přivede na scénu dva lidi chycené v trojúhelníku prázdnoty, strachu a opuštěnosti. Finská choreografka Maria Nurmela projeví svou vysokou taneční profesionalitu v abstraktně intimním spektáklu Closer to the Wild Heart. Prostor dostane také stepařské umění prostřednictvím divadelně tanečního koncertu stepařky Marie Nije a její malé kapely.

Do Žďáru také zavítají Andrea Salustri Hippana Maleta, kteří se již dříve představí na pražské edici. Streets of Žďár, to je site-specific mezinárodní setkání, které v sobě propojuje sborový zpěv, klasickou hudbu, architekturu a street dance. S projektem BeInternational odstartuje festivalové dění v ulicích skupina italských a českých tanečníků. Součástí programu budou rovněž benefiční koncert ukrajinských hudebníků či filmové projekce. Festival nezapomíná ani na dětské publikum. Děti uvedou představení o vodě, které vytvoří s profesionálními umělci nebo se budou moci zapojit do kreativně-vzdělávacího projektu Škola tančí.

V roce 2019  byly kapacity festivalu  vyprodané a nedostačovaly. Právě v roce 2020, i navzdory koronavirové krizi, potvrdil festival svou životaschopnost, když dokázal garantovat konání a přijít s konceptem, který disponoval variantou pro jakýkoliv epidemiologický stav.

Organizátorem festivalu je nezisková organizace Centrum choreografického rozvoje SE.S.TA

 

Další informace o programu a vstupenkách jsou k dispozici na www.korespondance.cz

Barbora Dušková

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..