Cirkuzkus 2022

Pod širák do centra Olomouce

Akrobacie na samé hranici fyzických možností, spektakulární obrazy i hravé choreografie, zapojující nejmenší nadějné akrobaty nebo živou hudbu. Tanec, koncerty, workshopy. Divadlo na cucky představilo program druhého ročníku přehlídky Cirkuzkus, která se tentokrát uskuteční 9. až 17. července v areálu olomouckého Letního kina a na Dolním náměstí.

„Loňský pilotní ročník se setkal s nadšeným přijetím publika, s pokračováním Cirkuzkusu jsme tedy neváhali a program, který letos nabízíme, je ještě o něco pestřejší než v červenci 2021,“ uvedl mluvčí Divadla na cucky Zdeněk Vévoda a doplnil: „Diváky čeká celkem jednadvacet akcí v devíti dnech, v Olomouci vystoupí kromě tuzemských umělců také zahraniční hosté – z Ukrajiny, Itálie nebo Chile.“ Jména headlinerů představilo divadlo již v květnu. Nechybí mezi nimi Losers Cirque Company, kteří na festivalu zazářili už vloni, dále např. Divadlo Continuo, Holektiv, Cirkus TeTy, Depáso Company nebo Ceren Oran & The Moving Borders.

Program Cirkuzkusu má v Olomouci dva středobody, Letní kino a Dolní náměstí. „Na Dolním náměstí uvedeme vedle některých workshopů a DJ setů, situovaných do Divadla na cucky, také trojici večerních představení, na které nebudeme vybírat vstupné,“ popsal Vévoda. „Jedná se přitom o mimořádné zahraniční projekty La Trottola souboru Depáso Company nebo The Urge – dílo v Německu žijící turecké choreografky Ceren Oran, které vznikalo v reakci na období lockdownů. Cíleně pro veřejný prostor,“ dodal.

Na strhující večerní show v kino areálu pod dómskými hradbami mohou zájemci zakoupit vstupenky buď jednotlivě za 390 / 290 / 190 Kč, nebo v rámci permanentky, kterou letos pořadatelé mimořádně zvýhodnili. „Víme, že aktuální ekonomická situace může být pro mnohé lidi tíživá a ani my se zřejmě od příštího roku nevyhneme zvýšení vstupného. Setkání s publikem v co nejhojnějším počtu je ale hlavní důvod, proč tuto prázdninovou přehlídku pořádáme. A tak bychom chtěli motivovat a odměnit diváky, zajímající se o kulturní akce v předstihu nebo diváky, kteří si chtějí užít alespoň část dovolené v Olomouci,“ vysvětlil mluvčí divadla, které proto nabízí do konce května permanentky na pět festivalových večerů v Letním kině za 990 (790) Kč. Červnová cena poskočí na 1.190 (890) Kč a v červenci se dostane na standardních, loňských 1.390 (990) Kč. Koupi vstupenek lze uskutečnit na webu www.divadlonacucky.cz, který také nabízí více informací k celému programu Cirkuzkusu.

9.–17. července
CIRKUZKUS 2022
Devítidenní smršť plná cirkusových kousků, akrobacie, tance, koncertů, workshopů a nevídaných show na olomouckém Letňáku a Dolňáku!

HLAVNÍ PROGRAM:

9. července / 21.00 Letní kino Olomouc
Divadlo Continuo: Please Leave a Message

Dechberoucí představení předního českého souboru fyzického divadla, na samé hranici pohybových možností a s poutavým výtvarným provedením.

Ve chvíli, kdy si na počátku člověk uvědomil sama sebe, zděsil se. Spatřil svoji smrtelnost i konečnost nekonečného vesmíru. A hned poté, snad ze strachu, snad v bláhové naději na možnost zapomnění, snad ze závrati vědomí se dal do tance. A pak obtiskl svoji dlaň na zeď jeskyně, aby zůstala alespoň stopa jeho pomíjivosti. Aby zanechal zprávu: „Byl jsem tady, tančil jsem.“

Každým pohybem, který učiníme, vytváříme svět a necháváme za sebou stopu. Pohyb těla na samé hranici fyzických možností, černé dominantní plochy a bílé trajektorie, jež vytvářejí pohybovou, výtvarnou a hudební kompozici, ve které fyzické divadlo střídají výtvarné obrazy, komika tragiku, vertikalita se mění v horizontalitu a naopak.

A na konci vlastně nevíme, co je dole a co nahoře, kdo uvnitř, kdo venku a hlavně, proč žijeme ve světě, ve kterém už „nehledáme pravdu, ale jen potvrzení vlastních předsudků.“ Ve světě, ve kterém se necítíme doma přesto, že jsme si ho sami vytvořili a každodenním opakováním naučených trajektorií jen znovu a znovu potvrzujeme jeho hranice.

Vstupné: 390 / 290 Kč nebo v rámci zvýhodněné permanentky

  1. července / 10.00
    Akce! Pohyb! Abstrakce!

Workshop s Divadlem Continuo.

  1. července / 16.00 Letní kino Olomouc
    Street Art

Workshop s Chaos company.

  1. července / 21.00 Letní kino Olomouc
    Holektiv: Vrány

Tanečně–akrobatická performance letících žen–vran s živou hudbou.

JEDNA JE PLÁČ A DVĚ JSOU SMÍCH,
TŘI BUDOU SVATBA, ČTYŘI ROZENÍ,
PĚT JICH JE STŘÍBRO, ŠEST ZLATO ZAS,
SEDM TAJEMSTVÍ, KTERÉ NÁM NEŘÍKÁŠ,
OSM NEBE, DEVĚT PEKLO
A DESET SE ČERTA LEKLO.

Žijí po našem boku, stejně jako okupují svá území v lesích daleko od lidí. Jejich barva, nahrbený postoj a láska ke zdechlinám napomohly tomu, že se staly symbolem smrti. Jsou ale i symbolem narození. Vrány jako nositelky snů a tajemství.

Vstupné: 390 / 290 Kč nebo v rámci zvýhodněné permanentky

  1. července / 10.00 Letní kino Olomouc
    Základy párové akrobacie

Workshop se souborem Holektiv.

  1. července / 21.00 Letní kino Olomouc
    Losers Cirque Company: Grandiózní

Nový cirkus světového formátu, v plné své kráse! Vizuální podívaná s úchvatnými akrobatickými výkony, která předčí vaše cirkusová očekávání.

Jak zachránit rozpadající se divadelní soubor a sám sobě dokázat, že dlouholetá dřina na jevišti měla smysl? Naši hlavní hrdinové, akrobaté z povolání, touží vytvořit průlomové umělecké dílo s mimořádnou duchovní a kulturní hodnotou. Něco, co přesahuje je samotné. Velkolepé představení, které navždy změní jejich životy. Na svůj grandiózní projekt však musí nejprve získat finance a jsou (tak jako spousta uměleckých souborů v reálném světě) závislí na štědrosti grantových komisí a vrtkavé divácké přízni. Svému snu jsou ochotni obětovat cokoliv: vlastní finance, hrdost, i své zdraví.

Koncept připravovaného grandiózního představení se upravuje a mění v závislosti na výši rozpočtu. Akrobaté jsou nuceni vyrovnat se s havarijním stavem cvičebního náčiní, nevyhovujícím tréninkovým prostředím a dalšími bizarními problémy. Mimo zkušebny se navíc odehrávají další příběhy, které zrcadlí reálné zkušenosti performerů z jejich běžných životů. Jsou nuceni kombinovat každodenní divadelní zkoušky a “normální” práci, aby se mohli věnovat tomu, co nade všechno milují. Situaci se snaží zachránit pěkně po česku: domácím kutilstvím a vynalézavostí. Vždyť se to přece nakonec nějak zvládne. Musí!

Inspirováno skutečnými událostmi.

Vstupné: 390 / 290 Kč nebo v rámci zvýhodněné permanentky

  1. července / 10.00
    Contemporary Dance

Workshop s Losers Cirque Company.

  1. července / 16.00 Letní kino Olomouc
    Zahraj si s kapelou Point of Few

Vezmi svůj hudební nástroj a přijď si zahrát na velkou stage společně s kapelou Point of Few.

  1. července / 21.00 Letní kino Olomouc
    Point of Few

Instrumentální kvarteto s mimořádně originálním, svěžím zvukem, organicky propojujícím elektroniku a populární hudbu se současným jazzem.

Jejich hudba je barevná, dobrodružná a proměnlivá jako současná doba. Jejich doménou jsou silné melodie, dynamické beaty a unikátní zvuk.

Přesto, že skladby mají často neprvoplánové formy nebo používají lichá metra, stále vyznívají jako písničky se samostatnými světy, vyprávějící příběhy.

Inspiraci kapela čerpá eklekticky napříč současným jazzem i populární hudbou. Důležitým vlivem je newyorská jazzová scéna a hudebníci jako Justin Brown, James Francies, Jeremy Dutton, Mark Guiliana, Donny McCaslin, Robert Glasper nebo Charles Altura, ale občas z jejich tvorby vykouknou i ohlasy ranějších jazzových idolů, jako jsou Pat Metheny nebo Bill Frisell. Z oblasti populární hudby je to pak pestrá směsice sahající od Davida Bowieho přes Radiohead, Red Hot Chilli Peppers až např. k Anderson Paak. Point of Few a její členové si zakládají na hudební otevřenosti a pozitivním vztahu k populární hudbě, kterou neváhají nechat do svého zvuku proniknout.

Vstupné: 190 Kč nebo v rámci zvýhodněné permanentky

  1. července / 10.00 Letní kino Olomouc
    Závěsná akrobacie a hooping

Workshop s Cirkusem TeTy.

  1. července / 18.00 Letní kino Olomouc
    Cirkus TeTy: Voyerky

Představení matek, nematek a dětí na hranici nového cirkusu, tance a fyzického divadla, se vzdušnou akrobacií na lanovém tunelu.

3 pohybové laboratoře. 3 různé choreografky. 1 režisérka. Až 15 performerů.

Experimentální inscenace Voyerky se pohybuje na hranici nového cirkusu, tance a fyzického divadla, využívá techniky vzdušné akrobacie, a to na zavěšeném lanovém objektu. Pracuje s reálnou situací v kontrastu očekávání.

Vstupné: 390 / 290 Kč nebo v rámci zvýhodněné permanentky

  1. července / 21.00 Divadlo na cucky
    Franzie

Koncert.

  1. července / 21.00 Divadlo na cucky
    Ingret

Koncert ukrajinské kapely.

  1. a 16. července / vždy v 18.00 Dolní náměstí
    Depáso Company: La Trottola

Dvojice z Itálie a Chile představuje svou vzdušnou show, při níž žasnete nad zázraky závěsné akrobacie.

Dvě postavy vzdorují gravitaci a létání se stává jejich oblíbenou kratochvílí.

Rotují vzduchem jako právě roztočená káča, nechají se unášet svou hybností a čelí obtížím při překvapivé volbě každého nového pohybu. Zkoumají a ochutnávají velká tajemství, odpoutáni od země.

Vstup volný.

  1. července / 10.00 Divadlo na cucky
    Vzdušná akrobacie

Workshop s Depáso Company.

  1. července / 21.00 Café na cucky
    Luke

DJ set na zahrádce Café na cucky.

  1. července / 10.00 Divadlo na cucky
    Contemporary Partnering

Workshop s Míšou Kadlčíkovou a Tomášem Pražákem.

  1. července / 18.00 Dolní náměstí
    Ceren Oran & The Moving Borders: The Urge

Simultánní taneční představení ve veřejném prostoru, inspirované improvizacemi z období lock-downu.

Jaký pohyb se vejde mezi postel a skříň? Lze zatančit klasickou variaci u kuchyňské linky? Nebo si připomenout release techniku na balkoně? Lock-down. Nemožnost vyjít ven, na taneční sál, do divadla, potkat se s diváky či ostatními tanečníky, rodinou či přáteli. Na jaře 2020 zaplavila sociální sítě home videa, která jsou svědectvím o touze tanečníků a choreografů tančit a zůstat v kontaktu, zůstat viditelní. Choreografka Ceren Oran několik z nich vybrala jako inspiraci ke svému nejnovějšímu projektu “The Urge”, který umístila záměrně do veřejného prostoru.

Vstup volný.

  1. července / 21.00 Café na cucky
    Elzeeno von Beneshow

DJ set na zahrádce Café na cucky.

Zdeněk Vévoda

pro Taneční magazín 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..