10 ročník festivalu KoresponDance

Ochutnejte pár lahůdek

Krásný den, vážení příznivci tanečního a cirkusového umění,

intenzivně ale s radostí pro vás připravujeme 10. jubilejní edici festivalu KoresponDance a přinášíme několik ochutnávek, které, jak doufáme, vás povzbudí a umocní vaše těšení na letošní ročník. 😊

Jako tradičně se program uskuteční ve dvou částech. První v Praze 28. června a druhou, hlavní část chystáme na víkend 15.–17. července ve Žďáru nad Sázavou. Vstupné na pražskou část bude zdarma, o termínu předprodeje na festival ve Žďáru vás budeme včas informovat.

Jak jste si již povšimli v uplynulých ročnících, jednou z hlavních ambicí festivalu KoresponDance je spolupráce s různými komunitami a na tuto úspěšnou součinnost navážeme prostřednictvím několika projektů i letos.

Galit Liss – GO!

Opět vzniká jedinečné představení spolu se zájmovými volnočasovými centry pro seniory Vysočiny, tentokrát pod vedením izraelské choreografky a tanečnice Galit Liss, jedné z klíčových umělkyň programu ve Žďáru.

Galit Liss se ve své tvorbě věnuje práci se staršími ženami, které nejsou profesionální tanečnice. Posledních 15 let pracuje na prezentaci zralého těla na současné taneční aréně a upozorňuje na problematiku seniorů do veřejné agendy. Vytvořila vlastní metodologii a je zakladatelkou pohybové školy Gila. Mezi její nejnovější performance patří Go!, které mělo premiéru v loňském roce na Izraelském festivalu a které uvede rovněž na KoresponDance. Stárnoucí těla zkoumají, kultivují a sdílejí své příběhy pomocí pohybu a mluveného textu.

Své osobní příběhy nyní vyjádří ženy z Vysočiny a vytvoří tak spolu s Galit Liss společnou performance. Právě díky osobní angažovanosti a sdílení se projekt stane autentickým projevem konkrétní skupiny žen.

Tvorba Galit Liss započne ve Žďáru bezprostředně po Velikonocích na společném workshopu, bude pokračovat sdílením příběhů přes Zoom během května a června a intenzivní práce první poloviny července vyvrcholí na festivalu společným vystoupením.

Továrna v pohybu

V pražské části festivalu vás pozveme do Hostivaře, do útrob společnosti PRAKAB Pražská kabelovna, kde se za plného provozu odehraje první z komunitních projektů tohoto ročníku.

Na premiéře interdisciplinárního projektu Továrna v pohybu spolupracují česko-švýcarská novocirkusová skupina Cie Pieds Perchés, pracovníci pražské kabelovny PRAKAB a další čeští a zahraniční umělci. Zkušenosti a zájmy pracovníků a pracovnic továrny budou přetvořeny v umělecké site-specific dílo. Představení bude realizováno přímo v industriálních prostorách podniku, jeho zaměstnanci v něm budou také přímo účinkovat. Pražskou továrnu, situovanou v okrajové průmyslové zóně, i všechny lidi kolem ní zapojuje projekt do kontextu města v územním, sociálním i kulturním smyslu. To vše pod režijním vedením švýcarské umělkyně a akrobatky Stephanie N’Duhirahe.

Čeká vás ale mnohem více programových lákadel! Proto sledujte náš web a sociální sítě, kde vám postupně odtajníme další umělecké lahůdky. 😉

Barbora Dušková

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..