Předvánoční nadílka Jihočeského divadla

Jihočeské divadlo nabídne v prosinci mnoho příležitostí pro prožití skutečně klidného předvánočního času

Do prvního adventního víkendu vkročí Malé divadlo opravdu stylově. V premiéře 27.11. uvede vánoční příběh s názvem Gloria aneb Docela malé klanění docela malému jezulátku v režii Jiřího Jelínka. Představení, ve kterém hudba tiše hraje, loutky se ladně pohybují, jehličí voní. A po kterém si řeknete: „Kolikrát se ještě vyspím, než přijde Ježíšek?“. Těsně před Mikulášem, 4.12. soubory opery JD a Malého divadla představí na Studiové scéně Na Půdě unikátní projekt Mimi opera. Pro kojence, batolata i jejich větší sourozence společně s jejich rodiči otevřeme nebývalou hrací plochu, kde herci, zpěváci a muzikanti vytvoří společně s hudbou Lukáše Sommera jednu velkou operu.

Součástí adventního času jsou v Jihočeském divadle tradiční vánoční koncerty opery. Tentokrát k oblíbené Rybově České mši vánoční ve světové premiéře zazní oratorium pro sóla, sbor a orchestr Mít v sobě hvězdu skladatele Mikoláše Troupa a básníka Ondřeje Fibicha.

Novinkou je v letošním adventu nedělní program. Diváci si budou mít možnost o třech adventních nedělích vybrat z 5 inscenací všech 4 souborů JD. První neděli, 5.12., uvedeme slavný klasický balet Šípková Růženka v DK Metropol a zároveň poutavou inscenaci Café Groll v budově JD. Třetí adventní neděle přinese na Studiové scéně Na Půdě divácky atraktivní dramatizaci knihy Dobrý proti severáku s okouzlující hereckou dvojicí Helenou Dvořákovou a Pavlem Oubramem. Dobrá proti nudě bude kouzelná opera B. Brittena Kominíček, kterou v tento den nadělíme dětem. Poslední z hracích nedělí je věnována výhradně dětem. Malé divadlo jim hrou Gloria aneb Docela malé klanění malému jezulátku ukrátí čas při čekání na Ježíška.

Pro velký loňský úspěch všechny soubory JD připravily i letos online adventní kalendář.  Překvapením bude neobvyklá podoba diváckého hitu Dobrý proti severáku. Tentokrát jej budeme moci v činoherním adventním kalendáři poslouchat jako seriál. Že je možné provádět baletní trénink i na vánoční písně a koledy, o tom diváky přesvědčí tanečníci souboru baletu JD. Trénovat a zároveň se oddat předvánoční hudební atmosféře umí jen naši tanečníci. Malé divadlo své oblíbené Vánoce pro Kočku letos obohatí o tištěné Adventní vystřihovánky Malého divadla, které lze koupit na pokladně JD i MD. Operní soubor každý den zahraje z různých míst a z různé nadmořské výšky. Skladatel Mikoláš Troup tentokrát upravil renesanční písňovou a instrumentální hudbu přímo pro členy opery JD i pro dětský pěvecký sbor Jitřenka.

Eva Marečková

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..