Ostrava plná českého i slovenského divadla

Druhé dějství 12. ročníku Dream Factory Ostrava je za dveřmi

Se skončením letních prázdnin a začátkem nového školního roku se zatím zdá, že se život pomalu navrací do „normálu“. Přestože to mnohým může v tuto chvíli znít jako bláhový sen, který se ještě stále může proměnit v noční můru, naší úlohou snílků je vyčarovat vám ty nejkrásnější a nejimaginativnější možné sny. A přesně takovými divadelními sny se chystáme již příští týden zaplavit Ostravu. Odhoďte na chvíli pesimismus a strach z nočních můr a přijďte se s námi zasnít na II. dějství 12. ročníku Dream Factory Ostrava! 

 

 

Čilý ruch se do divadelních sálů postupně navrací již od druhé poloviny srpna a také my svým divadelním programem zaplníme divadelní sály Domu kultury města Ostravy, Divadla Petra Bezruče a Divadla Antonína Dvořáka. Ostravská divadelní továrna na sny je však již od svých počátků spojena s uváděním podstatné části svého programu v unikátních nedivadelních prostorách a jinak tomu nebude ani tentokrát.

Právě z tohoto důvodu jsme se místo venkovních prostor, na které jsme vsadili při červnovém I. dějství, rozhodli obsadit bývalý Hotel Palace a po dlouhých letech v něm konečně někoho zase ubytovat – nejvýraznější představitele československé nezávislé divadelní scény. Hotel Palace pro vás otevřeme ve čtvrtek 23. září.

První hoteloví hosté dorazí z Prahy, aby se s vámi podělili o své životní zkušenosti. A studio Rubín totiž přiveze svou dokumentární inscenaci Jenom matky vědí, o čem ten život je, pro kterou režisérka Barbara Herz několik let zpovídala sedm matek (včetně sama sebe). Jejich radosti a strasti s vámi bude sdílet trojice relativně čerstvých rodičů ve složení Veronika Lazorčáková, Jiří Kniha a Lucie Andělová a žádné téma nebude tabu. Ať už půjde o (nedostavující se) pocit naplnění, vyhlídky na kariéru po mateřské nebo intimní chvilky mezi partnery.

Druhý obyvatel přicestuje až z východoslovenského Prešova a bude to host vskutku ceněný. Prešovské národné divadlo totiž za monodrama Moral insanity obdrželo celou řadu těch nejvyšších slovenských divadelních ocenění: Grand Prix Nová dráma 2019 a prestižní Dosky 2019 v celkem v pěti kategoriích! Konspirační teorie a antisemitské a rasistické představy vycházející z nepříznivé ekonomické a společenské situace, či jejich odraz v médiích a politice – právě tato témata zkoumá hodinové sólo Petera Brajerčíka (Doska za nejlepší mužský herecký výkon sezóny) v režii Júlie Rázusové, která na sebe v posledních letech výrazně upozorňuje i na předních slovenských scénách. O cenách či nominacích ani nemluvě. Toto mistrovské dílo budete moci zhlédnout v pátek 24. září.

V sobotu 25. se Hotel Palace částečně promění v hmyzí hotel. Pražské Divadlo X10 v něm totiž uvede nejnovější inscenaci Mezní stav, kterou má opět na svědomí režisérka Barbara Herz. I v tomto případě půjde o divadelní dokument, tentokrát se však bude zabývat příběhy lidí a krajiny, která ztratila kontinuální péči. V environmentální grotesce, vytvořené na základě rozhovorů s entomology, filosofy, včelaři a bojovníky v kůrovcové kauze, se budete moci setkat se čmeláky, motýly, kůrovcem a řadou dalších živých organismů v podání Jany Kozubkové, Magdaleny Kuntové, Vandy Šípové, Jana Bárty, Jakuba Jecha a Ondřeje Jiráčka. Jedinečná příležitost vidět vyrůst v centru Ostravy řepkové pole a smrkový les!

Recepci Hotelu Palace, ale vlastně i program celého festivalu, uzavře host lehce pochmurný – jako epilog festivalu se v neděli 26. září v Hotelu Palace odehraje dramatizace světoznámého románu Michela Houellebecqa Serotonin v produkci MeetFactory. Pro ústřední roli cynika umírajícího smutkem si režisérka Natália Deáková do své inscenace vybrala herce, který se během svého působení v Ostravě významně zapsal do pamětí i srdcí místních diváků, a který na sebe počátkem letošního roku výrazně upozornil v České televizi ztvárněním Josefa Němce. Řeč je samozřejmě o Janu Hájkovi, který symbolicky uzavře 12. ročník, nad nímž převzal uměleckou záštitu.

První tři zmíněná představení, která se odehrají od čtvrtka do soboty, budou začínat vždy v 16 hodin a bude po nich následovat i krátká moderovaná debata s inscenátory a herci. Nedělní epilog začne po slavnostním zakončení ve 21.21 hodin. Mimo divadelní představení pro veřejnost proběhne v Hotelu Palace také diskuse nazvaná Živé, či spíš přežívající umění? S hosty z řad zástupců veřejné správy i profesionálních divadel bude o tom, co nás naučila pandemie, diskutovat redaktorka ČRo Vltava Veronika Štefanová.

„Jsme moc rádi, že i v této podivné době mají diváci o náš festival zájem. Některá představení jsou už vyprodána, na další zbývají ještě volná místa“, říká ředitel festivalu Tomáš Suchánek, a dodává: „Pro ty největší snílky a milovníky divadla jsme letos připravili až 50% slevu na vstupenky. Ty lze kupovat jak online, tak v pokladně Domu kultury města Ostravy, respektive v předprodeji Národního divadla moravskoslezského.“

Festivalový program se kromě Hotelu Palace odehraje také v různých ostravských divadelních sálech. Zejména v Domě kultury města Ostravy, který se stal spolupořadatelem 12. ročníku a kde II. dějství festivalu slavnostně zahájíme ve středu 22. září představením pražského Činoherního klubu K.Š.E.F.T.

Čtvrteční večer se ponese ve znamení česko-romského stand-upu Gadžové jdou do nebe, který s brněnskou Husou na provázku nazkoušel režisér Jiří Havelka.

V pátek obsadí sál DKMO rozličné Persony z obsáhlého díla Ingmara Bergmana, respektive jejich herečtí představitelé z Divadla Na zábradlí pod vedením Jana Mikuláška. Dojemný příběh Bezrukého Frantíka, okořeněný obzvláště krutým humorem, jak už to tak u inscenací Tomáše Dianišky bývá, přiveze Divadlo pod Palmovkou v sobotu a v přilehlém Divadle Petra Bezruče na něj naváže rovněž krutý, ale stejnou měrou i zábavný milostný trojúhelník z Manželské historie Divadelního spolku JEDL, ve kterém si užijete Davida Prachaře, Lucii Trmíkovou a Annu Fialovou.

Festivalový pětiboj v DKMO v neděli odpoledne uzavře Slovenské komorné divadlo Martin se svou inscenací Zem pamätá, která je inspirovaná skutečným osudem slavného normalizačního zpěváka Karola Duchoně. Na slavnostní zakončení festivalu se přesuneme do Divadla Antonína Dvořáka, které bude pro tento večer patřit Městským divadlům pražským a zejména Miroslavu Donutilovi a Zuzaně Kronerové, které režisér Michal Dočekal obsadil do hlavních rolí v klasickém americkém dramatu Smrt obchodního cestujícího.

Praktické informace • Vstupenky na všechna představení je možné zakoupit jak online, tak v předprodeji Domu kultury města Ostravy, resp. v předprodeji v Divadle Jiřího Myrona v případě slavnostního zakončení. • AKCE pro divadelní milovníky: o při koupi nezlevněných vstupenek na 3 nebo 4 festivalová představení sleva 30 % o při koupi nezlevněných vstupenek na 5 a více festivalových představení sleva 50 % • Veškeré další informace najdete na webových stránkách www.dfov.cz.

 

 

Lucie Sembolová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..