EIGASAI 2021 bude Na hraně!

Festival japonského filmu EIGASAI po půlročním odkladu proběhne v Lucerně

S velkým očekáváním, a po půlročním odkladu, přinese festival Eigasai 2021 opět Japonsko do pražského kina Lucerna. Akce proběhne ve zkrácené verzi 24.–26. září, ale i tak se diváci mohou těšit na premiéru tří japonských filmů s českými titulky a zábavné sobotní odpoledne ve společnosti geniální komedie kjógen v češtině a energického bubnování na japonské bubny z Okinawy.

„Letošní filmy nabídnou unikátní pohled na japonskou společnost. A to nejen na tu současnou, ale i tu budoucí. Motto festivalu je Na hraně! a vyjadřuje jednak nasazení všech organizátorů akce, kteří ji dokázali i přes obtížné podmínky uspořádat, tak odráží fakt, že prostřednictvím filmů tentokrát vstoupíme daleko za hranice společenských pravidel, která jsme jinak u Japonska zvyklí vnímat,“ říká jeden z pořadatelů festivalu Ondřej Hýbl, předseda Česko-japonské společnosti.

Festival zahájí 24. 9. v 18:00 film Randen, ve kterém se protíná reálný svět s mystickým. Jezevec a liška, typičtí představitelé japonských nadpřirozených postav, jsou průvodčími snového vlaku, ve kterém se potkává rozmanitá společnost.

V dalším snímku, nazvaném Deset letnabízí pět současných režisérů pohled do také možné blízké budoucnosti Japonska. Produkce tohoto filmu se ujal oceňovaný režisér Hirokazu Koreeda, jehož snímky známe i z českých kin.

Třetí film Tokijští milenci pak přinese v neděli 26. 9. pohled na složitost i živelnost skrytého života mileneckého páru. Tento snímek je určen publiku již za hranou dospělosti.

Speciální sobotní program přinese jednu z nejúspěšnějších komedií žánru kjógen, hru Hlemýžď. A společně s Divadlem kjógen můžete nahlédnout do zákulisí nejen divadla, ale japonské kultury obecně. „Kjógen je v ČR v češtině hrán již 20 let, diváci si tedy zaslouží i podrobnější vhled. Kdy japonské děti s kjógenem začínají? Jak se 6 století trvající představení zkouší dnes? A co to obnáší – obléknout se do tradičního kostýmu? Na tyto a mnoho dalších otázek dostanou zájemci odpovědi v sobotu 25. 9. od 15:00 v sále kina Lucerna. Tamtéž diváky nabijí pozitivní energií japonské bubny z Okinawy v podání skupiny Eisá,“ dodává Ondřej Hýbl s tím, že na sobotní odpoledne s divadlem a bubny budou mít děti do 10 let vstup zdarma.

Pořadateli festivalu jsou Palác Lucerna a Česko-japonská společnost. Podporu a záštitu akci udělilo Velvyslanectví Japonska v ČR a Hlavní město Praha.

Praktické informace

Vstupné: Na filmová i divadelní představení činí 139 korun. Divadelní představení je pro děti do 10 let zdarma.

Kompletní program a další informace najdete na www.eigasai.cz a www.lucerna.cz

Zuzana Rybářová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..