Smutná zpráva z Pardubic

Zemřela velká sportovkyně a spolupracovnice TANEČNÍHO MAGAZÍNU

V pátek 9. dubna 2021 nás všechny navždy opustila paní Libuše Uhrová (rozená Grafková). Bývalá reprezentantka ve stolním tenisu, trenérka, funkcionářka a velká příznivkyně kultury.

Libuše Uhrová se narodila se v roce 1935. Členkou reprezentačního družstva ČSR byla v období1952 – 1963. V letech 1957 a 1958 byla na prvním místě na československém žebříčku.

Libuše Uhrová na archivním snímku z roku 1961

Prošla všemi možnými funkcemi od oddílových z Berouna, kde hrávala za klub Český lev, později Pardubic, až po ty nejvyšší.

V letech 1990 – 2000 byla ve výkonném výboru ČAST, předsedkyní trenérské komise mládeže, od roku 1992 zastávala prestižní funkci vedoucí české sekce bývalých reprezentantů „Swaythling Club International“. V ní pracovala až do roku 2016. Také současně působila jako rozhodčí s licencí A.

Jejím manželem byl Zdeněk Uher, výtečný hokejový hráč i trenér. Ten získal, jako trenér Pardubic, ligové tituly v letech 1987 a 1989. Později byl rovněž i trenérem hokejové reprezentace do dvaceti let a jako asistent hlavního trenéra se podílel na titulu Mistrů světa seniorské hokejové reprezentace v roce 1996.

Paní Uhrová moderuje setkání bývalých pardubických sportovců

Paní Uhrová ráda sledovala veškeré kulturní dění. TANEČNÍMU MAGAZÍNU dávala tipy na akce nejen z Pardubic a okolí. Její zásluhou jsme v minulém roce kupříkladu uveřejnili i velmi zajímavý „taneční příběh“ francouzského prezidenta Macrona!

Libuše Uhrová s legendárním fotbalistou Antonínem Panenkou ve Znojmě v roce 2015 při oslavách stolního tenisu

Libuše Uhrová získala i významnou poctu, kdy je její „sportovní hvězda“ umístěna – od roku 2016 – na čestném místě před pardubickou hokejovou arénou.

Čest její památce.

Pomyslná hvězda Libuše Uhrové na pardubickém chodníku slavných sportovců

 

 

Foto: Irena Fialová a archiv TM

TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..