Naplněná Reduta odstartovala jubileum

Moravská filharmonie zahájila v Olomouci 75. sezónu reflexí své historie i současnosti

Moravská filharmonie Olomouc minulý týden ve čtvrtek před naplněnou Redutou odstartovala svou 75. koncertní sezónu. Na „Zahajovacím koncertu“ zazněla premiéra olomouckého rodáka Marka Keprta. V roli sólisty se v ní představil český klavírista Ivo Kahánek a filharmonii řídil její šéfdirigent Jakub Klecker. Publikum ocenilo soudobou premiéru. Dále také vynikající výkon Ivo Kahánka v „Koncertu pro klavír a orchestr č. 3“ Bohuslava Martinů i provedení výběru „Legend“ od Antonína Dvořáka. Ovace ve stoje pak sklidila závěrečná „Serenáda pro orchestr“ z pera Iši Krejčího. Stejně vřelého přijetí se dostalo umělcům i při páteční repríze.

Klavírista Ivo Kahánek s MFO

Sezóna je otevřena a my už nyní víme, že bude v mnoha ohledech výjimečná,“ říká Jonáš Harman, ředitel Moravské filharmonie Olomouc. A dodává: „Programová skladba celé sezóny reflektuje historii Moravské filharmonie, odkazuje se na významná výročí a plánované olomoucké události. S potěšením očekáváme přijetí naší nové koncertní řady C – Crossover i novou koncepci komorních koncertů řady K. Výjimečná je zcela jistě i naše snaha učinit z našich koncertních sálů místo přívětivé a bezpečné. A to i v současné mimořádné době. Jelikož, jak ukázala vynucená pauza v koncertování na jaře tohoto roku, zážitek z živé hudby nelze ničím nahradit.“

A opět stejný klavírista, tentokrát s dirigentem Jakubem Kleckerem

Sezóna Moravské filharmonie pokračuje již tento týden „Absolventským koncertem JAMU s orchestrem MFO“ (30. 9.). Další koncerty jsou naplánované na začátek října – „Kouzlo dvojhlasu“ (6. 10.) a „To nejlepší z klasiky“ (8. 10.). Vstupenky jsou k dispozici na www.mfo.cz a v Informačním centru Olomouc v podloubí radnice. K dispozici jsou ještě i abonentky na celé koncertní řady.

Foto: archiv MFO

Andrea Pitronová

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..