„Přežije-li kultura, přežije národ“

Apel kulturních organizací Libereckého kraje, zaštítěný citátem Jana Viktora Mládka. Zapojte se aktivně!

Liberecký kraj přichází s apelem na důležitost role kultury v této komplikované době. A to s cílem podpořit kroky ministra kultury Lubomíra Zaorálka, který usiluje o získání více prostředků na podporu kultury.

Ihned po vypuknutí současné pandemie a zavedení přísných opatření pro ochranu zdraví obyvatel v naší zemi bylo jasné, že už tak podfinancovaná kultura bude znovu Popelkou. Prostě tou, která zůstane v žebříčku priorit na jednom z posledních míst.

Jan Viktor Mládek: „Přežije-li kultura, přežije národ“. Známý citát Jana Viktora Mládka, manžela významné mecenášky a sběratelky umění Medy Mládkové, jsme si proto v posledních týdnech připomněli nesčíslněkrát.

Rozumíme všichni tomu, že v okamžiku, kdy je ekonomika zcela paralyzovaná, trpí každodenními miliardovými ztrátami a nikdo neumí říci, kdy vše skončí, není kultura tím, o čem společnost přemýšlí na prvním místě. Jsme bohatou ekonomikou a spíše určitě současnou pandemii přežijeme. Budeme mít obrovský hospodářský propad, nevídaný schodek rozpočtu, ale přežijeme to. Každý z nás, samozřejmě až na výjimky, zchudne. Nejhůře na tom budou, jako vždy při otřesech, ti, kteří jsou na tom špatně už teď. Může to znamenat obrovské napětí ve společnosti, a to napříč světem. A nikdo nevíme, v co se to napětí promění.

I tak je však jisté, že udržet při životě všechny existující vrstvy lidského života, včetně kultury, je nám velice zapotřebí. Historie nás umí poučit, takže víme, že skvělá – a dnes velice slavná – umělecká díla světa vznikala právě po krizích. Když minuly doby epidemií nebo válek. Nevznikl by Boccacciův „Dekameron“, nádherné morové sloupy, které dnes vídáme v centrech měst. Hudba, malířství a literatura reagovaly na tyto pohromy mnoha význačnými díly. A právě, i díky umění, se dnes o dávných těžkých dobách dozvídáme mnoho informací, které by jinak zůstaly zapomenuty.

Kultura mívá v dobách po krizích své velice významné místo. Lidé se potřebují nadechnout, znovu jít na výstavu, do divadla, na koncert. Potkat se s přáteli na krásných místech. Prožít něco mimořádného, co jim dovolí na chvíli zapomenout na každodenní starosti. Kultura také otupuje ostří. Kulturní společnost odmítá neomalenost, „buranství“, hrubost i násilí. Taková společnost žije z kultivovaného prostředí. Vlastně, kultura tak trochu pomyslně funguje ve společnosti i jako důležitý filtr toho nejhoršího, co v sobě my lidé nosíme.

Musíme se snažit, aby kultura v naší zemi přežila tuto těžkou dobu. Nikoli pro prospěch lidí pracujících „v kultuře“, jak občas slýcháme. Tato snaha je důležitá pro všechny lidi v naší zemi. I pro ty, kteří to nyní, v této těžké době, nepovažují za důležité.

Kromě konkrétních kroků, které musíme udělat, můžeme dát svému úsilí i symbolickou podobu. Prosíme proto vás všechny, abyste využili v příloze zaslaných podkladů (na výběr máte černou a bílou variantu, uplatnitelnou na jakkoli barevný podklad) a vlastními silami vyrobili transparenty na budovy svých organizací. Anebo vylepili plakáty na svých plochách, zveřejnili ve svých tištěných a internetových médiích. Tímto silným apelem můžeme pomoci ministru Zaorálkovi vyjednávat podmínky pro přežití kultury s ministryní financí a celou vládou. Rádi bychom, aby celá kampaň vyzněla velkou silou najednou, proto prosíme o rychlou výrobu a vyvěšení nejpozději do 14. dubna 2020.

Ocenění na hudebním festivalu Lípa Cantates, pořádaném organizací, která tuto výzvu iniciovala

Věříme, že v toto datum bude v celé zemi vidět a slyšet to, co my, kteří v kultuře pracujeme, víme dávno. Stačí na to jedna krátká citace Jana Viktora Mládka: „Přežije-li kultura, přežije národ“.

Děkujeme a pevně věříme, že se k této iniciativě přidáte.

Zástupci kulturních organizací z Libereckého kraje

Sdílet

Více na: www.lipamusica.cz

Kulturní organizace Libereckého kraje

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..