Program plný hudby, tance a her

Struny dětem v Minoru rozehrají poslední březnový víkend pestrobarevný program.

Slyšíte to? To už klepe na dveře jaro a s ním i Struny dětem v Minoru. Oblíbený rodinný festival, který se koná o víkendu 29. – 31. března, zábavným a inspirativním způsobem už mnoho let ukazuje dětem pestrý svět umění. Přední čeští umělci se malým i velkým návštěvníkům představí ve třech desítkách různých akcí plných hudby, divadla a tance. Letos se ve hvězdné hudební sestavě na prknech Minoru představí zpěvačka Aneta Langerová, Monika Načeva s Michalem Pavlíčkem a smyčcovým kvartetem Pavla Bořkovce,  kapela Vanua 2, Terezie Kovalová společně s koncertním mistrem České filharmonie Jiřím Vodičkou, Epoque Quartet nebo kapela Bardolino. Ani v tomto ročníku nechybí ikonické Pišlické příběhy od Beaty Hlavenkové s Ivanem Trojanem, Lenkou Dusilovou a dalšími. Nové představení o podstatě lidského štěstí uvede choreografka Lenka Tretiagová v doprovodu živé hudby Ondřeje Galušky a Milana Caise z Tata Bojs.

Vedle hlavní programové linie festival nabízí i pestrý doprovodný program. Po celou sobotu a neděli budou probíhat dílničky a hravé zóny, jež nabídnou odpočinek a tvoření všem návštěvníkům festivalu či pouhým kolemjdoucím bez nutnosti zakoupení vstupenky v předprodeji. Vodičkovu ulici, která bude uzavřena pro silniční dopravu, rozproudí bubenické show Samba bandu ze ZUŠ Říčany či Jana Hrovatitsche s Martinem Švecem. Těšit se můžete i na společné pouliční kreslení vodního světa s výtvarníkem Lukášem Bradáčkem. Na Novoměstské radnici si < /strong>děti si budou moci vytvořit figurku z korálků, vlastní parfém nebo odlít zkamenělinu s Přírodovědci.cz. Šikovné ruce si v dřevěné dílně vyrobí fotoaparát, kameru či divadelní klapku. Vouchery budou k zakoupení na místě za 60 Kč. Hravé zóny nabídnou zdarma hlavolamy a deskové hry, architekturu v praxi se stavebnicí Kapla nebo zábavnou zónu ČT Déčko a Rádia Junior. V neděli nás Loutkové divadlo Toy Machine ve svých mini představeních vtáhne do kouzelného světa pohádek.

Hlavní program festivalu Struny dětem v Minoru otevře v páteční podvečer minorské představení Toodle Noodle – vtipné nonsensové hrátky v angličtině, které přenesou diváky do doby viktoriánské Anglie, do doby noblesních lordů a elegantních dam. Na vlně radosti se svezeme na koncertě s Anetou Langerovou, kterou doprovodí kromě její kapely také smyčcové trio. Nebude chybět ani autorský projekt Beaty Hlavenkové: oblíbené Pišlické příběhy podle knihy Filipa Rychlebského v podání IvanaTrojana, Lenky Dusilové, Milana Caise, Petra Ostrouchova a dalších. Intenzivní atmosféru a výborně naladěné publikum slibuje akustický gig Moniky Načevy a Michala Pavlíčka, který vychází z repertoáru velmi úspěšných desek Možnosti tu sou a Mami. Rytmiku legendárního Blue Effectu, společně s výraznou basou, mísením žánrů a pořádnou dávkou energie představí charismatický zpěvák se „sealovským“ hlasem Yannick Tevi s kapelou Vanua 2. Čtyři pánové z Epoque Quartet s velmi rychlými smyčci provedou publikum po cestě nejrůznějšími hudebními žánry a rozličnými kouty světa. U cella se setkáme s Terezií Kovalovou a houslistou Jiřím Vodičkou, hudební svět procestujeme křížem krážem s Bardolinem, Lenka Tretiagová uvede své tanečně hudební představení o podstatě lidského štěstí Krev není voda v doprovodu živé hudby Ondřeje Galušky a Milana Caise. Novou pohádkovou rošádu vykouzlí Storytelling CZ v oblíbeném Příběhomatu.

Na festivalu se představí i Aneta Langerová

Workshopy pozvou do pestrého světa tvůrčích aktivit. Jeden z nejoblíbenějších nástrojů – flétnu procvičíme při společném muzicírování s flétnistkou Markétou Stivínovou a hudební pedagožkou Inkou Chadimovou. Pohybový workshop Lenky Tretiagové(Taneční studio Light) a Ondřeje Galušky umožní dětem prostřednictvím hudby a pohybu, aby v roli detektivů prozkoumaly nejpodstatnější otázky našeho štěstí. Paličky a bubny s dětmi rozvíří Jan Hrovatitsch a Martin Švec a hudební hádanky pro malé skladatele nabídne program Pling Plong pod vedením Elišky Vidomus. Zpěv, rytmika, perkusivní nástroje, tanec i seznámení s& nbsp;exotickými nástroji čeká děti na workshopu s názvem S Bardolinem kolem světa. Každý v sobě má hrdinu, kterého stačí jen objevit – to se dozví malí návštěvníci od Storytelling CZ. Manuální zručnost a fantazii prověří workshop Světlo a stín, kde si děti vyrobí vlastní loutku s Tomášem Běhalem a Tomášem Podrazilem z divadla Toy Machine. Workshopem akvarelové ilustrace provede ilustrátorka nejen dětských knížek Olga Yakubovskaya.

Vouchery na výtvarné dílničky budou k zakoupení na místě za 60 Kč. Jednotlivé akce jsou rozděleny dle věkových kategorií. Kompletní program a všechny podrobné informace jsou k dispozici na www.strunydetem.cz.

Hraví partneři: Duhovka Group, Centrum Sámovka, Centrální depozitář cenných papírů

Spolupořadatelé: divadlo Minor, Novoměstská radnice

Za finanční podpory: Ministerstvo kultury, hlavní město Praha, MČ Praha 1, MČ Praha 2

Hlavní partner hravých zón:  P3 Logistic Parks

Hlavní mediální partner: Česká televize

Mediální partneři: S dětmi v Praze, Český rozhlas Junior, Kam s dětmi

Partner dílniček: Aerosol Service a.s.

Parťák hravých zón: ČT :D, Mindok

Speciální poděkování: OSA, Centrum Pod Pekárnami,  Emun Partners, HORMEN

Děkujeme též:  mamacoffee, Vyšší a Střední odborná škola pedagogická a sociální, Praha 6

Pod záštitou: paní Hany Třeštíkové, radní pro kulturu hl. m. Prahy a Jany Černochové, starostky MČ Praha 2.

Pořádá: Aficonado

Anna Vašátková

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..