JATKA78 a Downův syndrom z Berlína!

Stále častěji se na divadelních prknech prezentují invalidní či jinak postižení jedinci, ba i celé skupiny. Příkladem toho může být nový připravovaný mezinárodní projekt na JATKÁCH 78.

Mezinárodní divadlo, sídlící v Pražské tržnici, přiveze již 6. dubna do Prahy  neobvyklý divadelní soubor z Berlína. Circus Sonnenstich totiž v převážné většině reprezentují akrobati a herci s Downovým syndromem. Po boku svých lektorů a přátel, za doprovodu živé hudby uznávané německé zpěvačky a skladatelky Dorothy Bird, vystoupí v inscenaci Wabi-Sabi“. Na událost bude navazovat workshop zaměřený na předávání zkušeností s prací s mentálně postiženými klienty, který povedou němečtí lektoři a zakladatelé souboru.

Jatka78 kromě svých stálic divákům každoročně nabízí hned několik zahraničních hostování. V loňském roce to bylo 9 zahraničních interpretů a souborů, převážně z žánru nového cirkusu či fyzického divadla. Hlavní motivaci, proč mezi hostujícími soubory pro rok 2019 nechybí právě Circus Sonnenstich, odhaluje ředitel Jatek78 Štěpán Kubišta: Důvodů je víc. Prvním je fakt, že Cirkus Sonnenstich je doma v berlínském divadle Chamäleon, které je naším partnerským divadlem. Toto představí tedy není prvním a nebude ani posledním, které z jejich produkce přivezeme ukázat českým divákům. Druhým důvodem je to, že všichni společně věříme v sílu divadla, a to i tu terapeutickou. Pokud divadlo přímo nemůže uzdravovat, určitě dává zapomenout na problémy denního světa, a to jak tvůrcům a účinkujícím, tak i divákům. A do třetice je zde i můj soukromý zájem, protože práci u divadla jsem začal v Bohnické divadelní společnosti. Jako produkční i jako herec.”

Circus Sonnenstich byl založen v roce 1997. Většina jeho umělců žije a tvoří s Downovým syndromem. V roce 2011 cirkus jako svoji zastřešující organizaci založil Zentrum für bewegte Kunst e.V. (Centrum pro pohybové umění). Po úspěšných inscenacích a vystoupeních v Německu i v zahraničí se Circus Sonnenstich rozrostl na cca 50 aktivních umělců. Zaměstnaneckou základnu tvoří 12 školitelů z různých oborů, jako jsou herectví, akrobacie a pedagogika.

Čistý způsob myšlení a touha po přijetí

A co recenze slibují? Představení, které není jako žádné jiné a které vás nejen vtáhne, ale i chytne za srdce! Neopakovatelný večer, v němž zdraví akrobaté a artisté s Downovým syndromem vytvoří nerozlučný tandem, se na Jatkách78 uskuteční 6. dubna 2019 od 19.30. Vstupenky v ceně 300 Kč jsou k dostání v síti GoOut.

Název inscenace je odvozen od japonské estetické koncepce „Wabi-Sabi“. „Wabi” znamená čistý způsob myšlení, který je nadřazen honbě po hmotném vlastnictví. „Wabi“ také představuje praktické uvažování a koncepci, holistický životní styl. „Sabi” autoři inscenace připodobňují k zašlé patině, která naznačuje zralost a tichou důstojnost věcí z druhé ruky. Sabi vychází také z univerzálního toku zrození i odchodu z tohoto světa.

Inscenace berlínského cirkusového souboru Sonnenstich vezme diváky na vzrušující cestu za přirozenými lidskými tužbami, jako jsou potřeby být milován, být spatřen, být akceptován a být respektován. Wabi-Sabi je současně o potřebných bitvách, nevyhnutelných porážkách i překvapivých vítězstvích. Interpreti nechají publikum, aby se tohoto zaníceného souboje zúčastnilo a prožívalo jej naplno společně s vystupujícími.

Inkluzivní tým namíchaný z umělců s postižením i bez postižení vytváří na pódiu nové a zvláštní vztahy, přesto však získáte dojem tak trochu neobvykle fungujícího celku. Show umožňuje vzrušující změny perspektivy a vnímání prostřednictvím vzájemného působení různých tělesných konstrukcí i pohybových dovedností jednotlivých účinkujících.

Berlín počesku?

Snaha ukázat českým divákům nevšední zážitek plný emocí zprostředkovaný soubory s mentálně postiženými protagonisty, není ojedinělá. Od roku 2014 funguje v České republice festival Menteatrál, který mapuje nejnovější počiny českých profesionálních divadel pracujících s lidmi s mentálním postižením. Letošní ročník se opět uskuteční v Orlických horách, a to od 2. do 4. srpna 2019. Ředitel festivalu Menteatrál Jan Čtvrtník v tomto směru shrnuje aktivity domácích divadelních souborů a nabízí zajímavé srovnání právě s berlínskou scénou: V Česku je asi desítka souborů, ve kterých pracují divadelníci společně s lidmi s mentálním postižením. I když u nás zatím neexistuje plně profesionální soubor, kde by bylo divadlo hlavní náplní a obživou herců s postižením, je tento směr divadla velmi aktuální a rychle se vyvíjí. A snad to tak bude i pokračovat a dostaneme se na úroveň většiny evropských států, kde běžně působí profesionální divadla s lidmi s nějakým handicapem. V Berlíně například probíhá skvělý festival No Limits-Festival. Viděl jsem tam za pár dní přes desítku inscenací s lidmi s handicapem, které by si nezadaly s nejprogresivnějšími počiny divadla u nás. V Německu je to politické divadlo. Zabývá se totiž důležitými společenskými problémy už od své podstaty: integrací, tolerancí, soužitím. A to jsou důležitá témata i u nás.

Jatka78 uspořádají i speciální workshop

Součástí hostování německého souboru bude také workshop založený na předávání zkušeností, týkajících se pohybových aktivit klientů s mentálním postižením. Povedou ho sami zakladatelé Circusu Sonnenstich Anna-Katharina Andrees a Michael Pigl-Andrees. Workshop proběhne 7. dubna a je určen asistentům, trenérům a lektorům, kteří se věnují volnočasovým aktivitám mentálně postižených klientů. Přínos pohybových nebo divadelních aktivit pro život klientů s mentálním znevýhodněním shrnuje Eva Brožová, ředitelka Společnosti DUHA: Dospělí lidé s mentálním znevýhodněním žijí každodenní život se svými radostmi i starostmi jako kdokoli z nás. Někteří potřebují více podpory, někdo méně v různých oblastech života, jako je bydlení, práce, pomoc při trávení volného času. Divadelní a taneční aktivity jsou určitě pro některé naše klienty velmi důležité v jejich seberealizaci, zažívají pocit uplatnění a úspěchu, pokud se dílo daří. Zkušenost pro asistenty, kteří mohou být nápomocni všem zájemcům o pohyb je určitě vítaná, a bude inspirující pro všechny, kteří zbožňují tanec a pohyb.”

Divadelní představení „Wabi-Sabi“ i doprovodný workshop se na Jatkách78 koná s finanční podporou Česko-německého fondu budoucnosti a Goethe Institutu v Praze.

Partnery akce jsou Společnost DUHA, poskytující sociální služby pro dospělé osoby s mentálním znevýhodněním, a divadelní festival Menteatrál.

Foto: archiv JATKA78
Zuzana Hošková

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..