Švandovo divadlo slaví výročí republiky v USA

Z Prahy 5 – Smíchova se až přes „velkou louži“ vydalo Švandovo divadlo. Kam? Proč? S jakými divadelními tituly? Koho tam potkali?

Na dvanáctidenním turné ve Spojených Státech je až do konce září část souboru Švandova divadla v Praze. Ve Washingtonu a v New Yorku uvádí osm představení tří inscenací, které herci smíchovské scény nastudovali v angličtině. Patří k nim i hra „Protest/Rest“ v podání Tomáše Pavelky a Roberta Jaškówa. 

Součástí programu jsou dále debaty s americkými diváky, a pocta Václavu Havlovi uspořádaná Columbia University, kam jsou čeští divadelníci pozváni. Uvedena budou rovněž scénická čtení her „Pohřeb až zítra“ autorky Natálie Kocábové a „Pankrác´45“ od Martiny Kinské v podání newyorských herců.

Představitelé inscenace „Protest/Rest“ Tomáš Pavelka a Robert Jašków na Václav Havel´s Place v New Yorku (oba herci jsou i na titulní fotografii)

Naše účinkování ve Washingtonu je největší kulturní akcí spojenou s tamějšími oslavami stého výročí vzniku Československa. A v New Yorku v době našeho hostování proběhne Vaclav Havel Day. Je skvělé, že máme příležitost předvést svoje inscenace právě v tomto kontextu a ve chvíli, kdy bude pozornost části americké veřejnosti upřena na naši zem a kulturu,“ uvedl ředitel Švandova divadla Daniel Hrbek.

Hostování završí galavečer v Bohemian National Hall na Manhattanu. Ten je zamýšlen i jako pocta Madeleine Albright, která bude i jeho hlavním hostem. Večerem bude provázet herečka a zpěvačka Christine Ebersole. Držitelku dvou cen Tony v kategorii nejlepší herečka zná české publikum například z filmů Vlk z Wall Street nebo Amadeus.

Pozvání do Washingtonu dostalo Švandovo divadlo z české ambasády, z Georgetown University a z instituce The Laboratory for Global Performance and Politics. České divadelníky vyzval k účasti také newyorský festival Rehearsal for Truth, zaměřený na tematiku lidských práv.

Americká strana má zájem především o hry související s problémy současného světa a s bojem jednotlivce o vlastní svobodu. V centru pozornosti je také otázka migrace a jejího vlivu na divadelní umění a společnost,“ dodal Daniel Hrbek.

V USA není Švandovo divadlo poprvé, za poslední čtyři roky zde odehrálo už přes 80 představení. Další vystoupení tu plánuje v roce 2020. 

Magdalena Bičíková

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..