Tradiční svátek milovníků adrenalinu

Trutnov ožije novým cirkusem

Cirk-UFF 2018 – Největším lákadlem je představení Fauna

Festival se bude konat 31. 5. – 3. 6. 2018.

 

Tradiční svátek milovníků adrenalinu, euforické zábavy i experimentálního umění se letos koná už poosmé v Trutnově. Podkrkonošská metropole se od 31. května do 3. června promění v přehlídku českých i zahraničních novocirkusových souborů. Největší událostí bude vystoupení mezinárodního uskupení FAUNA s představením Fauna, které odhaluje prapodstatu lidského chování. Z české scény se představí například Losers Cirque Company, Bratři v tricku, tYhle a mnoho dalších.

Na Cirk-UFF, který se výrazně zapsal na mezinárodní festivalovou mapu, přijede letos 17 souborů s 29 představeními. Hlavním lákadlem nabitého programu bude show Fauna, která letos získala nejvyšší možné ocenění v oboru na edinburském Fringe festivalu. Jedná se o šest špičkových performerů z několika významných souborů – Gravity & Other Myths, NoFit State Circus, Seven Fingers a Poivre Rose. Nevšední podívanou doplní živá hudba v provedení akustického kytaristy a hráče na perkuse, kterým je Geordie Little. Představení je možné zhlédnout v pátek a v sobotu ve večerních hodinách.

Neobyčejně divácky atraktivní pak bude show 360 AllStars. Protagonisté strhujícího vystoupení, propojujícího pouliční hrátky s nejlepšími představiteli oborů BMX, basketball freestyle nebo cyr wheel, sami svůj styl označují jako radikální městský cirkus.

Horkou novinkou pak bude australské seskupení Time in Space s představením The Displaced. Soubor sedmi akrobatů se dle vlastních slov snaží vytvořit svět usilující o více lidského sbližování. The Displaced kombinuje vysokou akrobatickou úroveň s výjevy odloučení, touhy a opětovného shledání. Zahraniční účast pak bude zastoupena i v inscenacích souborů Circo Frico, jenž pro Cirk-FF připravuje premiéru projektu BIBI2, a rovněž v Česku velmi dobře známá a del& scaron;í dobu působící švýcarská dvojice Compagnie Des Pieds Perché.

Česká scéna nového cirkusu

Kromě zahraničního programu nabídne festival Cirk-UFF přehlídku české novocirkusové scény „Czech Showcase“. Vedle známých souborů jako Losers Cirque Company nebo Squadra Sua, chystá Cirk-UFF také několik novinek. Poprvé se v Trutnově objeví soubor tYhle s představením
LEGOrytmus, které
prostřednictvím tématu SPORT nabízí cestu, jak přemýšlet o naší společnosti. Představení je inspirováno olympiádou, spartakiádou i aerobikem a k vidění bude dvakrát během festivalu před Uffem.

Soubor Bratři v tricku, který si nenechá ani letos trutnovský svátek ujít, přiveze novinku Lov, kterou vytvořil spolu s dívčím uskupením Holektiv. Jejich nový společný projekt se pohybuje na hranici mezi novým cirkusem, tancem a divadlem. Bratři v tricku se objeví také před Uffem s již známým a oblíbeným kusem Běžkařská odysea. Další letošní novinkou bude ohnivá podívaná Fire Act Vol. Superman v podání Amanitas Fire Theatre, ve kterém se prolín&a acute; pohybové divadlo s prvky nového cirkusu, fireshow, akrobacie a pantomimy. Do Trutnova přijede také klaunské trio Squadra Sua a se svým již slavným představením Sólo vystoupí držitel ceny Thálie – Radim Vizváry.

Ani letos nebude chybět páteční Cirk-UFF party v režii oblíbených DJs Mackie Messera a Tropicalisty, doplněná o saxofonovou live show. Již potřetí pak proběhne Pruhovaná výzva, tedy setkání příznivců nového cirkusu v pruhovaném oblečení. Na své si přijdou také děti v rámci programu Cirkusu LeGrando před Uffem.  Malí i velcí návštěvníci si vyzkouší několik cirkusových disciplín, např. chůzi po hřebících, chůzi na laně, akrobacii nebo žonglování. Festival Cirk-UFF proběhne jako každoročně v trutnovském polyfunkčním divadle UFFO, šapitó i ulicích města. V rámci doprovodného programu proběhne rovněž koncert mezinárodně úspěšné skupiny Mydy Rabycad.

Bližší informace:

www.uffo.cz | www.cirkuff.cz

Gabriela Kůsová

pro TANEČNÍ MAGAZÍN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..