Taneční duet pro dva cizince o věčném hledání lásky

DANA PALA CREATIVITY company představuje novou taneční inscenaci La Mar

Na cestě mezi Středozemním mořem a Atlantikem, Berlínem a Prahou. Příběh H. Ch. Andersena Malá mořská víla posloužil jako námět pro taneční představení, které se zabývá psychologií hlavní hrdinky, která cestuje po všech mořích světa, ale přitahuje ji život na souši, na jediném místě. Vystoupí mořská panna na břeh? A co ji zde čeká?

DANA PALA CREATIVITY company představuje novou taneční inscenaci La Mar. V novém díle na motivy pohádky H. Ch. Andresena Malá mořská víla zkoumá vztah mezi mužem a ženou, jejich slabé i silné stránky. Premiéra se uskuteční 2. prosince v Praze.

„Taneční duet pro dva cizince o věčném hledání lásky na motivy H. CH. Andersena.“

Uskupení umělců kolem české choreografky Dany Pala založené v roce 2013 plánuje uvést svou další premiéru 2. 12. 2017 v Salesiánském divadle v Praze 8 – Kobylisích a předpremiéru 30. 11. 2017 v Divadle na půdě v Cross Clubu v Praze 7. „Příběh němé mořské panny, která opouští svůj podmořský svět, aby poznala život na souši, slouží jako výchozí námět choreografie pro dva tanečníky, muže a ženu. Abychom podtrhli rozdílnost dvou světů a odlišnost každé lidské bytosti, obsadili jsme do inscenace italského tanečníka jako protiklad české tanečnici. “ říká choreografka Dana Pala. „Stejně tak jsme se rozhodli rozdělit zkoušení na několik bloků v Berlíně a v Praze, abychom na vlastní kůži zakusili pocity hlavní hrdinky, která zažívá zároveň radost z objevování nového i vykořeněnost a opuštěnost “, dodává. Andersenovo nejznámější dílo podle ní není jen pohádka pro děti, ale tragický příběh, který je nadčasový a dospělý člověk 21. století může být překvapený jeho aktuálností a naléhavostí. Název inscenace „La Mar“ je španělská slovní hříčka. El Mar znamená ve španělštině moře a je rodu mužského, „La“ je člen ženského r odu a „La Mar“ by doslovně česky znamenalo Mořa.

Inscenace pokračuje v linii prolínání tance s architekturou. Stejně jako v případě předcházejícího projektu Materia, který Dana Pala realizovala v prostorách kostela Nejsvětějšího srdce páně na náměstí Jiřího z Poděbrad, bude se La Mar odehrávat nejen na jevišti, ale i ve foyer a dalších přilehlých prostorách divadla. Dana Pala k tomu uvádí: „Ty prostory k tomu vybízejí. Jelikož není Salesiánské divadlo prostor všeobecně známý, hodláme ho divákům tímto způsobem více přiblížit. Zaslouží si to“.

Původní choreografie je společným dílem obou tanečníků a je doprovázena hudebními kompozicemi Jiřího Lukeše, které pracují s autentickými zvuky z cest, které zaznamenala sama Dana Pala a jsou doplněny hudebními motivy španělského kytaristy José Bolaňose. „Chceme vystihnout co nejvyšší míru pestrosti a různorodosti nejen v samotné choreografii, ale i v hudbě“ proklamuje Lukeš.

Inscenace La Mar je v pořadí 12. projektem, pod kterým je podepsána Dana Pala, která žije a tvoří střídavě v Praze a ve Španělsku (Barcelona, Fuerteventura, Mallorca, Menorca). Středobodem její tvorby je příprava tanečních projektů, kreativních workshopů a propojení různých uměleckých disciplín z oblasti pohybového divadla a architektury i multimediálních technologií, a to hlavně v České Republice a ve Španělsku.

Předpremiéra 30. 11. 2017 od 20:00 v Divadle na půdě v Cross Clubu v Praze 7

Premiéra 2. 12. 2017 od 19:30 v Salesiánském divadle v Praze 8 – Kobylisích

https://www.danapalacreativity.com/current-production

https://www.facebook.com/DanaPalaCreativity/

Foto: Michal Hōr Horáček

Václav Hodonický

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..