FESTIVAL BENNEWITZ 2017

Již podevatenácté se v České Třebové uskuteční hudební festival, který nese jméno Přívratského rodáka, zakladatele Pražské konzervatoře, houslisty a pedagoga Antonína Bennewitze

 

 

Festival, nad kterým převzal záštitu ministr kultury ČR Daniel Herman, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a starosta města Česká Třebová Jaroslav Zedník, se bude opět konat pod patronací houslového virtuosa Jaroslava Svěceného, který je také hlavním dramaturgem letošního ročníku.

Festival se od letoška pyšní novým grafickým logotypem, nově se také nebude konat ve čtyřech po sobě jdoucích sobotách, ale ve dvou blocích. Celkem nabídne rekordních 6 koncertů!

Zahajovací koncert se uskuteční ve středu 19/4 ve velkém sále KC a vystoupí na něm Virtuosi Pragenses společně s Jaroslavem Svěceným, hobojistou Zdeňkem Rysem, violistou Karlem Untermüllerem a barytonistou Filipem Bandžakem.

Ve čtvrtek 20/4 vystoupí v Malé scéně na koncertu nazvaném Hudba a slovo v proměnách staletí violistka Jitka Hosprová, kterou uměleckým přednesem doprovodí herec Jan Šťastný. S Jitkou Hosprovou dále vystoupí Jaroslav Svěcený a klavírista Václav Mácha.

V pátek 21/4 se v kostele sv. Jakuba uskuteční Chrámový galavečer, na kterém se rozezní varhany pod rukama Pavla Svobody, kterého doprovodí mezzosopranistka Eva Garajová, Jaroslav Svěcený a Marek Zvolánek na trubku. Slovem provede herečka Bára Munzarová.

V sobotu 22/4 bude na malém sále KC probíhat výstava houslí 18. – 21. století z celého světa. V 10.00, 14.00 a v 15.00 ji bude komentovat Jaroslav Svěcený, který návštěvníkům představí nejenom vzácné nástroje, ale i některé kuriozity.

Večer se potom bude na velkém sále konat koncert slovenských Cigánských diablů, kteří vystoupí společně s Jaroslavem Svěceným.

Druhý blok festivalu zahájí v pátek 28/4 Komorní orchestr Jaroslava Kociana ve velkém sále KC. Slavnostní koncert k 50. výročí založení KOJKu budou dirigovat Bohuslav a Jana Mimrovi.

Závěrečný koncert se odehraje v sobotu 29/4 v Bennewitzově rodišti – a provede ho opět českotřebovský smíšený pěvecký sbor Bendl, který k sobě přizval sbor Gaudeamus ze Světlé nad Sázavou.

Všichni milovníci  kvalitní hudby  jsou srdečně zváni!

 

 

Foto: Eva Smolíková  

Koncertní agentura SUBITON, Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..