Bílá, šedá, bílá

Vernisáž výstavy Moniky Žákové Bílá, šedá, bílá, proběhne 12. 9. 2016 v 19:00 v Galerii NoD

 

 

 

Monika Žáková vychází z odkazu experimentální tvorby 60. let, ale přitom živě reaguje na současnou skutečnost. Zajímají ji vztahy tvarů, využívá různé materiály, rozvíjí rozmanité technické postupy. Navazuje na tvorbu umělců, kteří došli ke střídmým a jednoduchým řešením, jež však vyrůstala z dlouhého promýšlení nejrůznějších možností. V poslední době došla k užití plechu, který skládá do přesných forem a vytváří přísně uspořádané reliéfní objekty. Ty doplňují kresby, které s nimi výrazově souvisejí. Výstava se soustřeďuje na co nejúspornější vyjádření, kresby i objekty se rozvíjejí na základě podobných principů. Tvoří tak promyšlený celek, v němž je však možné improvizovat a který nabízí různé proměny a variace.

monikazakova_beznazvu_eyesorvisionvi

Monika Žáková: Bílá, šedá, bílá

Galerie NoD

13. 9. – 9. 10. 2016

kurátor: Jiří Machalický

Monika Žáková: Bílá, šedá, bílá

  1. 9. – 9. 10. 2016

Galerie NoD

Vernisáž 12. 9. 2016 v 19 h

Kurátor: Jiří Machalický

 

 Představitelka mladé generace výtvarníků Monika Žáková (*1987) představí své geometrické kresby a objekty z plechu v Galerii NoD

monikazakova_uhelohybu

Monika Žáková vychází z odkazu experimentální tvorby 60. let, ale přitom živě reaguje na současnost. Výrazně ji inspiruje prostředí, ve kterém žije, vědomě i podvědomě z něj čerpá. Zajímají ji vztahy tvarů, využívá různé materiály, rozvíjí rozmanité technické postupy. Navazuje na tvorbu umělců, kteří došli ke střídmým a jednoduchým řešením, jež však vyrůstala z dlouhého promýšlení nejrůznějších možností. Zabývá se kresbou, koláží, obrazem a v poslední době i objektem. V každé této oblasti přichází na vlastní postupy, které přesně odpovídají jejím představám a záměrům. Zabývá se vztahy mezi nejjednoduššími prvky a přitom dospívá k rafinovaným řešením, k vyvážené skladbě, která však nepostrádá napětí.

Výstava se soustřeďuje na co nejúspornější vyjádření, kresby i objekty se rozvíjejí na základě podobných principů. Autorka využívá přirozené vlastnosti plechu a přitom dosahuje nových barevných akcentů. Některé instalace vznikají sestavením plechových prvků, které jsou uspořádané do různých sestav s ohledem na charakter daného prostoru. Projekt tak tvoří promyšlený celek, v němž je však možné improvizovat a který nabízí různé proměny a variace.

Monika Žáková se pravidelně objevuje na české výtvarné scéně už několik let a její projev nabízí při užití základních geometrických prvků další vývojové možnosti. Stále totiž nachází nové technické postupy, jimiž může naplnit své představy vždy trochu jiným způsobem. Když sledujeme vývoj její tvorby, tak dojdeme k závěru, že má vnitřní logiku, s níž se otevírají nové cesty.

Monika Žáková vystudovala Akademii výtvarných umění v Praze v ateliéru Jiřího Sopka. Vystavovala

v Praze, Brně, Ostravě, ale také v Berlíně, Tokiu nebo v Drážďanech. V roce 2014 získala 3. místo v soutěži Cena kritiky za mladou malbu.

 

Šárka Syslová

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..