Neznámá logika

Co je Identita? Vztah? Tělo a kamera?

 

 

18. března byl zahájen mezinárodní  festival BAZAAR, představení proběhla v divadlech Alfred ve dvoře, Ponec a Studiu ALTA. Druhý ročník festivalu se vrací k tématu identita. Co je identita?  Pro každého umělce představuje něco jiného, ale jedno prožívají všichni společně – musí ji hledat.  Je identita  zóna, v níž se protínají sféry privátní i politické, oblast osobní autonomie i předmět manipulace?

DSC02555

Nives Sertic a Sonja Pregrad  uvedly v divadle Alfred ve dvoře své  představení  „Neznámá logika větru“, které podle jejich vlastních slov vzniklo jako odpověď na otázku, co je to Identita. Umělkyně se shodly v tom, že pro ně toto slovo znamená vztah. A čeho? V tomto dílku (pouhých 40 min) si autorky pohrávají s kamerou a tělem.  Zpočátku jedna zkoumá scénu a představuje si, co všechno tu může být, např. kopec, pole, a tak vybíhá nahoru, aby lépe viděla, co se na poli děje.  Její fantazie se prolínají s činností kamarádky, která  kameruje. Tato jejich hra vede k úvaze, že by chtěly vrátit květinu zpět na místo tak, jak tam původně byla, ale vlastně nemohou, protože neznají logiku větru.

DSC02567

Dívky použijí během představení několik promítacích pláten, na kterých vidíme záběry z botanické zahrady. Prožíváme s nimi hrátky s kamerou, ale i úvahy o objektech, které právě natočily. Obě umělkyně hrají s nadšením a humorem, diváci tedy se zájmem sledují podivné fantazie. Představení je spíše zkoumáním obrazů než hrou, která nás pohltí svým dějem. Pochopit přesnou myšlenku je pro diváka obtížné, představení tedy přesně dodrží to, co jeho název slibuje – logika neznámá.

DSC02626

DSC02553

Eva Smolíková

Foto: Dominik Žižka

Taneční  magazín

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..