Alta slavila v Invetuře

Pražské Studio ALTA má jedinečný a neopakovatelný „obývák“. Co všechno v něm můžete dělat?

V průběhu šestnáctého ročníku divadelního festivalu Malá inventura slavila i nejen v rámci hlavního města Prahy významná taneční scéna ALTA. A to hned dvě výročí. Osm let od svého vzniku. A dva roky na scéně v současných prostorách.

Zahájilo to představení „Uhozené květinou“ již v minulosti v Tanečním magazínu hodnocené. Potom došlo k oslavám rozšíření multifunkčního prostoru zvaného „obývák“. A jelikož se tu začínalo nanovo, bylo to jako nepopsaný list – a každý z účastníků oslavy tu mohl něco napsat na zeď. Zvěčnit svou vizi.

Hybnou silou ALTY je její šéfka Lucia Kašiarová. Původně produkční na další významné taneční scéně v české metropoli – divadle Ponec. Nalezla tam při svém působení to, po čem tanečníci a taneční soubory v Praze volali. Nové prostory pro zkoušení a později i zbrusu novou scénu.

ObyvakALTA

Studio ALTA původně začínalo také v Praze 7, ale na Letné, v místě, kde nyní ústí do hlubin podzemí známý a kontroverzní pražský tunel Blanka. Po zabrání původních prostor se ALTA přestěhovala – v rámci obvodu Prahy 7 – do současných prostor na dohled pražského Výstaviště v Holešovicích. Nejprve do prázdné haly číslo 30 a později se jeho akční radius rozšířil i o prostor někdejší tiskárny. Z původních zkušeben se tak stala postupem času i vyhledávaná a renomovaná divadelní scéna. Podstatnou silou ALTY je i jej&i acute; Dětské studio. A od jeho vzniku již byl pouhý krůček k vytvoření multikulturního prostoru takzvaného „Obývák“. Děti tam mohou po zkouškách relaxovat, bavit se, zahrát si třeba ping-pong a naopak rodiče zde, po dobu vytížení svých potomků mohou diskutovat, popíjet kávu, dát si oběd nebo večeři, popít džusy, popřípadě zejména tatínkové-neřidiči velmi kvalitní svrchně kvašené pivu typu ALE. A samozřejmě také relaxovat. Obývák je defakto takovou klubovnou komunity kolem ALTY. Je v něm i horolezecká stěna! Je to i místo navazování nových kontaktů!

Lucia Kašiarová má v hlavě i další rozšíření ALTY. Představuje si ji jako malý Berlín. Je obdivuhodné, jak ALTA prosperuje i bez obřích finančních injekcí zvaných granty.

Michal Stein

Foto: archiv studia ALTA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..