Jak proběhla noc divadel v tanečním divadle Ponec?

Během noci divadel prováděly divadlem Ponec produkční, manažerky i samotná zakladatelka, paní Yvona Kreuzmannová

 

 

 

PONEC – divadlo pro tanec se i letos zapojilo do celorepublikové Noci divadel. Její druhý ročník se uskutečnil  v sobotu 15. listopadu.   Divadlo Ponec pro své návštěvníky opět připravilo zajímavý program, kterým své příznivce prováděli  přímo členové týmu divadla. Během večera byla možnost  nahlédnout nejen do zákulisí divadla, ale i do příprav nového představení nebo se zúčastnit pohybových workshopů. V premiéře byl uveden i dokument o České taneční platformě.

„Od 16:00 mohli návštěvníci  nahlédnout do tvůrčího procesu připravované inscenace „Traces“ souboru VerTeDance, který ke spolupráci přizval osobitou švédskou performerku Charlottu Öfverholm. Tentokrát bude společně s dvojicí tanečnic z VerTeDance stát na jevišti, režijně-choreografické role se totiž ujal izraelský choreograf Joseph Tmim. Během večera mohla široká veřejnost  ochutnat  něco z pohybových  workshopů.  V 18:00 a ve 21:00 mohli zvědaví diváci nahlédnout do zákoutí  divadla,  večerem provázela sama zakladatelka Tance Praha a divadla Ponec, paní  Yvona Kreuzmannová.

324402-top_foto1-1uikz

paní  Yvona Kreuzmannová

Návštěvníci se zaujetím poslouchali historii divadla, těžkosti, které provázely divadelníky v začátcích. Budova dnešního divadla byla postavena v roce 1888, původně sloužila jako drátovna a válcovna. V roce 1910 si  tuto halu pronajal průkopník putovních biografů František Ponec. Ale po deseti letech mu nebyla nájemní smlouva obnovena. František Ponec se dočkal uznání až těsně před svou smrtí. Kino bylo opět přejmenováno na bioPonec. Promítalo se zde až do roku 1968. Od roku 2001 v této budově začalo působit OS Tanec Praha v čele s paní Yvonou Kreuzmannovou.  Nutno říci, že Yvona Kreuzmannová a její tým odvedli neuvěřitelný kus práce a posunuli český tanec o několik příček vpřed. Bez jejich neúnavné dřiny bychom dnes jen stěží mohli reprezentovat český tanec v zahraničí.  Škoda, že pro divadlo Ponec není více finančních prostředků.

IMG_6237

Workshop s Monikou Rebcovou

Po odvysílání dokumentu PLATFORMA 1994-2014 se na jevišti objevila nezaměnitelná a výrazná  performerka, pedagožka a choreografka Monika Rebcová v doprovodu svých  tanečníků, bubeníků a pedagogů Akassa Ansumana Badjie a Mamadou Lamine Sonko Diatta. Divadlo prostoupil africký duch a návštěvníci se dali do divokého tance. Asi jen málokoho by rytmy afrických bubnů nechaly v klidu a tak bylo do půlnoci o zábavu postaráno.

Program divadla Ponec 

16:00   Ukázka z připravované premiéry „Traces“  souboru VerTeDance a Charlotty Öfverholm v choreografii Josepha Tmima

17:00   Pohybový workshop pro veřejnost vedený švédskou choreografkou a tanečnicí Charlottou Öfverholm

18:00   1. prohlídka divadla

19:00   Premiéra dokumentu PLATFORMA 1994-2014

Dokumentární črta zachycující atmosféru jubilejního XX. ročníku festivalu Česká taneční platforma. Exkluzivní výběr české nezávislé taneční tvorby, který se letos v dubnu odehrál na čtyřech pražských scénách, přibližují jak fragmenty choreografií, natáčené během akce, tak rozhovory s umělci a členy odborné poroty. „V českém tanci je vášeň, což souvisí s lidmi … jde ze srdce,“ říká ve filmu Suzy Block, členka mezinárodní poroty ČTP.

Krátký film Jany Návratové a Jakuba Jahna je nasáklý vibrující intenzitou setkání českých tanečních umělců s publikem a významnými zahraničními hosty. Snímek dokládá význam této události v kontextu současného českého umění.

19:30   Pohybový workshop pro veřejnost vedený přímo členy týmu Tance Praha

21:00   2. prohlídka divadla

21:30   Projekce dokumentu PLATFORMA 1994-2014

22:00 – 24:00 Workshop a afro tančírna s Monikou Rebcovou

Workshop afrického tance pod vedením tanečnice, performerky, pedagožky a choreografky Moniky Rebcové a tanečníků, bubeníků a pedagogů Akassa Ansumana Badjie a Mamadou Lamine Sonko Diatta!

IMG_6232

 Workshop s Monikou Rebcovou

 Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..