NABILA SABHA – Interview! 2.část

„Když jsem smutná, poslouchám hudbu“

 

 Nabila Sabha je jedna z nejžádanějších orientálních tanečnic a také instruktorek na celém světě. Je také už  pět let šéfredaktorkou mezinárodního tanečního magazínu “Belly Divas”.

Organizuje jeden z největších mezinárodních tanečních festivalů Orientálního tance v  Německu – BAZAR ORIENTAL a také celosvětovou a unikátní soutěž s živou hudbou

“Miss Bellydance of Europe”.

Nabila je tanečnice s Jordánskými kořeny.  Je známá především pro svůj  egyptský taneční styl  a je doslova specialistkou na egyptský styl zvaný Balladi. Díky němu ji lidé nazývají  ”Královnou Balladi.”

 

2. část rozhovoru

7. Jste vždy plná energie po vystoupení nebo odpočíváte den nebo dva (nebo více)?

Ne, jsem velmi silná. Když jsem na workshopech  a   tanečním turné, obvykle moc nespím, všechno je v rychlosti a ve spěchu, ale já miluji tento způsob života – toto mi dává energii.

Ale když se vrátím domů po takovém vyčerpávajícím a zajímavém víkendu, potřebuji spát a odpočívat nejméně jeden den. Každopádně, potřebuji  občas pro sebe volné dny. V čínském horoskopu – jsem kočka! Kočky milují pobyt venku a prohlížet si svět, ale vždy se potřebují vrátit domů. Potřebují svůj stálý domov- přesně jako já!

Nemohla bych dělat tuto práci, kdybych neměla můj stálý domov se zahradou, mou  kočkou a mými  přáteli.

Ale společenský život je pro mě velmi důležitý! To je důvod, proč se tak strašně ráda setkávám s lidmi z jiných zemí, zatímco tam pracuji. Miluji, když můžu přivítat návštěvy ve svém domě.

Těším se z toho, když jim vařím a zařídím, aby se měli dobře. Předpokládám, že bych mohla snadno řídit hotel. Byl by to hotel speciálně pro umělce, samozřejmě.

8. Jakým způsobem se udržujete v dobré kondici?

Tancem a sambou! Moje přítelkyně Sabina Zaida si právě udělala certifikát na výuku ZUMBY a učí svoje zbrusu nové  dovednosti  a já chodím na její hodiny tak často, jak jen můžu.

9. Nemáte žádné potíže se svaly nebo klouby po tolika letech tance?

Ne, vlastně ne –  mám štěstí!

Jste vzor pro mnoho tanečníků!

10. Šla byste  se podívat na balet?

Miluji baletní představení, obzvláště ve vánočním čase!

Zvláště  ”Labutí jezero” a “Louskáček” jsou moje  nejoblíbenější. Tradičně!!!!

11. Máte mnoho arabských přátel. Proč nemají arabské národy rádi tanec jako profesi?

Mám nějaké arabské přátele, ale ne moc. A pokud se podívám hlouběji, moji skuteční přátele jsou hlavně Němci, nebo jiné národnosti, protože přátele mám na celém světě.

A proč arabští lidé nemají rádi tanec jako zaměstnání? To je společenská záležitost.

Podle tradice orientálních lidí, ženy musí zůstávat doma. Musí udržovat čest rodiny svým chováním. Každý člen rodiny je zodpovědný za čest  rodiny.  Toto je tradiční, starodávná záležitost. A také je to věc víry. V Koránu je psáno, že žena si musí zahalovat vlasy a tělo.

Tanec je na veřejnosti, před muži, za peníze, a navíc tanečnice ukazuje své tělo.  A toto všechno je proti pravidlům Koránu.  V arabských zemích je víra zakořeněna ve  společnosti  mnohem hlouběji než v evropských zemích. Takže není možné vyrůst bez víry. Když se dítě narodí, bude z něj Muslim a vyroste podle tradiční víry.

Takže pokud je žena tanečnice, zabíjí tím čest své rodiny. Ukazovat své tělo na veřejnosti za peníze!!  To je “haram” (velmi těžký přestupek).

Na druhé straně, oni se strašně rádi dívají na orientální tanec, nebo tanec všeobecně, ale prosím, ne tanec od svých žen, sester nebo příbuzných žen své rodiny.

Takže pokud jednou ženy tancovaly a byly společností  zakázány, neměly už co víc ztratit a pokoušely se žít na vlastní pěst. Nebylo to snadné v dávných  dobách, být ženou. Prostituce byla většinou další krok pro tanečnici, aby si vydělala peníze na živobytí. Dnes je pro ženu mnohem snazší sehnat práci. Ale arabské ženy, které se rozhodnou tančit, budou stále stát mimo společnost – dokonce, i když se doba změnila a břišní tanec  a jeho pověst  se dostává stále  více a více do  oblasti umění.

Ale  pro běžné egyptské lidi je břišní tanečnice  – všeobecně – prostitutka.

12. Tančíte někdy také jen pro sebe?

Ano, když jsem smutná, v depresi, nebo jen poslouchám novou hudbu. Toto je smysl tance – tančit, když máte na to náladu! Kdykoliv – kdekoliv!

13. Co je pro Vás lepší  – učit tanec, nebo vystupovat? Proč?
Miluji obojí!

A  miluji vystoupení a myslím tím, vystoupení kdekoliv! Na narozeninové párty, na jevišti.

Miluji, když tančím pro lidi, kde jim můžu vidět jejich reakci na obličejích. Tam, kde jim můžu zprostředkovat krásné, poutavé vystoupení, na které nikdy nezapomenou. Ale také moc ráda tančím na jevištích, kde můžu tančit takové styly, které nemohu předvést na narozeninových párty, např.

Ale také miluji výuku!

Moc ráda jezdím po světě a učím na workshopech a miluji  práci trenérky. Moje specializace je: vedu profesionální tanečníky, abych jim pomohla nalézt více vědomostí o jejich vlastním stylu, nalézt jim jejich vlastní styl  a to, jak se prezentovat lépe, všeobecně, na jevišti.

Je to pro mě vždy tak báječné, když mohu sdílet své znalosti se zajímavou tanečnicí, která  si z toho vezme pro  sebe to nejlepší!   To je mé ocenění!

14. Máte nějaké plány a cíle do budoucnosti?

Ano, mám a pro blízkou budoucnost!

Příští rok na jaře začíná můj zbrusu nový a unikátní projekt pro vzdělávání v tanci –

Dance Education Project, zaměřený pro profesionální tanečníky!

Bude to dvouletý vzdělávací  kurs, který pomůže rozumět, objevit a užívat  tajemství unikátního Egyptského tanečního stylu a ještě navíc: jak používat živou hudbu!

To je tedy super. Budeme se těšit a přejeme Vám hodně štěstí.

 

Eva Smolíková

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..