Tvrdé froté

Aktuální téma vztahů v kolektivu

Ve dnech 19. a 20. března od 19 hodin uvede Konzervatoř Duncan centre ve svém divadelním sále v Branické 41 v Praze 4 představení studentů 3. ročníku s názvem Tvrdé froté v choreografii Marty Trpišovské Vodenkové. Studenti spolu s autorkou zvolili pro ně aktuální téma vztahů v kolektivu. Dílo pro dnes výjimečný počet 16 tanečníků se vyznačuje dramatičností, dynamikou a nechybí v něm humor. Premiéru mělo v prosinci minulého roku a dvě březnová představení jsou poslední příležitostí vidět ho v Praze.

Marta Trpišovská Vodenková je zkušená choreografka a taneční pedagožka. K Tvrdému froté říká: “Inspirací nám byly požitky a noční můry, dvě protichůdné a extrémní emoce a situace – téma, které bylo studentům blízké. V rámci procesu tvorby se studenti ocitli v rolích kreativních tanečníků, kteří dávají základ pohybovému slovníku celého díla.”

Konzervatoř Duncan centre se zaměřuje na současný tanec, velká pozornost je věnovaná rozvoji tvůrčího potenciálu každého studenta. Studenti spolupracují s renomovanými domácími i zahraničními choreografy a tvoří vlastní díla.

Projekt 3. ročníku, jehož výsledkem je představení Tvrdé froté, je první významnou zkušeností studentů tohoto ročníku s profesionální praxí tanečníka a výsledky této práce rozhodně stojí za pozornost nejen pro osvěžující energii mládí, která při představeních tryská z jeviště, ale i pro uměleckou hodnotu děl vytvořených před Martou Trpišovskou Vodenkovou tvůrci jako Jiří Bartovanec, Kateřina Stupecká nebo Lenka Kniha Bartůňková. Ve vyšších ročnících pak studenti konzervatoře tvoří s tak věhlasnými choreografy jako Simone Sandroni nebo Eulalia Ayguade.

Marta Trpišovská Vodenková absolvovala Konzervatoř Duncan centre, studijní pobyt na Brighton University – obor tanec s vizuálním uměním a HAMU – obor taneční věda (2009). Od roku 2000 se začala intenzivně věnovat vlastní choreografické tvorbě, kterou prezentovala v České republice, Rakousku, Německu, Holandsku, Anglii, Číně a Makedonii. Je spoluzakládající členkou sdružení NANOHACH, spolupracovala s Divadlem bratří Formanů. Během své kariéry získala II. a III. cenu v Mezinárodní choreografické soutěži Cena Jarmily Jeřábkové a byla vícekrát nominována na Cenu SAZKY. V současné době spolupracuje s SE.S.TA – Centrum pro choreografický rozvoj na uměleckých projektech se vzdělávacím přesahem.

Vstupné je dobrovolné, vstupenky je nutné si rezervovat na e-mailu rezervace@duncancentre.cz.

Maria Kožíšková

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..