Branické pověsti

Losers v tajemné říši

Vstupte do tajemných, běžně nepřístupných prostor Branického divadla. Cestu lemují těla. Legendy ožívají. Bojíte se?

Místo plavců, vorařů, víl, vodníků, bludiček, močálů, slatin a pověstí. Zvláštní místo. Braník.

Tentokrát Lůzři přichází se zcela nezvyklou formou představení. Propojují akrobacii, nový cirkus, živé vyprávění, hudbu a zpěv, stínohru a navíc si můžete projít zákulisí a prostory branického divadla, které nejsou běžně přístupné, můžete nahlédnout i do šatny Lůzrů a jako dárek navíc se také můžete sami aktivně zapojit do představení, pokud o to stojíte. Divák, který raději zůstává divákem, není k ničemu nucen.

Staré pověsti říkají, že rybářská osada se  postupně stala majetkem českých královen, církve a husitů, původní knížecí sídlo bylo právě na vrcholu branických skal.

Ve večerní mlze podzimního večera vstupuji do mírně  osvětleného  divadla Bravo. Náš dobrodružný příběh minulostí  se začíná v kavárně a pokračuje v temném sklepení. Odsud putujeme dále a musíme překročit těla postav z dob dávno minulých, která začínají ožívat v legendách a mýtech.  O jejich pravdivosti si můžeme myslet ledacos. Malý sál a stínohra jsou příjemné prostředí pro barvité vyprávění Justina Svobody, který se zápalem, humorem a trochou nadsázky předává divákům  legendu  o sličné služebné. Tiše žasnu nad těmi zapletenými událostmi. Zrovna tak nad tím, jaké detaily  se uchovaly!?   Další pověst  je o krásné a věčně mladé paní, která jednoho dne zmizela, protože  měla velké tajemství. V tuto chvíli mě až zamrazí!

Na nevelkém jevišti branického divadla ožívá jiná postava. Krásná, statečná, bohabojná dívka, která se nebála jít v noci v bouřce přes močál. A co se nestalo? Z bažin se začala zjevovat strašidla a přízraky. A mezi nimi se zjevil také principál divadla Bravo! v oblečku v pravdě „jožinobažinovském“, sám Petr Horníček. Strašidla to nebyla zlá, ukázala dívce cestu z bažin a divák, který se nebojí, může po té cestě také přejít a dostat se tak z bažin do hlediště. Ten, kdo se bojí, využije spásné běžné schody.

Poslední část Branických pověstí patří příběhu o nešťastné lásce, zde uslyšíme zpěv Sáry Milfajtové a hudbu Kirilla Yakovleva.

Tvůrci Branických pověstí Justin Svoboda, Petr Horníček a Tomáš Pražák stvořili pro zvědavého diváka unikátní představení. Nabízí se možnost nahlédnout do zákulisí, vnímat tajemnou atmosféru okořeněnou vtipnými historkami, obzvláště v nevlídných podzimních dnech je vhodná doba pro strašidla, můžete si  vychutnat  jejich  akrobacii, zpěv a hudbu, zkrátka, malí i velcí a zejména ti zvídaví si přijdou na své. Branické pověsti nejsou na programu často,  a to z kapacitních  důvodů.  Ale pokud ano, spěchejte! Vynikající představení a Lůzrům opět patří pokřik Bravo!

Foto: Archiv divadla Bravo! (Pavel Hejný)

Eva Smolíková

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..