Pozvánka Bohemia Baletu do Divadla Komedie

Bohemia Balet se představí v říjnu hned dvakrát

Bohemia Balet, soubor mladých absolventů Taneční konzervatoře hl. m. Prahy se v říjnu představí hned dvakrát po sobě v Divadle Komedie. V neděli 22. října své diváky zve na komorní program kratších choreografií: humorné Mozartissimo choreografky Mariky Blahoutové, Penzion na předměstí Hany Litterové na písně Hany Hegerové a také Zrcadlo Aleny Drapalíkové. Ve středu 25. října se na prknech Divadla Komedie roztančí celovečerní balet Sergeje Prokofjeva Popelka, v nastudování Jiřího Horáka. Komorní prostředí Divadla Komedie je jako stvořené pro rodinné publikum, které chce strávit příjemný večer s kouzelným baletním uměním.

Nedělní komponovaný program přináší rozmanité choreografie. Zpěvná a veselá Malá noční hudba W. A. Mozarta si sama žádá odlehčení, a tak i choreografie Mozartissimo je plná nadsázky a situační komiky. S humorem ukazuje světy různorodých tanečních technik, které se všechny hádky a naschvály jsou spolu ruku v ruce a doplňují se na baletním sále i na jevišti. Se špetkou kouzel se tu plní sny všeho druhu a choreografie graduje souladem tanečníků ve virtuózním finále. Mozartissimo je technicky náročné, a přesto navozuje pocit lehkosti, radosti a vyloudí vždy na tvářích obecenstva úsměv.

Taneční divadlo Penzion na předměstí je inspirované písněmi legendy Hany Hegerové, je plné lásky, vášně, citu, bolesti, ale i úsměvu, lehkosti a humoru. Bylo s úctou a pokorou věnováno nedožitým devadesátým narozeninám této královně československého šansonu a Bohemia Balet s ním slaví úspěchy i na vyprodaných zájezdových představeních. V choreografii Aleny Drapalíkové zase mladí tanečníci zkoumají metaforický prostor „za zrcadlem“, své vnitřní světy. Zrcadlo je místem skrytých vášní a snů, které mohou být krásné a opojné, ale i temné a podivné, a proto je před ostatními bezděčně skrýváme. Odraz v zrcadle však nemůže lhát.

Čistou techniku klasického baletu si pak diváci mohou přijít vychutnat ve středu 25. října, kdy se do Divadla Komedie Bohemia Balet vrátí spolu se studenty vyšších ročníků Taneční konzervatoře hl. m. Prahy, a to v celovečerním baletu Popelka. V choreografii Jiřího Horáka tančí mladí interpreti celý Prokofjevův balet o hledání a nalezení opravdové lásky. Baletní pohádka je jako stvořená pro rodiny s dětmi, balet je zvláště přístupný právě tím, že se v něm představuje nejmladší generace tanečníků, se kterou i mladé publikum souzní a kdo ví – třeba se z něj stanou zapálení fanoušci baletního umění, nebo dokonce zatouží po profesi tanečníka.

Vstupenky na aktuální představení Bohemia Baletu lze zakoupit na webu Divadla Komedie, na neděli zde a na středu zde.

Soubor Bohemia Balet mezitím pracuje na své letošní velké premiéře, kterou bude triptych choreografií zahraničních tvůrců. Nový program pod souhrnným názvem Kontrasty poprvé představí již téměř za měsíc, 19. listopadu v Divadle na Vinohradech. Nové choreografie mladým tanečníkům na tělo připravili Paul Julius, Stéphen Delattre a Bérangère Andreo, která se souborem spolupracuje pravidelně. Více informací přineseme již brzy.

 

Foto: Vojtěch Brtnický, Martin Roedl 

PhDr. Lucie Kocourková

pro Taneční magazín 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..