Uhrančivé Hallelujah se rozeznělo v Kongresovém centru

Písně Leonarda Cohena se vrací po deseti letech do Prahy

Před deseti lety navštívil Prahu slavný kanadský hudebník Leonard Cohen.  Pražská 02 aréna byla tehdy vyprodaná. Letos přivezla  agentura JVS Group    show  My Leonard Cohen. Stewart D’Arrietta, vynikající zpěvák a klavírista, zasvětil poslední léta tvorbě Leonarda Cohena.  Jeho interpretace diváky doslova dojímá.

Po vyprodaných koncertních sálech v Sydney a Edinburghu se  koncert My Leonard Cohen uskutečnil také  v Praze, v Brně a Ostravě. Stewart D’Arrietta v Praze vystoupil vůbec poprvé  12. května 2023.  A bylo z čeho se radovat!

D’Arriettu  doprovázela  živá kapela složená z vynikajících mezinárodních hudebníků.  Stewart D’Arrietta má za sebou dlouhou dráhu  interpreta, skladatele a hudebního režiséra. Nyní se věnuje tvorbě Leonarda Cohena a skládá mu  poctu.  České publikum  tak mělo  možnost poznat bavičský talent D’Arrietty, jeho výrazné vokály a muzikálnost.

Na koncertech zazněly  největší hity Cohenovy kariéry jako Suzanne, Hallelujah,  I’m Your Man a mnohé další.

Kdo čekal nějakou laserovou show ve velkém stylu, byl zřejmě zklamán. Bavič  D’Arrietta si vystačil vcelku sám, pouze s pár světly na jevišti, ovšem o to silnější byl emocionální prožitek z jeho hudby. Perfektní ozvučení i osvětlení, překrásné vokály a procítěné provedení Cohenových písní zesilovalo jejich  již tak silný náboj.

Každý song uvedl D’Arrietta s kratičkým příběhem ze života Leonarda Cohena. Koncert byl tedy také trošku mapováním života slavného hudebníka a pro ty, kteří mají jeho tvorbu opravdu rádi, musel být tento výlet do historie velmi přínosný.

Leonard Norman Cohen zemřel v roce 2016 v Los Angeles.  Tento hudebník a básník židovského původu tvořil písně založené zejména na folkové hudbě. Jeho písně jsou často citově vážné a složité, tedy i jejich interpretace vyžaduje opravdový špičkový um, který D’Arrietta  má, však je také mezinárodně uznávaný.

Leonard Cohen, někdy přezdívaný Bob Dylan,  získal během své kariéry mnoho ocenění, až po nejvyšší kanadské civilní vyznamenání, Řád Kanady.  Jeho písně doprovodily mnoho filmů či televizních seriálů, jeho hudba inspirovala velké množství písničkářů, odhaduje se, že se objevila ve více než třech stovkách  coververzí.

Kdo tedy letos na show My Leonard Cohen chyběl, přišel o silný zážitek, hudba mi zněla v uších ještě nejméně dva dny.  Večer byl takovou návštěvou ‚vyšších sfér‘.

Foto: JVS Group

 

Eva Smolíková

Taneční magazín

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..