NOVÁ GENERACE & Bohemia Balet premiérově

Komponovaný večer v Divadle Na Rejdišti

V pátek 21. 4. 2023 se v Divadle Na Rejdišti uskuteční komponovaný večer ve spolupráci platformy NOVÁ GENERACE a tanečního souboru Bohemia Balet. Na programu jsou tři premiéry choreografických miniatur, které byly vytvořeny přímo pro Bohemia Balet studentkami HAMU. Dále se diváci mohou těšit na dvě díla z repertoáru Bohemia Baletu a také reprízu choreografie REM od Gabriely Galiové.

NOVÁ GENERACE je platforma pro studenty Katedry tance a Katedry nonverbálního divadla pražské HAMU, díky které mohou prezentovat své práce na veřejnosti a získat tak potřebnou jevištní praxi. Bohemia Balet je soubor mladých tanečníků při Taneční konzervatoři hl. m. Prahy, který tvoří absolventi českých i zahraničních tanečních škol a konzervatoří. Oba subjekty tedy mají podobnou vizi – uvádět mladé umělce co nejvíce do praxe a pomáhat jim tak v uměleckém rozvoji. Proto se stalo již tradicí, že každým rokem spojí síly a dohromady vytváří jednu či více premiér.

Letos se tvorby choreografií pro Bohemia Balet ujaly studentky Gabriela Galiová, Šárka Říhová a Jolana Šturmová. Výsledkem spolupráce jsou dvě sóla – Jarome (J. Šturmová) zpracovává v tuto chvíli velmi aktuální téma přecházení z období zimy do jara, slasti i strasti odkládání zimních svršků. Autorka druhé sólové choreografie A Deus Š. Říhová se nechala inspirovat poetikou písní Zuzany Navarové. Třetici premiér v rámci spolupráce NOVÉ GENERACE a Bohemia Baletu uzavře dynamická skupinová kompozice Underground (G. Galiová) pro pět tanečníků, která je inspirována sedmi smrtelnými hříchy a to především smilstvem.

Premiéra to ovšem bude také pro novinku v repertoáru Bohemia Baletu Zrcadlo od Aleny Drapalíkové. Tato choreografie vznikla ve spolupráci se studenty 8. ročníku Taneční konzervatoře hl. m. Prahy. Ve večeru bude dále uvedeno dílo G. Galiové pojednávající o spánkové paralýze s názvem REM a celé představení uzavře pocta Bohemia Baletu Haně Hegerové vyjádřená skrze tanec v Penzionu na předměstí (Hana Litterová).

Představení  NOVÁ GENERACE & Bohemia Balet se koná 21. 4. 2023 v Divadle Na Rejdišti od 19:30 (vstup z ulice Na Rejdišti 1 přes vrátnici konzervatoře).

Vstupenky se rezervují přes email info@bohemia-balet.cz nebo přes zprávu na Instagram/Facebook účet Bohemia Baletu.

Rezervace se vyzvedávají a platí hotově ve foyer divadla před začátkem představení.

Pro více informací sledujte FB událostIG Nové generace nebo IG Bohemia Baletu.

 

Foto:  Lucie Chrenčíková

Natálie Matysková

pro Taneční magazín

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..