Anomalie

Česká taneční platforma 2023 a temná meditace, akt intimity, opětovné spojení se super-silami, tanec léčení a znovuzrození křídel, cesta transformace

Pod povrchem země se formuje kruh těl – svědků sólové performance, která vrhá světlo na skryté součásti reality, pohřbené v hlubinách tisíciletého těla. Anomálie je výpravou za destrukcí, limity a extrémy, stejně jako příležitostí nechat kůži, svaly a kosti i duši prostoupit novými i starými tvary a formami.

Anomalie je první inscenací uskupení body2022, které tvoří pod vedení choreografky a tanečnice Evy Urbanové. Skupina se věnuje výzkumu těla v současném světě, jeho proměnlivosti a vzájemné interakci s prostředím, které obývá.  Tvorba body2022 nastiňuje neotřelé perspektivy lidského těla a nabízí nové interpretace, které přesahují možnosti fyzické existence- prostřednictvím pohybu, který je radikální, smyslný, surrealistický a vibruje novým divokým životem.

Tolik tedy k úvodu.  Inscenaci Anomálie bylo možno zhlédnout v Divadle X-10 v rámci festivalu Česká taneční platforma.

Ačkoliv, jak již bylo na našich stránkách zmíněno, zázemí divadla je spíše nedůstojné, v tomto případě to zážitek diváka nijak nenarušovalo.

Pro  představení stačila jediná kulisa- kulatý velký stůl, možná evokující nějaký starý obětní oltář, kam lidská bytost pokládá své tělo. Nic dalšího nepotřebuje, jen sebe a své myšlenky, city, bytí.

Rovněž podivné obrazy, které se rýsují na jejím těle, svědčí možná o nějaké lidské dávné oběti bohům… či kdo ví komu. Také je tu nějaké vnitřní utrpení či sebepoškozování.

Většina představení probíhá v přítmí, občas světla zhasnou úplně. Co to vlastně znamená? Bylo také lidstvo v takové obrovské tmě svého vědomí či nevědomí?

Tyto okamžiky přináší i divákovi momenty, kdy může přemýšlet o sobě, o ostatních, o světě, o lidském zrození, o historii našich předků. (V našem případě byl zážitek  zesílen momentální nepřízní počasí, to znamená, že  nad Prahou  zrovna hřměla bouřka.)

Přestože choreografii doprovází mluvené slovo a performerka v jednom okamžiku říká: „Moje choreografie už není moje, je Vaše“, vlastně nijak necítím,  že by se na mě něco hlubokého přeneslo. Možná bohužel, možná bohudík.

Ačkoliv taneční pózy jsou sošné, perfektní, v současné době vidíme mnoho nahých těl během představení. Neodnáším si nic mimořádného, nic převratného. Nic, co by mě vlastně chytilo za srdce a co bych si chtěla navždy pamatovat.  Celkově hodnoceno – těchto „obnažených“ představení je dost a dost a já mám dojem, že už mě v ničem neoslovují.

Ale pro diváka, který se pouze rád podívá  na ženské tělo, perfektně ovládající  danou choreografii, je toto představení právě to jedinečné a nechť se nechá unášet.

Foto: Česká taneční platforma

Eva Smolíková

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..