Mesiáš – oratorium, v létě 2023 nás čeká kultovní trhák!

Kulturní událost letní sezóny na Otáčivém hledišti v Českém Krumlově, tato velká událost neunikla pátravému oku České televize

Mesiáš – velká kulturní událost se chystá pro léto 2023 V Českém Krumlově.

Otáčivé hlediště je mimořádný kulturní zážitek, ale bohužel se kolem něho stále vedou diskuse různého druhu. Jedni je považují za spíše rušivý element v přírodě a druzí ctí kulturní hodnoty. Ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek nemá zrovna jednoduchou pozici, protože rok co rok  musí obhájit kulturní význam Otáčivého hlediště.  Celá oblast je  památkou UNESCO a mnozí vnímají divadlo s jeho aktivitami jako narušování  přírody.  Nicméně spojení kultury a přírody je pro diváka něco naprosto jedinečného, opravdový duchovní zážitek, který možná nemá ve světě vůbec obdoby,  alespoň bychom mohli říci, že je ojedinělý a svůj, i když třeba ne jediný na světě.

Letošní uvedení oratoria Mesiáš, jehož scénické provedení  zarezonovalo v divácích, neuniklo pozornosti České televize a producenta Jiřího Hubače.

Letos v létě vznikne záznam tohoto představení pod režijním vedením Ondřeje Havelky.

Ondřej Havelka hovoří o své roli v oratoriu Mesiáš

 

 

Pořízení televizního záznamu se rozhodl finančně podpořit Bohemian Heritage Fund a Česká televize jedná dokonce i se zahraničním koproducentem, takže dílo Mesiáš bude něco vskutku velkolepého a milovníci divadla by si toto neměli nechat rozhodně ujít. Těším se, až se usadím v hledišti a ponořím se do příběhu, který je na jedné straně Biblický příběh Spasitele, ale současně je  propojen s epizodami života Schwarzenberků – zakladatelů barokního divadla v Českém Krumlově a letohrádku Bellaria.  Vrátíme se tedy do barokní doby v autentické světelné iluminaci. Stovky účinkujících, velkolepé výpravy a geniální hudba.  (Hudební nastudování a dirigent – Davic Švec, režie – Tomáš Ondřej Pilař).

 

Uvádíme výrok jednoho z diváků:

„Vidět Mesiáše byl neopakovatelný zážitek. Inscenace se nejen dotkla mé duše, ale prostoupila a obstoupila ji a já díky tomu prožil spojení s něčím větším, než jsem já sám, s něčím krásným, správným a dokonalým,  co dává času, prostoru a snad  i životu nový rozměr.  ( Napsal Petr P.)

Mesiáš – Foto archiv Jihočeského divadla

 

Zeptali jsme se….

TM: Jak je možné, že Mesiáš má takový úspěch, že i Česká televize chce uvést toto dílo, běžně se to přece nestává…

Odpovídá: Lukáš Průdek, ředitel Jihočeského divadla

„Mesiáš je skutečně operním trhákem.   Oratorium samo o sobě není scénickým tvarem, ale koncertním.  Zasazujeme ho ale do prostoru  Otáčivého hlediště, které   je scénou především pro vizuální ztvárnění.  Díky  konceptu režiséra Tomáše Ondřeje Pilaře  se povedlo k  oratoriu přidat dějovou  linku, která je navíc naprosto   v  souladu s hodnotou díla Mesiáš a současně ho i  povyšuje a divák odchází  zcela zasažen duchovním prožitkem.“

 

Děkujeme

 

Text, foto, video: Eva Smolíková

Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..