Pohádkový listopad v Jihočeském divadle

Pohádkovou cestu za světlem odstartuje premiéra Kouzelné flétny

Pohádkovou cestu za světlem odstartuje premiéra Kouzelné flétny W.A. Mozarta 4. a 5. listopadu v DK Metropol. „Naše inscenace se vrací k originálnímu záměru z doby světové premiéry v roce 1791, a to být srozumitelná a zábavná pro nejširší skupinu diváků, a to včetně rodin s dětmi, proto ji kompletně uvádíme v českém překladu. Režijní pojetí Petra Haška, který se dlouhodobě zabývá divadlem pro mladé, boří hranice žánrů a konvencí, zaplavuje jeviště fantazijními výjevy, nadpřirozenými bytostmi, nevídanými kostýmními objekty a rozehrává velmi dynamickou podívanou, jejíž bonusovou složkou je trojice tanečnic souboru Holektiv vnášející prvky nového cirkusu a pohybového divadla.Toto scénické dílo, propojující kouzlo Mozartovy doby s efektním zpracováním ve střihu jednadvacátého století, bude jistě silným zážitkem jak pro skalní milovníky opery, tak i pro ty, kteří se s tímto žánrem teprve seznamují, a to včetně dětí.”, říká Tomáš Ondřej Pilař, šéf opery JD.

Kouzelná flétna foto Martina Root

První adventní neděle bude patřit premiéře inscenace Hej Mistře v novém poetickém divadelním zpracování v režii T. O. Pilaře.  Diváci se mohou těšit na jedinečné scénické provedení Rybovy České mše vánoční Hej mistře a na koncertní provedení Michnovy vánoční muziky Nové Hvězdy nové Světlo.

Baletní soubor chystá dva speciální večery. 12. listopadu uvede Balet Extra #4. V tomto mimořádném večeru představí tanečníci baletu Jihočeského divadla devět vlastních choreografií, vytvořených speciálně pro tuto příležitost. Umělecký šéf baletu Lukáš Slavický, doplňuje: „Mým přáním bylo, aby členové našeho souboru vedle svého tanečního umění mohli dostat příležitost k realizaci svých choreografických představ a možná i snů, pokud o tuto disciplínu mají zájem. Bylo hezké sledovat s jakou zodpovědností a profesionalitou k celému projektu přistupují.”

2. prosince si nenechte ujít jediný večer Balet Gala #2. Ten bude přehlídkou špičkových tanečních výkonů nejen na špičkách. Své mistrovské umění předvedou tanečníci baletu Jihočeského divadla, ale i hosté z tuzemských i zahraničních souborů.

V Malém divadle se tentokrát ocitneme v další pohádkové výpravě za světlem na motivy klasické pohádky bratří Grimmů. Diváci od sedmi let se mohou těšit na premiéru příběhu o lásce a odvaze v režii Jiřího Ondry a dramaturgii Dagmar Fričové.  #Locika na prknech Malého divadla od 26. listopadu.

Locika foto ze zkoušek

Činohra se loučí s dvěma divácky oblíbenými tituly. Dobrý proti severáku a Téměř dokonalá láska. Obě inscenace si diváci mohou zakoupit ve zvýhodněném balíčku Hvězdy na Půdě až do 11. listopadu.

Do Českých Budějovic 15. listopadu znovu zavítá Jižní Expres! Tentokrát v talkshow Kupé Na Půdě přivítáme Markétu Málkovou – ředitelku rezidenčního uměleckého domu REZI.DANCE v jihočeských Komařicích a známého kuchaře a blogera Petra Stupku.

V Ateliéru 3D bude listopad patřit „hrdinům”. 17. listopadu již tradičně rozsvítíme demokracii. Na 19. listopadu připadá Noc divadel s podtitulem „Hrdinové“„Pro naše příznivce připravujeme opět bohatý program. Na Klubové scéně Na Půdě přivítáme budoucí hrdiny JD – mladé absolventy kurzů A3D.

Další program nese název „Neviditelní hrdinové JD“ a půjde o diskusi se zaměstnanci JD. V neposlední řadě se představí i hrdinové z inscenací našich souborů, jejich vzkazy budeme promítat na divadlo z ulice Dr. Stejskala.“, doplňuje Vít Piskala, šéf Ateliéru 3D.

Pro naše diváky stále rozšiřujeme sortiment zboží. V říjnu jsme odstartovali prodej repertoárových balíčků a listopad se nese ve znamení balíčků zboží. V této nabídce jsou například Adventní zpěvníky Jihočeského divadla, Adventní vystřihovánky Malého divadla s bonusem, vstupenky na Slečnu vdovu a parfém Fleurette nebo vstupenky s knihou Po stopách Jihočeského divadla. Kompletní nabídku lze najít na webových stránkách divadla.

První adventní neděli znovu otevřeme adventní kalendáře, po kterých nepřiberete. Diváci na YouTube kanále Jihočeského divadla mohou shlédnout adventní kalendáře od všech našich souborů a zpříjemnit si čekání na Vánoce s Jihočeským divadlem.

Mgr. et Mgr. Pavla Hornychová

pro Taneční magazín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..